Desempenho de filtros constituídos por pergaminho de grãos de café no tratamento de águas residuárias do processamento dos frutos do cafeeiro
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Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13610 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/184 |
Resumo: | It was evaluated the performance of an organic filter using parchment coffee beans filter material in the primary treatment of wastewater from hydraulic separation and peeling of the fruits of coffee (ARC). Each 2000 L filtered ARC were measured in the effluent of organic filters, electrical conductivity (EC) and hydrogen potential (pH), and quantified the concentrations of total solids (ST), dissolved (SDT), suspended (SST), fixed (SFT) and volatile (SVT), total nitrogen (N-total), total phosphorus (P-total), total potassium (K-total) and sodium (Na). 12 screens were carried ARC area, calculated as the ratio of effluent concentration relative to influent concentration. According to the results obtained, we can conclude that the filter consists of parchment coffee beans was not efficient in the removal of EC, ST, SST, SDT, SFT, SVT, N-total, P-total and K-total, and has also contributed to the increase in effluent concentrations of these variables, however was relatively efficient in removing TSS and Na, with an average removal of 60% and 22%, respectively. |
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Desempenho de filtros constituídos por pergaminho de grãos de café no tratamento de águas residuárias do processamento dos frutos do cafeeiroPerformance of filters incorporated by parchment coffee grain in sewage treatment processing of fruits of coffeeCaféCafeicultura irrigadaÁguas residuáriasCoffee - IrrigationWastewaterIt was evaluated the performance of an organic filter using parchment coffee beans filter material in the primary treatment of wastewater from hydraulic separation and peeling of the fruits of coffee (ARC). Each 2000 L filtered ARC were measured in the effluent of organic filters, electrical conductivity (EC) and hydrogen potential (pH), and quantified the concentrations of total solids (ST), dissolved (SDT), suspended (SST), fixed (SFT) and volatile (SVT), total nitrogen (N-total), total phosphorus (P-total), total potassium (K-total) and sodium (Na). 12 screens were carried ARC area, calculated as the ratio of effluent concentration relative to influent concentration. According to the results obtained, we can conclude that the filter consists of parchment coffee beans was not efficient in the removal of EC, ST, SST, SDT, SFT, SVT, N-total, P-total and K-total, and has also contributed to the increase in effluent concentrations of these variables, however was relatively efficient in removing TSS and Na, with an average removal of 60% and 22%, respectively.Avaliou-se o desempenho de um filtro orgânico utilizando-se pergaminho de grãos de café como material filtrante no tratamento primário de águas residuárias da separação hidráulica e descascamento dos frutos do cafeeiro (ARC). A cada 2000 L filtrados de ARC, foram medidos no afluente e efluente dos filtros orgânicos, a condutividade elétrica (CE) e o potencial hidrogeniônico (pH), além de quantificadas as concentrações de sólidos totais (ST), dissolvidos (SDT), suspensos (SST), fixos (SFT) e voláteis (SVT), nitrogênio total (NT), fósforo total (PT), potássio (K) e sódio (Na). Foram realizadas 12 filtragens da ARC bruta, sendo calculada a razão de concentração efluente em relação à concentração afluente. De acordo com os resultados obtidos, pode-se concluir que o filtro constituído por pergaminho de grãos de café não foi eficiente na remoção de CE, ST, SST, SDT, SFT, SVT, N-total, P-total e K-total, tendo, inclusive, contribuído para o aumento nas concentrações efluentes dessas variáveis, entretanto foi relativamente eficiente na remoção de SST e Na, apresentando remoção média de 60% e 22%, respectivamente.2011-09-062017-08-01T20:06:11Z2017-08-01T20:06:11Z2011info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfLO MONACO, P. A. V. et al. Desempenho de filtros constituídos por pergaminho de grãos de café no tratamento de águas residuárias do processamento dos frutos do cafeeiro. Coffee Science, Lavras, v. 6, n. 2, p. 120-127, maio/ago. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13610http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/184Coffee Science; v. 6, n. 2 (2011); 120-127Coffee Science; v. 6, n. 2 (2011); 120-127Coffee Science; v. 6, n. 2 (2011); 120-1271984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/184/pdfAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessLo Monaco, Paola Alfonsa VieiraMatos, Antonio Teixeira deEustáquio Júnior, ValdeirSarmento, Antover PanazzoloMoreira, Raphael Magalhães GomesLo Monaco, Paola Alfonsa VieiraMatos, Antonio Teixeira deEustáquio Júnior, ValdeirSarmento, Antover PanazzoloMoreira, Raphael Magalhães Gomes2021-02-02T17:38:58Zoai:localhost:1/13610Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-02T17:38:58Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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