Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barros, Hanna Elisia Araújo de
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Silva, Lara Maria dos Santos Ferraz e, Natarelli, Caio Vinicius Lima, Oliveira, Ana Lázara Matos de, Abreu, Danilo José Machado de, Carvalho, Elisângela Elena Nunes, Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46734
Resumo: The aim of the present study was to evaluate the color, texture (firmness), content of total phenolic compounds (TPC) and enzyme activity of pectinamethylesterases (PME) and polygalacturonases (PG) in different banana cultivars (‘Silver’, ‘Apple’ and ‘Dwarf cavendish’) during different ripening stages. All results were subjected to the Scott-Knott test (p < 0,05) and to the Principal Component Analysis (PCA). It was verified statistical differences between the stages in each cultivar and between the cultivars in each stage. In comparison between the cultivars, the ‘Silver’ banana had a higher shade of green in stage 1 and the ‘Dwarf cavendish’ banana presented in stage 3 the most accentuated yellow color. During the ripening of the three banana cultivars, it was possible to verify that there was a decrease in firmness and TPC, as well as an increase in the enzymatic action of PME and PG, characterizing the banana softening during ripening, confirmed by the PCA. It is concluded that the cultivar and the stage of ripeness of banana directly interfere in the evaluated parameters.
id UFLA_b2dbdccf6977712227857d2a9f9a3b60
oai_identifier_str oai:localhost:1/46734
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)Changes in physical and biochemical aspects during fruit ripening of banana cultivars (Musa spp.)Cambios en aspectos físicos y bioquímicos durante la maduración de frutos de cultivares de banana (Musa spp.)Compostos fenólicosPectinametilesterasesPoligalacturonasesPhenolic compoundsPectinmethylesterasesPolygalacturonasesThe aim of the present study was to evaluate the color, texture (firmness), content of total phenolic compounds (TPC) and enzyme activity of pectinamethylesterases (PME) and polygalacturonases (PG) in different banana cultivars (‘Silver’, ‘Apple’ and ‘Dwarf cavendish’) during different ripening stages. All results were subjected to the Scott-Knott test (p < 0,05) and to the Principal Component Analysis (PCA). It was verified statistical differences between the stages in each cultivar and between the cultivars in each stage. In comparison between the cultivars, the ‘Silver’ banana had a higher shade of green in stage 1 and the ‘Dwarf cavendish’ banana presented in stage 3 the most accentuated yellow color. During the ripening of the three banana cultivars, it was possible to verify that there was a decrease in firmness and TPC, as well as an increase in the enzymatic action of PME and PG, characterizing the banana softening during ripening, confirmed by the PCA. It is concluded that the cultivar and the stage of ripeness of banana directly interfere in the evaluated parameters.O objetivo do presente estudo foi avaliar a coloração, textura (firmeza), teor de compostos fenólicos totais (TCF) e atividade enzimática da pectinametilesterases (PME) e poligalacturonases (PG) nas cultivares de bananas ‘Prata’, ‘Maçã’ e ‘Nanica’ em diferentes estádios de maturação. Todos os resultados foram submetidos ao teste de Scott-Knott (p < 0,05) e à Análise de Componentes Principais (PCA). Diferenças estatísticas foram verificadas entre os estádios em cada cultivar e entre as cultivares em cada estádio. Em comparação entre as cultivares, a banana ‘Prata’ apresentou maior tonalidade da cor verde no estádio 1 e a banana ´Nanica’ apresentou, no estádio 3, a coloração amarela mais acentuada. No decorrer do amadurecimento das três cultivares de banana foi possível verificar que houve um decréscimo na firmeza e no TCF, assim como o aumento da ação enzimática da PME e PG, caracterizando o amolecimento da banana no amadurecimento, confirmado pela PCA. Conclui-se que a cultivar de banana e o estádio de maturação em que o fruto se encontra interferem diretamente nos parâmetros avaliados.CDRR Editors2021-07-13T18:32:20Z2021-07-13T18:32:20Z2020-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfBARROS, H. E. A. de et al. Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.). Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 9, e596997618, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i9.7618.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46734Research, Society and Developmentreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessBarros, Hanna Elisia Araújo deSilva, Lara Maria dos Santos Ferraz eNatarelli, Caio Vinicius LimaOliveira, Ana Lázara Matos deAbreu, Danilo José Machado deCarvalho, Elisângela Elena NunesVilas Boas, Eduardo Valério de Barrospor2021-07-13T18:32:38Zoai:localhost:1/46734Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-07-13T18:32:38Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
Changes in physical and biochemical aspects during fruit ripening of banana cultivars (Musa spp.)
