Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10565 |
Resumo: | Mineral nutrition contributes to the composition of the structural organization, causing changes in its anatomical structure that can change the tissue thickness and pigment content. The objective was to identify changes in the anatomy and physiology of coffee in different fertilizer levels (40, 70 100, 130 and 160%) in the first and second year after deployment. The first experiment consisted of coffee fertilized at different levels in the first year after implantation of the crop, being evaluated on the anatomical and physiological characteristics, as well as productivity in two seasons. The different levels of fertilization and assessment time caused differences in the internal structure, ie, the leaf anatomy and physiology of irrigated coffee. In general, the best results in the evaluated parameters were found at the level of 100% of fertilization, thus confirming the importance of mineral nutrition; and increased productivity was achieved at the level of 126% of fertilization. The second experiment was conducted with coffee fertilized at different levels in the second year after plowing of implementation, where we evaluate the characteristics of gas exchange, leaf anatomy and productivity in both rainy and dry seasons. Different levels of fertilization and assessment time caused differences in the internal structure, ie, in the leaf anatomy and physiology of irrigated coffee. The highest yield occurred at the level of 104% of fertilizer. |
id |
UFLA_a5ff21ff78f7a23338b7f01daa255993 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/10565 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubaçãoAnatomical and physiological characteristics of coffee in different fertilizer levelsCoffea arabicaNutriçãoAnatomia foliarFisiologiaNutritionFoliar anatomyPhysiologyFisiologia de Plantas CultivadasMineral nutrition contributes to the composition of the structural organization, causing changes in its anatomical structure that can change the tissue thickness and pigment content. The objective was to identify changes in the anatomy and physiology of coffee in different fertilizer levels (40, 70 100, 130 and 160%) in the first and second year after deployment. The first experiment consisted of coffee fertilized at different levels in the first year after implantation of the crop, being evaluated on the anatomical and physiological characteristics, as well as productivity in two seasons. The different levels of fertilization and assessment time caused differences in the internal structure, ie, the leaf anatomy and physiology of irrigated coffee. In general, the best results in the evaluated parameters were found at the level of 100% of fertilization, thus confirming the importance of mineral nutrition; and increased productivity was achieved at the level of 126% of fertilization. The second experiment was conducted with coffee fertilized at different levels in the second year after plowing of implementation, where we evaluate the characteristics of gas exchange, leaf anatomy and productivity in both rainy and dry seasons. Different levels of fertilization and assessment time caused differences in the internal structure, ie, in the leaf anatomy and physiology of irrigated coffee. The highest yield occurred at the level of 104% of fertilizer.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)A nutrição mineral contribui para a composição da organização estrutural, causando modificações em sua estrutura anatômica que podem alterar a espessura de tecidos e os conteúdos de pigmentos. Objetivou-se identificar possíveis alterações na anatomia e fisiologia de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação (40, 70, 100, 130 e 160%) no primeiro e segundo ano após implantação da lavoura. O primeiro experimento foi constituído por cafeeiros adubados em diferentes níveis no primeiro ano após implantação da lavoura, sendo avaliados as características anatômicas e fisiológicas em duas épocas do ano, além da produtividade. Os diferentes níveis de adubação e época de avaliação provocaram diferenças na estrutura interna, ou seja, na anatomia foliar e na fisiologia do cafeeiro irrigado. Em geral, os melhores resultados nos parâmetros avaliados foram encontrados no nível de 100% da adubação, corroborando assim para a importância da nutrição mineral equilibrada e a maior produtividade foi obtida no nível de 126% da adubação. O segundo experimento foi realizado em cafeeiros adubados em diferentes níveis no segundo ano após implantação da lavoura onde foram avaliadas as características de trocas gasosas e anatomia foliar em duas épocas do ano e a produtividade. Os diferentes níveis de adubação e época de avaliação provocaram diferenças na estrutura interna, ou seja, na anatomia foliar e na fisiologia do cafeeiro irrigado. A maior produtividade ocorreu no nível de 104% da adubação.Universidade Federal de LavrasPrograma de Pós-graduação em Agronomia/FitotecniaUFLAbrasilDepartamento de AgriculturaGuimarães, Rubens JoséCastro, Evaristo Mauro deMendes, Antônio Nazareno GuimarãesBotelho, César EliasCarvalho, Milene Alves de FigueiredoGama, Tamara Cubiaki Pires da2015-11-04T13:32:35Z2015-11-04T13:32:35Z2015-11-042015-08-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfGAMA, T. C. P. da. Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação. 2015. 78 p. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10565porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2016-11-11T17:14:46Zoai:localhost:1/10565Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-11-11T17:14:46Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação Anatomical and physiological characteristics of coffee in different fertilizer levels |
title |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação |
spellingShingle |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação Gama, Tamara Cubiaki Pires da Coffea arabica Nutrição Anatomia foliar Fisiologia Nutrition Foliar anatomy Physiology Fisiologia de Plantas Cultivadas |
title_short |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação |
title_full |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação |
title_fullStr |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação |
title_full_unstemmed |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação |
title_sort |
Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação |
author |
Gama, Tamara Cubiaki Pires da |
author_facet |
Gama, Tamara Cubiaki Pires da |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Guimarães, Rubens José Castro, Evaristo Mauro de Mendes, Antônio Nazareno Guimarães Botelho, César Elias Carvalho, Milene Alves de Figueiredo |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gama, Tamara Cubiaki Pires da |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Coffea arabica Nutrição Anatomia foliar Fisiologia Nutrition Foliar anatomy Physiology Fisiologia de Plantas Cultivadas |
topic |
Coffea arabica Nutrição Anatomia foliar Fisiologia Nutrition Foliar anatomy Physiology Fisiologia de Plantas Cultivadas |
description |
Mineral nutrition contributes to the composition of the structural organization, causing changes in its anatomical structure that can change the tissue thickness and pigment content. The objective was to identify changes in the anatomy and physiology of coffee in different fertilizer levels (40, 70 100, 130 and 160%) in the first and second year after deployment. The first experiment consisted of coffee fertilized at different levels in the first year after implantation of the crop, being evaluated on the anatomical and physiological characteristics, as well as productivity in two seasons. The different levels of fertilization and assessment time caused differences in the internal structure, ie, the leaf anatomy and physiology of irrigated coffee. In general, the best results in the evaluated parameters were found at the level of 100% of fertilization, thus confirming the importance of mineral nutrition; and increased productivity was achieved at the level of 126% of fertilization. The second experiment was conducted with coffee fertilized at different levels in the second year after plowing of implementation, where we evaluate the characteristics of gas exchange, leaf anatomy and productivity in both rainy and dry seasons. Different levels of fertilization and assessment time caused differences in the internal structure, ie, in the leaf anatomy and physiology of irrigated coffee. The highest yield occurred at the level of 104% of fertilizer. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-11-04T13:32:35Z 2015-11-04T13:32:35Z 2015-11-04 2015-08-07 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis |
format |
doctoralThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
GAMA, T. C. P. da. Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação. 2015. 78 p. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10565 |
identifier_str_mv |
GAMA, T. C. P. da. Características anatômicas e fisiológicas de cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação. 2015. 78 p. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10565 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Lavras Programa de Pós-graduação em Agronomia/Fitotecnia UFLA brasil Departamento de Agricultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Lavras Programa de Pós-graduação em Agronomia/Fitotecnia UFLA brasil Departamento de Agricultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439091146162176 |