Degradação de filmes de isolado proteico de soro de leite durante armazenamento
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38780 |
Resumo: | An alternative to conventional packaging polymers, which have slow degradation, are biodegradable polymers. These have a reduced degradation time, ensuring food protection and safe disposal in the environment. In this study, the behavior of ascorbic acid in whey protein isolate film was analyzed. Samples contained protein isolate base (6% (w/v)), glycerol plasticizer (30% (w/v)) and ascorbic acid variations (0.1, 2 and 3% (w/v)) as oxidizing agent. The films were analyzed through structural degradation (FTIR, mechanical, water vapor permeation and optical) over 05 months of storage. As a result, the presence of ascorbic acid led to an increase in film stiffness, a decrease in permeability and an increase in color intensity in the films over longer times, evidencing the onset of degradation of films. The degradation is mainly due to the oxidation of ascorbic acid to dehydroascorbic acid and the protein hydrophilicity of the isolate. |
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Degradação de filmes de isolado proteico de soro de leite durante armazenamentoDegradation of whey protein isolate films during storageÁcido ascórbicoIsolado proteico de soro de leitePolímeroDegradaçãoAscorbic acidWhey protein isolatePolymerDegradationAn alternative to conventional packaging polymers, which have slow degradation, are biodegradable polymers. These have a reduced degradation time, ensuring food protection and safe disposal in the environment. In this study, the behavior of ascorbic acid in whey protein isolate film was analyzed. Samples contained protein isolate base (6% (w/v)), glycerol plasticizer (30% (w/v)) and ascorbic acid variations (0.1, 2 and 3% (w/v)) as oxidizing agent. The films were analyzed through structural degradation (FTIR, mechanical, water vapor permeation and optical) over 05 months of storage. As a result, the presence of ascorbic acid led to an increase in film stiffness, a decrease in permeability and an increase in color intensity in the films over longer times, evidencing the onset of degradation of films. The degradation is mainly due to the oxidation of ascorbic acid to dehydroascorbic acid and the protein hydrophilicity of the isolate.Uma alternativa aos polímeros convencionais utilizados em embalagens, os quais têm demorada degradação, estão os polímeros biodegradáveis, que possuem um tempo de degradação reduzido, garantindo além da proteção do alimento um descarte seguro no ambiente. Neste estudo foi analisado o comportamento do ácido ascórbico em filme a base de isolado proteico de soro de leite, sendo incrementado com o agente plastificante glicerol. As amostras continham a base de isolado proteico (6%(p/v)), o plastificante glicerol (30%(p/p)) e as variações de ácido ascórbico (0, 1, 2 e 3% (p/v)) como agente oxidante. Os filmes foram analisados através da degradação estrutural (FTIR, mecânica, permeação ao vapor de água e ótica) ao longo de 05 meses de armazenamento. Como resultados, a presença de ácido ascórbico levou a um aumento na rigidez do filme, a uma diminuição na permeabilidade e aumento na intensidade da cor nos filmes ao longo do tempo, evidenciando o início da degradação dos filmes. A degradação se deve, principalmente, a oxidação do ácido ascórbico em ácido deidroascórbico e a hidrofilicidade das proteínas do isolado.Universidade Federal de LavrasUFLAbrasilDepartamento de Ciência dos AlimentosBorges, Soraia VilelaDias, Marali VilelaOliveira, Ana Carolina Salgado deCabral, Beatriz Ribeiro2020-01-31T15:02:02Z2020-01-31T15:02:02Z2020-01-312019-11-26info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfCABRAL, Beatriz Ribeiro. Degradação de filmes de isolado proteico de soro de leite durante armazenamento. 2019. 38p. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2019.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38780porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2023-09-20T13:36:02Zoai:localhost:1/38780Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-09-20T13:36:02Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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An alternative to conventional packaging polymers, which have slow degradation, are biodegradable polymers. These have a reduced degradation time, ensuring food protection and safe disposal in the environment. In this study, the behavior of ascorbic acid in whey protein isolate film was analyzed. Samples contained protein isolate base (6% (w/v)), glycerol plasticizer (30% (w/v)) and ascorbic acid variations (0.1, 2 and 3% (w/v)) as oxidizing agent. The films were analyzed through structural degradation (FTIR, mechanical, water vapor permeation and optical) over 05 months of storage. As a result, the presence of ascorbic acid led to an increase in film stiffness, a decrease in permeability and an increase in color intensity in the films over longer times, evidencing the onset of degradation of films. The degradation is mainly due to the oxidation of ascorbic acid to dehydroascorbic acid and the protein hydrophilicity of the isolate. |
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