Cambios en aspectos físicos y bioquímicos durante la maduración de frutos de cultivares de banana (Musa spp.)
title Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
spellingShingle Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
Barros, Hanna Elisia Araújo de
Compostos fenólicos
Pectinametilesterases
Poligalacturonases
Phenolic compounds
Pectinmethylesterases
Polygalacturonases
title_short Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
title_full Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
title_fullStr Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
title_full_unstemmed Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
title_sort Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.)
author Barros, Hanna Elisia Araújo de
author_facet Barros, Hanna Elisia Araújo de
Silva, Lara Maria dos Santos Ferraz e
Natarelli, Caio Vinicius Lima
Oliveira, Ana Lázara Matos de
Abreu, Danilo José Machado de
Carvalho, Elisângela Elena Nunes
Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros
author_role author
author2 Silva, Lara Maria dos Santos Ferraz e
Natarelli, Caio Vinicius Lima
Oliveira, Ana Lázara Matos de
Abreu, Danilo José Machado de
Carvalho, Elisângela Elena Nunes
Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Barros, Hanna Elisia Araújo de
Silva, Lara Maria dos Santos Ferraz e
Natarelli, Caio Vinicius Lima
Oliveira, Ana Lázara Matos de
Abreu, Danilo José Machado de
Carvalho, Elisângela Elena Nunes
Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros
dc.subject.por.fl_str_mv Compostos fenólicos
Pectinametilesterases
Poligalacturonases
Phenolic compounds
Pectinmethylesterases
Polygalacturonases
topic Compostos fenólicos
Pectinametilesterases
Poligalacturonases
Phenolic compounds
Pectinmethylesterases
Polygalacturonases
description The aim of the present study was to evaluate the color, texture (firmness), content of total phenolic compounds (TPC) and enzyme activity of pectinamethylesterases (PME) and polygalacturonases (PG) in different banana cultivars (‘Silver’, ‘Apple’ and ‘Dwarf cavendish’) during different ripening stages. All results were subjected to the Scott-Knott test (p < 0,05) and to the Principal Component Analysis (PCA). It was verified statistical differences between the stages in each cultivar and between the cultivars in each stage. In comparison between the cultivars, the ‘Silver’ banana had a higher shade of green in stage 1 and the ‘Dwarf cavendish’ banana presented in stage 3 the most accentuated yellow color. During the ripening of the three banana cultivars, it was possible to verify that there was a decrease in firmness and TPC, as well as an increase in the enzymatic action of PME and PG, characterizing the banana softening during ripening, confirmed by the PCA. It is concluded that the cultivar and the stage of ripeness of banana directly interfere in the evaluated parameters.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-08
2021-07-13T18:32:20Z
2021-07-13T18:32:20Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv BARROS, H. E. A. de et al. Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.). Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 9, e596997618, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i9.7618.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46734
identifier_str_mv BARROS, H. E. A. de et al. Alterações dos aspectos físicos e bioquímicos durante o amadurecimento de frutos de cultivares de bananeira (Musa spp.). Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 9, e596997618, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i9.7618.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46734
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv CDRR Editors
publisher.none.fl_str_mv CDRR Editors
dc.source.none.fl_str_mv Research, Society and Development
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835131858124800