Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Reis, Matheus de Paula
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Rodrigues, Paulo Borges, Cantarelli, Vinícius de Souza, Meneghetti, Camila, Garcia Junior, Antonio Amandio Pinto, Lima, Renato Ribeiro de, Fassani, Edison José, Naves, Luciana de Paula
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28313
Resumo: The use of growth promoters in the broilers production is a common practice in the poultry industry and its use must be made accordance with limits in Brazil set by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA).The main objective of this study was to verify the effect of the use of zinc bacitracin, within the levels recommended by the Brazilian Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA), in broiler diets for the performance of birds from 1 to 42 days old. We used a randomized design with fi ve treatments in 10 replications of 25 male chicks from Cobb cut 500®, totaling 1250 birds. The treatments consisted of fi ve inclusion levels of zinc bacitracin (0, 10, 25, 40 and 55ppm). The variables studied were feed intake, weight gain, feed conversion and economic evaluation of feed. For the breeding period as a whole, this study also evaluated the viability of broilers. Zinc bacitracin was effective as growth promoter of broilers reared during 1 to 21, 1 to 35 and 1 to 42 days. For the period 1-21 days, using 55 and 29.3ppm of zinc bacitracin resulted in a lower feed intake and increased weight gain, respectively. In general, the best feed conversion was obtained when 55ppm of zinc bacitracin was added to the feed of broilers.
id UFLA_b77510125299f52f37f1057aebc26248
oai_identifier_str oai:localhost:1/28313
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corteLevels of zinc bacitracin used to improve the performance of broilersAditivo zootécnicoAntimicrobianoFrango de corteAdditivesAntimicrobialBroilerThe use of growth promoters in the broilers production is a common practice in the poultry industry and its use must be made accordance with limits in Brazil set by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA).The main objective of this study was to verify the effect of the use of zinc bacitracin, within the levels recommended by the Brazilian Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA), in broiler diets for the performance of birds from 1 to 42 days old. We used a randomized design with fi ve treatments in 10 replications of 25 male chicks from Cobb cut 500®, totaling 1250 birds. The treatments consisted of fi ve inclusion levels of zinc bacitracin (0, 10, 25, 40 and 55ppm). The variables studied were feed intake, weight gain, feed conversion and economic evaluation of feed. For the breeding period as a whole, this study also evaluated the viability of broilers. Zinc bacitracin was effective as growth promoter of broilers reared during 1 to 21, 1 to 35 and 1 to 42 days. For the period 1-21 days, using 55 and 29.3ppm of zinc bacitracin resulted in a lower feed intake and increased weight gain, respectively. In general, the best feed conversion was obtained when 55ppm of zinc bacitracin was added to the feed of broilers.A utilização de antimicrobianos melhoradores de desempenho na criação de frangos de corte é uma prática comum na indústria avícola e, no Brasil, seu uso deve ser feito de acordo com os limites determinados pelo Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (MAPA).Objetivou-se com o presente trabalho determinar o efeito da utilização da bacitracina de zinco, dentro dos níveis recomendados pelo Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento (MAPA), em dietas para frangos de corte sobre o desempenho de aves e criadas de 1 a 42 dias de idade. Utilizouse o delineamento inteiramente casualizado, com 5 tratamentos, distribuídos em 10 repetições de 25 pintos machos de corte da linhagem Cobb 500®, totalizando 1250 aves. Os tratamentos experimentais foram constituídos de cinco níveis de inclusão de bacitracina de zinco (0, 10, 25, 40 e 55ppm). As variáveis analisadas foram consumo de ração, ganho de peso, conversão alimentar e avaliação econômica das dietas. Para o período total de criação, avaliou-se também a viabilidade dos frangos de corte. A bacitracina de zinco foi efi ciente como benefi ciador do desempenho de frangos de corte criados no período de 1 a 21, 1 a 35 e 1 a 42 dias. Para o período de 1 a 21 dias, o uso de 55 e 29,3ppm de bacitracina de zinco resultou em menor consumo de ração e maior ganho de peso, respectivamente. No geral, a melhor conversão alimentar foi obtida quando se adicionou 55ppm de bacitracina de zinco na ração de frangos de corte.Universidade Federal de Santa Maria2017-12-21T15:15:23Z2017-12-21T15:15:23Z2014-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfREIS, M. de P. et al. Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte. Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 6, p. 1093-1099, jun. 2014.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28313Ciência Ruralreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessReis, Matheus de PaulaRodrigues, Paulo BorgesCantarelli, Vinícius de SouzaMeneghetti, CamilaGarcia Junior, Antonio Amandio PintoLima, Renato Ribeiro deFassani, Edison JoséNaves, Luciana de Paulapor2023-05-26T19:43:38Zoai:localhost:1/28313Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T19:43:38Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
Levels of zinc bacitracin used to improve the performance of broilers
title Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
spellingShingle Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
Reis, Matheus de Paula
Aditivo zootécnico
Antimicrobiano
Frango de corte
Additives
Antimicrobial
Broiler
title_short Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
title_full Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
title_fullStr Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
title_full_unstemmed Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
title_sort Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte
author Reis, Matheus de Paula
author_facet Reis, Matheus de Paula
Rodrigues, Paulo Borges
Cantarelli, Vinícius de Souza
Meneghetti, Camila
Garcia Junior, Antonio Amandio Pinto
Lima, Renato Ribeiro de
Fassani, Edison José
Naves, Luciana de Paula
author_role author
author2 Rodrigues, Paulo Borges
Cantarelli, Vinícius de Souza
Meneghetti, Camila
Garcia Junior, Antonio Amandio Pinto
Lima, Renato Ribeiro de
Fassani, Edison José
Naves, Luciana de Paula
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Reis, Matheus de Paula
Rodrigues, Paulo Borges
Cantarelli, Vinícius de Souza
Meneghetti, Camila
Garcia Junior, Antonio Amandio Pinto
Lima, Renato Ribeiro de
Fassani, Edison José
Naves, Luciana de Paula
dc.subject.por.fl_str_mv Aditivo zootécnico
Antimicrobiano
Frango de corte
Additives
Antimicrobial
Broiler
topic Aditivo zootécnico
Antimicrobiano
Frango de corte
Additives
Antimicrobial
Broiler
description The use of growth promoters in the broilers production is a common practice in the poultry industry and its use must be made accordance with limits in Brazil set by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA).The main objective of this study was to verify the effect of the use of zinc bacitracin, within the levels recommended by the Brazilian Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA), in broiler diets for the performance of birds from 1 to 42 days old. We used a randomized design with fi ve treatments in 10 replications of 25 male chicks from Cobb cut 500®, totaling 1250 birds. The treatments consisted of fi ve inclusion levels of zinc bacitracin (0, 10, 25, 40 and 55ppm). The variables studied were feed intake, weight gain, feed conversion and economic evaluation of feed. For the breeding period as a whole, this study also evaluated the viability of broilers. Zinc bacitracin was effective as growth promoter of broilers reared during 1 to 21, 1 to 35 and 1 to 42 days. For the period 1-21 days, using 55 and 29.3ppm of zinc bacitracin resulted in a lower feed intake and increased weight gain, respectively. In general, the best feed conversion was obtained when 55ppm of zinc bacitracin was added to the feed of broilers.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-06
2017-12-21T15:15:23Z
2017-12-21T15:15:23Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv REIS, M. de P. et al. Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte. Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 6, p. 1093-1099, jun. 2014.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28313
identifier_str_mv REIS, M. de P. et al. Níveis da bacitracina de zinco como melhorador do desempenho de frangos de corte. Ciência Rural, Santa Maria, v. 44, n. 6, p. 1093-1099, jun. 2014.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28313
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
dc.source.none.fl_str_mv Ciência Rural
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550196548468736