Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200017 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7388 |
Resumo: | Levan is an exopolysaccharide constituted by fructose units, β(2 → 6) linked, synthesized by several microorganisms during fermentation of a culture medium containing sucrose, yeast extract and mineral salts. This biopolymer has various applications as much in food area (colors and flavors fixer, thickener and stabilizer of several foods) as in pharmaceutical one (blood plasma replacement, immunomodulator, anticarcinogenic and hypocholesterolemic). The study was aimed at providing a comparative study of the production of levan from Zymomonas mobilis CCT 4494, using fermentation media sinthetic and sugarcane juice as this is considered a low cost substrate for the commercial fermentation process, due to its abundance and easy availability in Brazil. The results obtained indicated that the sugarcane juice, used as alternative culture medium, is an appropriate raw material for fermentation by Zymomonas mobilis CCT 4494 since its composition made possible the obtainment of levan yields higher or similar to the sucrose concentrations tested with the best synthetic medium. |
id |
UFLA_72b04a23e688fd504ace49856795756a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/7388 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494Sugarcane juice use for levan production by zymomonas mobilis CCT4494BiopolímeroPolissacarídeosFermentaçãoBiopolymerPolysaccharidesFermentationLevan is an exopolysaccharide constituted by fructose units, β(2 → 6) linked, synthesized by several microorganisms during fermentation of a culture medium containing sucrose, yeast extract and mineral salts. This biopolymer has various applications as much in food area (colors and flavors fixer, thickener and stabilizer of several foods) as in pharmaceutical one (blood plasma replacement, immunomodulator, anticarcinogenic and hypocholesterolemic). The study was aimed at providing a comparative study of the production of levan from Zymomonas mobilis CCT 4494, using fermentation media sinthetic and sugarcane juice as this is considered a low cost substrate for the commercial fermentation process, due to its abundance and easy availability in Brazil. The results obtained indicated that the sugarcane juice, used as alternative culture medium, is an appropriate raw material for fermentation by Zymomonas mobilis CCT 4494 since its composition made possible the obtainment of levan yields higher or similar to the sucrose concentrations tested with the best synthetic medium.A levana é um exopolissacarídeo constituído por unidades de frutose, unidas pó ligações β(2 → 6), sintetizado por vários microrganismos durante a fermentação de um meio de cultura à base de sacarose, extrato de levedura e sais minerais. Este biopolímero possui diversas aplicações tanto na área de alimentos (fixador de cores e sabores, espessante e estabilizante de vários alimentos) como também na farmacêutica (substituto de plasma sanguíneo, imunomodulador, anticarcinogênico e hipocolesterolêmico). Objetivou-se, com este trabalho, realizar um estudo comparativo da produção de levana a partir de Zymomonas mobilis CCT 4494, utilizando os meios de fermentação sintético e o caldo de cana-de-açúcar, por este ser considerado um substrato de baixo custo comercial para o processo fermentativo, devido a sua abundância e facilidade de obtenção no Brasil. Os resultados obtidos indicaram que o caldo de cana-de-açúcar, utilizado como meio de cultura alternativo, é uma matéria-prima adequada para a fermentação por Zymomonas mobilis CCT 4494, pois a sua composição possibilitou a obtenção de rendimentos de levana superiores ou semelhantes às concentrações de sacarose testadas com o meio sintético.Editora da Universidade Federal de Lavras2011-04-012015-04-30T13:36:08Z2015-04-30T13:36:08Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200017ERNANDES, F. M. P. G.; CRUZ, C. H. G. Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 2, p. 354-360, mar./abr. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7388Ciência e Agrotecnologia v.35 n.2 2011reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAErnandes, Fernanda Maria Pagane GuereschiCruz, Crispin Humberto Garciaporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-24T18:48:43Zoai:localhost:1/7388Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-24T18:48:43Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 Sugarcane juice use for levan production by zymomonas mobilis CCT4494 |
title |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 |
spellingShingle |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 Ernandes, Fernanda Maria Pagane Guereschi Biopolímero Polissacarídeos Fermentação Biopolymer Polysaccharides Fermentation |
title_short |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 |
title_full |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 |
title_fullStr |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 |
title_full_unstemmed |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 |
title_sort |
Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494 |
author |
Ernandes, Fernanda Maria Pagane Guereschi |
author_facet |
Ernandes, Fernanda Maria Pagane Guereschi Cruz, Crispin Humberto Garcia |
author_role |
author |
author2 |
Cruz, Crispin Humberto Garcia |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ernandes, Fernanda Maria Pagane Guereschi Cruz, Crispin Humberto Garcia |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Biopolímero Polissacarídeos Fermentação Biopolymer Polysaccharides Fermentation |
topic |
Biopolímero Polissacarídeos Fermentação Biopolymer Polysaccharides Fermentation |
description |
Levan is an exopolysaccharide constituted by fructose units, β(2 → 6) linked, synthesized by several microorganisms during fermentation of a culture medium containing sucrose, yeast extract and mineral salts. This biopolymer has various applications as much in food area (colors and flavors fixer, thickener and stabilizer of several foods) as in pharmaceutical one (blood plasma replacement, immunomodulator, anticarcinogenic and hypocholesterolemic). The study was aimed at providing a comparative study of the production of levan from Zymomonas mobilis CCT 4494, using fermentation media sinthetic and sugarcane juice as this is considered a low cost substrate for the commercial fermentation process, due to its abundance and easy availability in Brazil. The results obtained indicated that the sugarcane juice, used as alternative culture medium, is an appropriate raw material for fermentation by Zymomonas mobilis CCT 4494 since its composition made possible the obtainment of levan yields higher or similar to the sucrose concentrations tested with the best synthetic medium. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04-01 2015-04-30T13:36:08Z 2015-04-30T13:36:08Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200017 ERNANDES, F. M. P. G.; CRUZ, C. H. G. Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 2, p. 354-360, mar./abr. 2011. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7388 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200017 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7388 |
identifier_str_mv |
ERNANDES, F. M. P. G.; CRUZ, C. H. G. Uso de caldo de cana-de-açúcar para produção de levana por Zymomonas mobilis CCT4494. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 2, p. 354-360, mar./abr. 2011. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.35 n.2 2011 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835056759111680 |