Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45941 |
Resumo: | OBJECTIVE: The present study analyzed the biochemical and hepatic changes in adult rats fed a high-fat diet for two months. METHODS: Twenty Wistar rats 90 days old were divided into two groups, a control group consisting of normal weight rats fed a commercial rat chow and a diet group consisting of normal weight rats submitted to a semi-purified high-fat, high-energy diet. The animals in control group were kept on a commercial Purina® chow and those in diet group on a high-fat/high-energy diet containing 35% fat, of which 31% were from animal source (39% saturated fat) and 4% were from vegetable source (soybean oil). After 60 days of this experimental diet, the following were assessed: body weight, insulin sensitivity, blood glucose, serum insulin and free fatty acids, triglycerides, total lipids and hepatic lipogenic activity. RESULTS: Diet group presented higher body mass and insulin resistance. Blood glucose did not differ between the groups. A higher level of serum insulin and free fatty acids were found in diet group. Total lipids, triglycerides and lipogenic rate were also higher in group D. CONCLUSION: Therefore, the present findings demonstrate that two months of a high-fat/high-energy diet increases the body weight and hepatic free fatty acids and decreases insulin sensitivity of adult rats, typical signs of non-alcoholic fatty liver disease. |
id |
UFLA_61f2125e19b66a62f562dd1cd92871ba |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/45941 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergéticaHepatic biochemical changes in rats submitted to a high-fat/high-energy dietDieta hiperlipídicaDoença hepática gordurosa não alcoólicaResistência à insulinaSobrepesoDietHigh-fatNon-alcoholic fatty liver diseaseInsulin resistanceOverweightOBJECTIVE: The present study analyzed the biochemical and hepatic changes in adult rats fed a high-fat diet for two months. METHODS: Twenty Wistar rats 90 days old were divided into two groups, a control group consisting of normal weight rats fed a commercial rat chow and a diet group consisting of normal weight rats submitted to a semi-purified high-fat, high-energy diet. The animals in control group were kept on a commercial Purina® chow and those in diet group on a high-fat/high-energy diet containing 35% fat, of which 31% were from animal source (39% saturated fat) and 4% were from vegetable source (soybean oil). After 60 days of this experimental diet, the following were assessed: body weight, insulin sensitivity, blood glucose, serum insulin and free fatty acids, triglycerides, total lipids and hepatic lipogenic activity. RESULTS: Diet group presented higher body mass and insulin resistance. Blood glucose did not differ between the groups. A higher level of serum insulin and free fatty acids were found in diet group. Total lipids, triglycerides and lipogenic rate were also higher in group D. CONCLUSION: Therefore, the present findings demonstrate that two months of a high-fat/high-energy diet increases the body weight and hepatic free fatty acids and decreases insulin sensitivity of adult rats, typical signs of non-alcoholic fatty liver disease.OBJETIVO: O presente estudo teve como objetivo analisar as alterações bioquímicas hepáticas decorrentes da administração de uma dieta hiperlipídica/hiperenergética em ratos. MÉTODOS: Foram utilizados 20 ratos (Wistar) com 90 dias de idade divididos em dois grupos, grupo-controle constituída por ratos eutróficos alimentados com dieta comercial para roedores e grupo-dieta constituída por ratos submetidos a uma dieta hiperlipídica/hiperenergética semi purificada feita com 35% de gordura sendo 31% de origem animal a qual possui 39% de gordura saturada e 4% de origem vegetal (óleo de soja). Os animais do grupo-controle foram mantidos com dieta comercial Purina® e o grupo-dieta com uma dieta hiperlipídica/hiperenergética constituída por 35% de gordura. Após 60 dias de administração de uma dieta hiperlipídica/hiperenergética, analisou-se massa corporal, sensibilidade à insulina, concentração sérica de glicose, insulina e ácidos graxos livres e medida do nível de triglicerídeos, lipídeos totais e atividade lipogênica hepática. RESULTADOS: O grupo-dieta apresentou maior massa corporal e resistência à insulina. No sangue não foram encontradas diferenças entre os grupos para os níveis de glicose. Foi evidenciada maior concentração de insulina e de ácidos graxos livres no soro para o grupo-dieta. No fígado o nível de lipídeos totais, triglicerídeos e taxa lipo-gênica foram superiores às do grupo-controle. CONCLUSÃO: Portanto, nossos achados demonstram que dois meses de ingestão de dieta hiperlipídica/hiperenergética por ratos adultos eleva o peso corporal, ácidos graxos livres hepáticos, diminui a sensibilidade à insulina, demostrando sinais típicos de doença hepática gordurosa não-alcoólica.Pontifícia Universidade Católica de Campinas2020-12-18T17:14:04Z2020-12-18T17:14:04Z2012-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMOURA, L. P. de et al. Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética. Revista de Nutrição, Campinas, v. 25, n. 6, p. 685-693, nov./dez. 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45941Revista de Nutriçãoreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMoura, Leandro Pereira deDalia, Rodrigo AugustoAraújo, Michel Barbosa deSponton, Amanda Christine da SilvaPauli, José RodrigoMoura, Rodrigo Ferreira deMello, Maria Alice Rostom depor2020-12-18T17:14:05Zoai:localhost:1/45941Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-12-18T17:14:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética Hepatic biochemical changes in rats submitted to a high-fat/high-energy diet |
title |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética |
spellingShingle |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética Moura, Leandro Pereira de Dieta hiperlipídica Doença hepática gordurosa não alcoólica Resistência à insulina Sobrepeso Diet High-fat Non-alcoholic fatty liver disease Insulin resistance Overweight |
title_short |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética |
title_full |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética |
title_fullStr |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética |
title_full_unstemmed |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética |
title_sort |
Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética |
author |
Moura, Leandro Pereira de |
author_facet |
Moura, Leandro Pereira de Dalia, Rodrigo Augusto Araújo, Michel Barbosa de Sponton, Amanda Christine da Silva Pauli, José Rodrigo Moura, Rodrigo Ferreira de Mello, Maria Alice Rostom de |
author_role |
author |
author2 |
Dalia, Rodrigo Augusto Araújo, Michel Barbosa de Sponton, Amanda Christine da Silva Pauli, José Rodrigo Moura, Rodrigo Ferreira de Mello, Maria Alice Rostom de |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Moura, Leandro Pereira de Dalia, Rodrigo Augusto Araújo, Michel Barbosa de Sponton, Amanda Christine da Silva Pauli, José Rodrigo Moura, Rodrigo Ferreira de Mello, Maria Alice Rostom de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Dieta hiperlipídica Doença hepática gordurosa não alcoólica Resistência à insulina Sobrepeso Diet High-fat Non-alcoholic fatty liver disease Insulin resistance Overweight |
topic |
Dieta hiperlipídica Doença hepática gordurosa não alcoólica Resistência à insulina Sobrepeso Diet High-fat Non-alcoholic fatty liver disease Insulin resistance Overweight |
description |
OBJECTIVE: The present study analyzed the biochemical and hepatic changes in adult rats fed a high-fat diet for two months. METHODS: Twenty Wistar rats 90 days old were divided into two groups, a control group consisting of normal weight rats fed a commercial rat chow and a diet group consisting of normal weight rats submitted to a semi-purified high-fat, high-energy diet. The animals in control group were kept on a commercial Purina® chow and those in diet group on a high-fat/high-energy diet containing 35% fat, of which 31% were from animal source (39% saturated fat) and 4% were from vegetable source (soybean oil). After 60 days of this experimental diet, the following were assessed: body weight, insulin sensitivity, blood glucose, serum insulin and free fatty acids, triglycerides, total lipids and hepatic lipogenic activity. RESULTS: Diet group presented higher body mass and insulin resistance. Blood glucose did not differ between the groups. A higher level of serum insulin and free fatty acids were found in diet group. Total lipids, triglycerides and lipogenic rate were also higher in group D. CONCLUSION: Therefore, the present findings demonstrate that two months of a high-fat/high-energy diet increases the body weight and hepatic free fatty acids and decreases insulin sensitivity of adult rats, typical signs of non-alcoholic fatty liver disease. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-11 2020-12-18T17:14:04Z 2020-12-18T17:14:04Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MOURA, L. P. de et al. Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética. Revista de Nutrição, Campinas, v. 25, n. 6, p. 685-693, nov./dez. 2012. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45941 |
identifier_str_mv |
MOURA, L. P. de et al. Alterações bioquímicas e hepáticas em ratos submetidos à uma dieta hiperlipídica/hiperenergética. Revista de Nutrição, Campinas, v. 25, n. 6, p. 685-693, nov./dez. 2012. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45941 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de Nutrição reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439202289975296 |