Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10349 |
Resumo: | Concerns regarding the valorization of apple fruits have led to a recent interest on the production of apple kefir vinegar. The aim of this study was to develop an apple vinegar-based kefir and study this fermentation process using new BioSpeckle laser method. Brazilian kefir grains were inoculated in apple juice for the production of vinegar. Samples of the beverage and grains were analyzed. In this study, the microbial community present in kefir and correspondent vinegar, was investigated by means of the MALDI-TOF technique. The microorganisms were affiliated to Lactobacillus paracasei, Saccharomyces cereviseae, Lactobacillus plantarum and Acetobacter pasteurianus e Acetobacter syzygii. Glucose consumption, the production of ethanol and acetic acid, as well as the formation of organic acids and volatile compounds were determined during apple juice fermentation by kefir grains. The results showed that kefir grains were able to utilize apple juice as substrate and produce ethanol and acetic acid. Acetates, volatile fatty acids, ketones, ethyl ester were also produced in vinegar-based kefir. The produced vinegar showed good yield of acetic acid (79%). The apple kefir vinegar showed good acceptance in sensory analysis. The kefir grains showed potential to be used as inoculum for developing apple-based vinegar. |
id |
UFLA_638d7c579e8d42b653811bb4298b6c1f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/10349 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculoKefirAppleMALDI-TOFBiospeckleAnálise químicaChemical analysisMicrobiologia AgrícolaConcerns regarding the valorization of apple fruits have led to a recent interest on the production of apple kefir vinegar. The aim of this study was to develop an apple vinegar-based kefir and study this fermentation process using new BioSpeckle laser method. Brazilian kefir grains were inoculated in apple juice for the production of vinegar. Samples of the beverage and grains were analyzed. In this study, the microbial community present in kefir and correspondent vinegar, was investigated by means of the MALDI-TOF technique. The microorganisms were affiliated to Lactobacillus paracasei, Saccharomyces cereviseae, Lactobacillus plantarum and Acetobacter pasteurianus e Acetobacter syzygii. Glucose consumption, the production of ethanol and acetic acid, as well as the formation of organic acids and volatile compounds were determined during apple juice fermentation by kefir grains. The results showed that kefir grains were able to utilize apple juice as substrate and produce ethanol and acetic acid. Acetates, volatile fatty acids, ketones, ethyl ester were also produced in vinegar-based kefir. The produced vinegar showed good yield of acetic acid (79%). The apple kefir vinegar showed good acceptance in sensory analysis. The kefir grains showed potential to be used as inoculum for developing apple-based vinegar.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Preocupações com a valorização de frutos de maçã têm levado a um interesse recente na produção de vinagre kefir de maçã. Conduziu-se, este estudo, com o objetivo de elaborar um vinagre de maçã a partir dos grãos de kefir e estudar esse processo fermentativo, usando a nova metodologia do BioSpeckle laser. Grãos de kefir provindos do Brasil foram inoculados em suco de maçã para a produção de vinagre. Foram analisadas amostras da bebida e grãos. Neste estudo, a comunidade microbiana presente no kefir e vinagre correspondente, foi investigada pela técnica de MALDI-TOF. Os microrganismos foram identificados como Lactobacillus paracasei, Saccharomyces cereviseae, Lactobacillus plantarum, Acetobacter pasteurianus e Acetobacter syzygii. O consumo de glicose e a produção de etanol e ácido acético, bem como a formação de ácidos orgânicos e compostos voláteis foram determinados durante a fermentação do suco de maçã por grãos de kefir. Os resultados mostraram que os grãos de kefir foram capazes de utilizar o suco de maçã como substrato e produzir etanol e ácido acético. Acetatos, ácidos graxos voláteis, cetonas, e ésteres etil foram também produzidos em vinagre de kefir. O vinagre kefir produzido apresentou um bom rendimento de ácido acético de 79%. O vinagre kefir de maçã apresentou boa aceitação na análise sensorial. Os grãos de kefir demonstraram potencial para serem utilizados como inóculo para o desenvolvimento de vinagre à base de maçã.Programa de Pós-Graduação em Microbiologia AgrícolaUFLAbrasilDepartamento de BiologiaSchwan, Rosane FreitasDias, Disney RibeiroBraga Junior, Roberto AlvesGoulart, Patrícia PereiraMagalhães-Guedes, Karina TeixeiraViana, Roberta Oliveira2015-09-10T20:53:52Z2015-09-10T20:53:52Z2015-09-102015-07-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfVIANA, R. O. Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inoculo. 2015. 105 p. Dissertação (Mestrado em Microbiologia Agrícola) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10349porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2016-08-01T18:58:10Zoai:localhost:1/10349Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-08-01T18:58:10Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
title |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
spellingShingle |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo Viana, Roberta Oliveira Kefir Apple MALDI-TOF Biospeckle Análise química Chemical analysis Microbiologia Agrícola |
title_short |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
title_full |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
title_fullStr |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
title_full_unstemmed |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
title_sort |
Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inóculo |
author |
Viana, Roberta Oliveira |
author_facet |
Viana, Roberta Oliveira |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Schwan, Rosane Freitas Dias, Disney Ribeiro Braga Junior, Roberto Alves Goulart, Patrícia Pereira Magalhães-Guedes, Karina Teixeira |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Viana, Roberta Oliveira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Kefir Apple MALDI-TOF Biospeckle Análise química Chemical analysis Microbiologia Agrícola |
topic |
Kefir Apple MALDI-TOF Biospeckle Análise química Chemical analysis Microbiologia Agrícola |
description |
Concerns regarding the valorization of apple fruits have led to a recent interest on the production of apple kefir vinegar. The aim of this study was to develop an apple vinegar-based kefir and study this fermentation process using new BioSpeckle laser method. Brazilian kefir grains were inoculated in apple juice for the production of vinegar. Samples of the beverage and grains were analyzed. In this study, the microbial community present in kefir and correspondent vinegar, was investigated by means of the MALDI-TOF technique. The microorganisms were affiliated to Lactobacillus paracasei, Saccharomyces cereviseae, Lactobacillus plantarum and Acetobacter pasteurianus e Acetobacter syzygii. Glucose consumption, the production of ethanol and acetic acid, as well as the formation of organic acids and volatile compounds were determined during apple juice fermentation by kefir grains. The results showed that kefir grains were able to utilize apple juice as substrate and produce ethanol and acetic acid. Acetates, volatile fatty acids, ketones, ethyl ester were also produced in vinegar-based kefir. The produced vinegar showed good yield of acetic acid (79%). The apple kefir vinegar showed good acceptance in sensory analysis. The kefir grains showed potential to be used as inoculum for developing apple-based vinegar. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-09-10T20:53:52Z 2015-09-10T20:53:52Z 2015-09-10 2015-07-06 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
VIANA, R. O. Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inoculo. 2015. 105 p. Dissertação (Mestrado em Microbiologia Agrícola) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10349 |
identifier_str_mv |
VIANA, R. O. Elaboração de vinagre de maçã (Malus spp.) empregando os grãos de kefir como inoculo. 2015. 105 p. Dissertação (Mestrado em Microbiologia Agrícola) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10349 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Microbiologia Agrícola UFLA brasil Departamento de Biologia |
publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Microbiologia Agrícola UFLA brasil Departamento de Biologia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439060796178432 |