Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50835 |
Resumo: | This article aims to investigate how the institutional practices that reordered the status of the still cachaça in the state of Minas Gerais, Brazil, occurred. Through a qualitative research, data from four decades (1982-2020) of institutional work in the cachaça Minas Gerais branch were used. The information was collected through documentary research and interviews that were treated by thematic analysis. From the articulation of a heterogeneous group of actors, it was possible to register how the dynamics of the status changed over time. The practices required from the actors not only personal efforts in the routines of the field, but the involvement in broader actions, such as changes in the political, technical, and cultural levels. It became evident that the institutional work carried out by actors in the cachaça branch changed the status of the drink, by shifting from a position of low social prestige to become a reference in the quality of the distillate both nationally and internationally. In conclusion, the study provided theoretical support that helped to explain how status’ changes can occur in market dynamics, as well as providing elements that evidence the reorganization of status at the macro-organizational level. |
id |
UFLA_9dbf34d15fb2b21c91f5011f38ba707d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/50835 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucionalReordering the status of alembic cachaça: an approach from the perspective of institutional work theoryCachaça de alambiqueMudanças de statusTrabalho institucionalAlembic cachaçaCategory changeInstitutional workThis article aims to investigate how the institutional practices that reordered the status of the still cachaça in the state of Minas Gerais, Brazil, occurred. Through a qualitative research, data from four decades (1982-2020) of institutional work in the cachaça Minas Gerais branch were used. The information was collected through documentary research and interviews that were treated by thematic analysis. From the articulation of a heterogeneous group of actors, it was possible to register how the dynamics of the status changed over time. The practices required from the actors not only personal efforts in the routines of the field, but the involvement in broader actions, such as changes in the political, technical, and cultural levels. It became evident that the institutional work carried out by actors in the cachaça branch changed the status of the drink, by shifting from a position of low social prestige to become a reference in the quality of the distillate both nationally and internationally. In conclusion, the study provided theoretical support that helped to explain how status’ changes can occur in market dynamics, as well as providing elements that evidence the reorganization of status at the macro-organizational level.O presente artigo se propôs a investigar como ocorreram as práticas institucionais que reordenaram o status da cachaça artesanal de alambique no Estado de Minas Gerais, Brasil. Por meio de uma pesquisa de natureza qualitativa, recorreu-se a dados de quatro décadas (1982-2020) no ramo da cachaça mineira. Neste estudo de caso, as informações foram coletadas por meio de pesquisas documentais e entrevistas que foram particularizadas pela análise temática. A partir da articulação de um grupo heterogêneo de atores foi possível registrar como a dinâmica do status foi mudando ao longo do tempo. As práticas exercidas requereram dos atores não apenas esforços pessoais nas rotinas do campo, mas o envolvimento em ações mais amplas, como as mudanças nos níveis político, técnico e cultural. Evidenciou-se que o trabalho institucional realizado por atores do ramo da cachaça modificou o status da bebida por meio do deslocamento de uma posição de baixo prestígio social para se tornar uma referência na qualidade do destilado tanto nacional como internacional. Em conclusão, o estudo proveu um suporte teórico que auxilia na explicação de como as mudanças de status podem ocorrer nas dinâmicas de mercados, além de fornecer elementos que evidenciam a reordenação do status em nível macro organizacional.Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais2022-08-04T18:48:27Z2022-08-04T18:48:27Z2022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfCALBINO, D.; BRITO, M. J. de; BRITO, V. da G. P. Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional. Revista Eletrônica de Ciência Administrativa, [S. l.], v. 21, n. 1, p. 37-66, jan./abr 2022. DOI: 10.21529/RECADM.2022002.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50835Revista Eletrônica de Ciência Administrativareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessCalbino, DanielBrito, Mozar José deBrito, Valéria da Glória Pereirapor2023-04-19T14:04:47Zoai:localhost:1/50835Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-04-19T14:04:47Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional Reordering the status of alembic cachaça: an approach from the perspective of institutional work theory |
title |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional |
spellingShingle |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional Calbino, Daniel Cachaça de alambique Mudanças de status Trabalho institucional Alembic cachaça Category change Institutional work |
title_short |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional |
title_full |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional |
title_fullStr |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional |
title_full_unstemmed |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional |
title_sort |
Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional |
author |
Calbino, Daniel |
author_facet |
Calbino, Daniel Brito, Mozar José de Brito, Valéria da Glória Pereira |
author_role |
author |
author2 |
Brito, Mozar José de Brito, Valéria da Glória Pereira |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Calbino, Daniel Brito, Mozar José de Brito, Valéria da Glória Pereira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cachaça de alambique Mudanças de status Trabalho institucional Alembic cachaça Category change Institutional work |
topic |
Cachaça de alambique Mudanças de status Trabalho institucional Alembic cachaça Category change Institutional work |
description |
This article aims to investigate how the institutional practices that reordered the status of the still cachaça in the state of Minas Gerais, Brazil, occurred. Through a qualitative research, data from four decades (1982-2020) of institutional work in the cachaça Minas Gerais branch were used. The information was collected through documentary research and interviews that were treated by thematic analysis. From the articulation of a heterogeneous group of actors, it was possible to register how the dynamics of the status changed over time. The practices required from the actors not only personal efforts in the routines of the field, but the involvement in broader actions, such as changes in the political, technical, and cultural levels. It became evident that the institutional work carried out by actors in the cachaça branch changed the status of the drink, by shifting from a position of low social prestige to become a reference in the quality of the distillate both nationally and internationally. In conclusion, the study provided theoretical support that helped to explain how status’ changes can occur in market dynamics, as well as providing elements that evidence the reorganization of status at the macro-organizational level. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-08-04T18:48:27Z 2022-08-04T18:48:27Z 2022 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
CALBINO, D.; BRITO, M. J. de; BRITO, V. da G. P. Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional. Revista Eletrônica de Ciência Administrativa, [S. l.], v. 21, n. 1, p. 37-66, jan./abr 2022. DOI: 10.21529/RECADM.2022002. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50835 |
identifier_str_mv |
CALBINO, D.; BRITO, M. J. de; BRITO, V. da G. P. Reordenação do status da cachaça de alambique: uma abordagem sob a ótica do trabalho institucional. Revista Eletrônica de Ciência Administrativa, [S. l.], v. 21, n. 1, p. 37-66, jan./abr 2022. DOI: 10.21529/RECADM.2022002. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50835 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Eletrônica de Ciência Administrativa reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439325394894848 |