Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lopes, José Carlos
Data de Publicação: 2006
Outros Autores: Soares, Aline da Silva
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400005
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6240
Resumo: Miconia cinnamomifolia it is na arboreal plant of the Melastomataceae family. This work aims to evaluate the physiological maturity and germination capacity of Miconia cinnamomifolia seed. The maturation study were conducted in the Serra do Caparaó, Ibitirama–ES, during 2000/2001 and 2001/2002. Each inflorescence was identified at anthesis. The treatments were constituted by six intervals of seed harvest, which were 35, 50, 65, 80, 95 and 110 days after anthesis. The following parameters were evaluated: fruit color, seed moisture content, dry matter accumulation, germination test. The rehearsals were accomplished in Peter dish, in a fully randomized design with four replicates of 25 seeds. The results showed that the physiological maturity in miconia seeds occurs between 100 a 120 days after anthesis. Higher value of loss of water of the seed coincides with higher accumulation of dry mass, that increases until about 80 days after anthesis. The collection of the seeds in the serrana region of the Caparaó, must be made next to the 110 days to anthesis, when the coloration of the fruits is black and the seed water level is approximately 22,92%. The seeds, under natural conditions of the region, germinated after 66 days the sowing.
id UFLA_9164150a8efd4523fe1db67c2e695e59
oai_identifier_str oai:localhost:1/6240
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)Maturity of Miconia cinnamomifolia (DC.) Naud seed red oakMiconia cinnamomifoliaMaturaçãoGerminaçãoMaturityGerminationMiconia cinnamomifolia it is na arboreal plant of the Melastomataceae family. This work aims to evaluate the physiological maturity and germination capacity of Miconia cinnamomifolia seed. The maturation study were conducted in the Serra do Caparaó, Ibitirama–ES, during 2000/2001 and 2001/2002. Each inflorescence was identified at anthesis. The treatments were constituted by six intervals of seed harvest, which were 35, 50, 65, 80, 95 and 110 days after anthesis. The following parameters were evaluated: fruit color, seed moisture content, dry matter accumulation, germination test. The rehearsals were accomplished in Peter dish, in a fully randomized design with four replicates of 25 seeds. The results showed that the physiological maturity in miconia seeds occurs between 100 a 120 days after anthesis. Higher value of loss of water of the seed coincides with higher accumulation of dry mass, that increases until about 80 days after anthesis. The collection of the seeds in the serrana region of the Caparaó, must be made next to the 110 days to anthesis, when the coloration of the fruits is black and the seed water level is approximately 22,92%. The seeds, under natural conditions of the region, germinated after 66 days the sowing.Miconia cinnamomifolia é uma planta arbórea da família Melastomataceae, indicada para arborização de parques, jardins e reflorestamentos, devido à procura de seus frutos pela avifauna, e cuja madeira é empregada na construção civil, mourões, postes, dormentes e em obras submersas. Objetivou-se com este trabalho estudar a maturação fisiológica de sementes de Miconia cinnamomifolia. Os estudos foram conduzidos na Serra do Caparaó, município de Ibitirama-ES, onde periodicamente foram etiquetadas flores e acompanhado o enchimento dos frutos e desenvolvimento das sementes até que atingissem a completa maturação e, no Laboratório de Tecnologia e Análise de Sementes do Centro de Ciências Agrárias da UFES, foram avaliadas coloração do fruto; umidade, massa fresca, massa seca e germinação das sementes. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com quatro repetições de 25 sementes. A maturação fisiológica das sementes de Miconia cinnamomifolia ocorre entre 110 e 120 dias após a antese. Maior valor de perda de água da semente coincide com maior acúmulo de massa seca, que aumenta até cerca de 80 dias após a antese. A coleta das sementes na região serrana do Caparaó, deve ser feita próximo aos 110 dias da antese, quando a coloração dos frutos é preta e o teor de água das sementes é de aproximadamente 22,92%. As sementes, sob condições naturais da região, germinam com 66 dias após a semeadura.Editora da Universidade Federal de Lavras2006-08-012015-04-30T13:33:48Z2015-04-30T13:33:48Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400005LOPES, J. C.; SOARES, A. da S. Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 4, p. 623-628, jul./ago. 2006.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6240Ciência e Agrotecnologia v.30 n.4 2006reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLALopes, José CarlosSoares, Aline da Silvaporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-20T20:07:57Zoai:localhost:1/6240Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-20T20:07:57Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
Maturity of Miconia cinnamomifolia (DC.) Naud seed red oak
title Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
spellingShingle Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
Lopes, José Carlos
Miconia cinnamomifolia
Maturação
Germinação
Maturity
Germination
title_short Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
title_full Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
title_fullStr Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
title_full_unstemmed Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
title_sort Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.)
author Lopes, José Carlos
author_facet Lopes, José Carlos
Soares, Aline da Silva
author_role author
author2 Soares, Aline da Silva
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Lopes, José Carlos
Soares, Aline da Silva
dc.subject.por.fl_str_mv Miconia cinnamomifolia
Maturação
Germinação
Maturity
Germination
topic Miconia cinnamomifolia
Maturação
Germinação
Maturity
Germination
description Miconia cinnamomifolia it is na arboreal plant of the Melastomataceae family. This work aims to evaluate the physiological maturity and germination capacity of Miconia cinnamomifolia seed. The maturation study were conducted in the Serra do Caparaó, Ibitirama–ES, during 2000/2001 and 2001/2002. Each inflorescence was identified at anthesis. The treatments were constituted by six intervals of seed harvest, which were 35, 50, 65, 80, 95 and 110 days after anthesis. The following parameters were evaluated: fruit color, seed moisture content, dry matter accumulation, germination test. The rehearsals were accomplished in Peter dish, in a fully randomized design with four replicates of 25 seeds. The results showed that the physiological maturity in miconia seeds occurs between 100 a 120 days after anthesis. Higher value of loss of water of the seed coincides with higher accumulation of dry mass, that increases until about 80 days after anthesis. The collection of the seeds in the serrana region of the Caparaó, must be made next to the 110 days to anthesis, when the coloration of the fruits is black and the seed water level is approximately 22,92%. The seeds, under natural conditions of the region, germinated after 66 days the sowing.
publishDate 2006
dc.date.none.fl_str_mv 2006-08-01
2015-04-30T13:33:48Z
2015-04-30T13:33:48Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400005
LOPES, J. C.; SOARES, A. da S. Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 4, p. 623-628, jul./ago. 2006.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6240
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000400005
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6240
identifier_str_mv LOPES, J. C.; SOARES, A. da S. Estudo da maturação de sementes de carvalho vermelho (Miconia cinnamomifolia (Dc.) Naud.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 4, p. 623-628, jul./ago. 2006.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.30 n.4 2006
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439075185786880