Efeito da concentração de potássio na eficiência do extrato de sementes de moringa como agente coagulante

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Matos, Mateus Pimentel de
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Ribeiro, Ivan Célio Andrade, Batista, Ana Paula da Silva, Silva, Edson Faria da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42102
Resumo: Studies indicate that salt solutions potentiate the coagulant power of the moringa (Moringa oleifera) seed extract and satisfactory results have been obtained when prepared in solutions of sodium chloride and calcium hydroxide. However, the presence of monovalent ions in wastewater may favor the dispersion of solids, preventing the formation of flocs and sedimentation of solids, reducing the efficiency of reduction in turbidity. It is known that the effluent from organic filters, for example generated when using sawdust as filtering material, and wastewaters such as that from the processing of the coffee fruit and vinasse, have high monovalent potassium ion concentrations. The present study aimed to evaluate the efficiency of moringa seed extract as coagulant, in the removal of turbidity from water (turbidity 106 NTU) with potassium concentrations from 0 to 320 mg L-1. It was found that potassium, when present in concentrations of up to 2 mg L-1, resulted in dispersive effects, but in higher concentrations greater coagulation efficiency of solids present, and consequently reduced water turbidity.
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spelling Efeito da concentração de potássio na eficiência do extrato de sementes de moringa como agente coagulanteEffect of potassium concentration on efficiency of seed extract moringa as a coagulating agentMoringa - SementeAgente coagulanteÁgua - TurbidezMoringa - SeedCoagulant agentWater - TurbidityStudies indicate that salt solutions potentiate the coagulant power of the moringa (Moringa oleifera) seed extract and satisfactory results have been obtained when prepared in solutions of sodium chloride and calcium hydroxide. However, the presence of monovalent ions in wastewater may favor the dispersion of solids, preventing the formation of flocs and sedimentation of solids, reducing the efficiency of reduction in turbidity. It is known that the effluent from organic filters, for example generated when using sawdust as filtering material, and wastewaters such as that from the processing of the coffee fruit and vinasse, have high monovalent potassium ion concentrations. The present study aimed to evaluate the efficiency of moringa seed extract as coagulant, in the removal of turbidity from water (turbidity 106 NTU) with potassium concentrations from 0 to 320 mg L-1. It was found that potassium, when present in concentrations of up to 2 mg L-1, resulted in dispersive effects, but in higher concentrations greater coagulation efficiency of solids present, and consequently reduced water turbidity.Estudos indicam que sais potencializam o efeito coagulante do extrato de sementes de moringa (Moringa oleifera), tendo sido obtidos resultados satisfatórios quando preparado em solução de cloreto de sódio e hidróxido de cálcio. Entretanto, a presença de íons monovalentes em águas residuárias pode favorecer a dispersão dos sólidos, impedindo a formação de flocos e a sedimentação dos sólidos, reduzindo a eficiência de redução na turbidez. Sabe-se que o efluente de filtros orgânicos, gerado, por exemplo, quando se utiliza serragem de madeira como material filtrante, e águas residuárias como as do processamento do fruto do cafeeiro e vinhaça, apresentam altas concentrações do íon monovalente potássio. No presente trabalho, objetivou-se avaliar a eficiência do extrato de sementes de moringa, como agente coagulante, na remoção de turbidez de água (turbidez de 106 UNT) com concentrações de potássio de 0 a 375 mg L-1. Verificou-se que o potássio, quando presente em concentrações de até 2 mg L-1, proporcionou efeito dispersivo no material sólido em suspensão, entretanto, a partir daí, crescente eficiência na coagulação dos sólidos presentes e, consequentemente, redução na turbidez da água.Universidade Federal de Viçosa2020-07-24T18:10:11Z2020-07-24T18:10:11Z2013-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMATOS, M. P. de et al. Efeito da concentração de potássio na eficiência do extrato de sementes de moringa como agente coagulante. Revista Engenharia na Agricultura, Viçosa, MG, v. 21, n. 5, p. p. 476-481, set./out. 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42102Revista Engenharia na Agriculturareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMatos, Mateus Pimentel deRibeiro, Ivan Célio AndradeBatista, Ana Paula da SilvaSilva, Edson Faria dapor2023-05-02T17:46:20Zoai:localhost:1/42102Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-02T17:46:20Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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