Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42235 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluate the performance and carcass yield of finishing castrated males and females pigs, supplemented with diets containing different levels of ractopamine. Sixty animals were used, with initial body weight of 84.27 ± 2.26kg, distributed in a randomized block design, consisting of six levels of ractopamine (0; 3; 6; 9; 12 and 15ppm) and five repetitions per treatment. At the end of the trial period, it was evaluated the effect of different levels of ractopamine on the final body weight (FW), average daily feed intake (ADFI), average daily weight gain (ADG), feed conversion (FC) and carcass yield. It was observed a linear increase (P<0,05) in the levels of ractopamine for final weight, as well as for the average daily weight gain. For feed conversion (P<0,05), it was evident a decrease of 25.50% in animals supplemented with 15ppm of ractopamine in the diet. For average daily feed intake and carcass yield there was no significant effect (P>0,05). The supplementation with ractopamine in the diet of finishing castrated males and females pigs, provides greater performance to the animals, improving production yield. |
id |
UFLA_8db5da9bb706267d6c457e492a15ea8e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/42235 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopaminaPerformance and carcass yield of pig fed diets containing different levels of ractopamineAgonista ß-adrenérgicoProdutividade animalProdução de carneBeta-adrenergic agonist animalAnimal productivityMeat productionThe objective of this study was to evaluate the performance and carcass yield of finishing castrated males and females pigs, supplemented with diets containing different levels of ractopamine. Sixty animals were used, with initial body weight of 84.27 ± 2.26kg, distributed in a randomized block design, consisting of six levels of ractopamine (0; 3; 6; 9; 12 and 15ppm) and five repetitions per treatment. At the end of the trial period, it was evaluated the effect of different levels of ractopamine on the final body weight (FW), average daily feed intake (ADFI), average daily weight gain (ADG), feed conversion (FC) and carcass yield. It was observed a linear increase (P<0,05) in the levels of ractopamine for final weight, as well as for the average daily weight gain. For feed conversion (P<0,05), it was evident a decrease of 25.50% in animals supplemented with 15ppm of ractopamine in the diet. For average daily feed intake and carcass yield there was no significant effect (P>0,05). The supplementation with ractopamine in the diet of finishing castrated males and females pigs, provides greater performance to the animals, improving production yield.O objetivo com este trabalho foi avaliar o desempenho e o rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação de machos castrados e fêmeas, recebendo dietas contendo diferentes níveis de ractopamina. Foram utilizados 60 animais, com peso inicial de 84,27 ± 2,26kg, aleatoriamente distribuídos para uma das seis dietas experimentais compostas por diferentes níveis de ractopamina (zero; três; seis; nove; 12 e 15ppm) e cinco repetições por tratamento. Ao final do período experimental, foi avaliado o efeito dos diferentes níveis de ractopamina sobre o peso final (PF), consumo de ração médio diário (CRMD), ganho de peso médio diário (GPMD), conversão alimentar (CA) e rendimento de carcaça. Observou-se aumento linear (P<0,05) para peso final e ganho de peso médio diário, à medida que houve aumento dos níveis de ractopamina. Para a conversão alimentar (P<0,05), evidenciou-se decréscimo de 25,50% nos animais que receberam 15ppm de ractopamina na dieta. Para o consumo de ração médio diário e rendimento de carcaça, não foram observados efeitos significativos (P>0,05). A adição de ractopamina na dieta de suínos machos castrados e fêmeas em terminação proporcionou melhor desempenho aos animais, promovendo melhoras nos parâmetros produtivos.Universidade Federal da Bahia (UFBA)2020-08-05T22:22:18Z2020-08-05T22:22:18Z2015-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLEAL, R. S. et al. Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 16, n. 3, p. 582-590, jul./set. 2015. DOI: 10.1590/S1519-99402015000300010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42235Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal (RBSPA)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessLeal, Renato SilvaMattos, Bruno Olivetti deCantarelli, Vinícius de SouzaCarvalho, Guilherme Cleto dePimenta, Maria Emília de Sousa GomesPimenta, Carlos Josépor2020-08-05T22:22:18Zoai:localhost:1/42235Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-08-05T22:22:18Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina Performance and carcass yield of pig fed diets containing different levels of ractopamine |
title |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina |
spellingShingle |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina Leal, Renato Silva Agonista ß-adrenérgico Produtividade animal Produção de carne Beta-adrenergic agonist animal Animal productivity Meat production |
title_short |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina |
title_full |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina |
title_fullStr |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina |
title_full_unstemmed |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina |
title_sort |
Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina |
author |
Leal, Renato Silva |
author_facet |
Leal, Renato Silva Mattos, Bruno Olivetti de Cantarelli, Vinícius de Souza Carvalho, Guilherme Cleto de Pimenta, Maria Emília de Sousa Gomes Pimenta, Carlos José |
author_role |
author |
author2 |
Mattos, Bruno Olivetti de Cantarelli, Vinícius de Souza Carvalho, Guilherme Cleto de Pimenta, Maria Emília de Sousa Gomes Pimenta, Carlos José |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Leal, Renato Silva Mattos, Bruno Olivetti de Cantarelli, Vinícius de Souza Carvalho, Guilherme Cleto de Pimenta, Maria Emília de Sousa Gomes Pimenta, Carlos José |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Agonista ß-adrenérgico Produtividade animal Produção de carne Beta-adrenergic agonist animal Animal productivity Meat production |
topic |
Agonista ß-adrenérgico Produtividade animal Produção de carne Beta-adrenergic agonist animal Animal productivity Meat production |
description |
The objective of this study was to evaluate the performance and carcass yield of finishing castrated males and females pigs, supplemented with diets containing different levels of ractopamine. Sixty animals were used, with initial body weight of 84.27 ± 2.26kg, distributed in a randomized block design, consisting of six levels of ractopamine (0; 3; 6; 9; 12 and 15ppm) and five repetitions per treatment. At the end of the trial period, it was evaluated the effect of different levels of ractopamine on the final body weight (FW), average daily feed intake (ADFI), average daily weight gain (ADG), feed conversion (FC) and carcass yield. It was observed a linear increase (P<0,05) in the levels of ractopamine for final weight, as well as for the average daily weight gain. For feed conversion (P<0,05), it was evident a decrease of 25.50% in animals supplemented with 15ppm of ractopamine in the diet. For average daily feed intake and carcass yield there was no significant effect (P>0,05). The supplementation with ractopamine in the diet of finishing castrated males and females pigs, provides greater performance to the animals, improving production yield. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-09 2020-08-05T22:22:18Z 2020-08-05T22:22:18Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
LEAL, R. S. et al. Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 16, n. 3, p. 582-590, jul./set. 2015. DOI: 10.1590/S1519-99402015000300010. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42235 |
identifier_str_mv |
LEAL, R. S. et al. Desempenho e rendimento de carcaça de suínos na fase de terminação, recebendo dietas com diferentes níveis de ractopamina. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 16, n. 3, p. 582-590, jul./set. 2015. DOI: 10.1590/S1519-99402015000300010. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42235 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia (UFBA) |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia (UFBA) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal (RBSPA) reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784550151986085888 |