Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Clemente, Maria das Graças
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Abreu, Luiz Ronaldo de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000200023
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6652
Resumo: "Manteiga de garrafa" (bottled butter fat) is a product widely used in the Northern part of Brazil, specifically in Salinas, an important producing region in the Northern part of Minas Gerais State. In spite of that, there is no a great number of references in the literature concerning this product. This study was carried out to characterize the physical and chemical properties of this dairy product, comparing the results obtained with the current legislation for this product (BRAZIL, 2002). Moisture, fat content, pH, salt, proteins, free fatty acids and acidity varied from 0.6 to 3.0%, 95.6 to 98.6%, 2.23 to 6.27, 0.74 to 1.79%, 0.12 to 0.15%, 7.60 to 48.08 mol/L, 0.6 to 9.52% of latic acid, respectively. All the "manteiga de garrafa" analysed, it was shown to be out of pattern considering the current legislation (BRAZIL, 2002).
id UFLA_7f165d8b2fc505c5813129a8ee4b4744
oai_identifier_str oai:localhost:1/6652
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafaPhysical and chemical characterization and oxidative rancidity of bottled butter fatManteiga de garrafaComposição químicaLegislaçãoBottled butter fatChemical propertiesLegislation"Manteiga de garrafa" (bottled butter fat) is a product widely used in the Northern part of Brazil, specifically in Salinas, an important producing region in the Northern part of Minas Gerais State. In spite of that, there is no a great number of references in the literature concerning this product. This study was carried out to characterize the physical and chemical properties of this dairy product, comparing the results obtained with the current legislation for this product (BRAZIL, 2002). Moisture, fat content, pH, salt, proteins, free fatty acids and acidity varied from 0.6 to 3.0%, 95.6 to 98.6%, 2.23 to 6.27, 0.74 to 1.79%, 0.12 to 0.15%, 7.60 to 48.08 mol/L, 0.6 to 9.52% of latic acid, respectively. All the "manteiga de garrafa" analysed, it was shown to be out of pattern considering the current legislation (BRAZIL, 2002).A manteiga de garrafa é um produto largamente utilizado no Nordeste do Brasil em geral, e no norte/nordeste do Estado de Minas Gerais em particular, sendo a região de Salinas importante produtora desse tipo de manteiga. Apesar disso, não são encontrados na literatura números significativos de relatos de pesquisas sobre esse produto. Assim, este estudo foi realizado para caracterizar físico-quimicamente manteigas de garrafa produzidas na região de Salinas, norte de Minas Gerais, comparando os dados obtidos com a Legislação vigente para este produto (Brasil, 2002). O nível de umidade variou de 0,6% a 3,0%, a gordura de 95,6% a 98,6%, o pH foi de 2,23 a 6,27, a porcentagem de cloretos variou de 0,74% a 1,79%, as proteínas ficaram em torno de 0,12% a 0,15%, os ácidos graxos livres apresentaram de 7,60 mol/L a 48,08 mol/L e a acidez variou de 0,60% a 9,52% de ácido lático. Todas as manteigas de garrafa analisadas apresentaram-se fora do padrão exigido pela Legislação vigente (BRASIL, 2002).Editora da Universidade Federal de Lavras2008-04-012015-04-30T13:34:37Z2015-04-30T13:34:37Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000200023CLEMENTE, M. das G.; ABREU, L. R. de. Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 2, p. 493-496, mar./abr. 2008.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6652Ciência e Agrotecnologia v.32 n.2 2008reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAClemente, Maria das GraçasAbreu, Luiz Ronaldo deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-04T17:02:05Zoai:localhost:1/6652Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-04T17:02:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
Physical and chemical characterization and oxidative rancidity of bottled butter fat
title Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
spellingShingle Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
Clemente, Maria das Graças
Manteiga de garrafa
Composição química
Legislação
Bottled butter fat
Chemical properties
Legislation
title_short Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
title_full Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
title_fullStr Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
title_full_unstemmed Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
title_sort Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa
author Clemente, Maria das Graças
author_facet Clemente, Maria das Graças
Abreu, Luiz Ronaldo de
author_role author
author2 Abreu, Luiz Ronaldo de
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Clemente, Maria das Graças
Abreu, Luiz Ronaldo de
dc.subject.por.fl_str_mv Manteiga de garrafa
Composição química
Legislação
Bottled butter fat
Chemical properties
Legislation
topic Manteiga de garrafa
Composição química
Legislação
Bottled butter fat
Chemical properties
Legislation
description "Manteiga de garrafa" (bottled butter fat) is a product widely used in the Northern part of Brazil, specifically in Salinas, an important producing region in the Northern part of Minas Gerais State. In spite of that, there is no a great number of references in the literature concerning this product. This study was carried out to characterize the physical and chemical properties of this dairy product, comparing the results obtained with the current legislation for this product (BRAZIL, 2002). Moisture, fat content, pH, salt, proteins, free fatty acids and acidity varied from 0.6 to 3.0%, 95.6 to 98.6%, 2.23 to 6.27, 0.74 to 1.79%, 0.12 to 0.15%, 7.60 to 48.08 mol/L, 0.6 to 9.52% of latic acid, respectively. All the "manteiga de garrafa" analysed, it was shown to be out of pattern considering the current legislation (BRAZIL, 2002).
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-04-01
2015-04-30T13:34:37Z
2015-04-30T13:34:37Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000200023
CLEMENTE, M. das G.; ABREU, L. R. de. Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 2, p. 493-496, mar./abr. 2008.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6652
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000200023
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6652
identifier_str_mv CLEMENTE, M. das G.; ABREU, L. R. de. Caracterização química, físico-química e rancidez oxidativa de manteiga de garrafa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 2, p. 493-496, mar./abr. 2008.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.32 n.2 2008
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439369321840640