Análise econômica da colheita mecanizada do café utilizando repetidas operações da colhedora
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13845 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/943 |
Resumo: | Despite the mechanized harvest of coffee is more economical than manual harvesting in general, it is not able to fully replace the workforce, especially in high crop load. One of the ways to reduce the cost of production of coffee is to find ways of enabling the full mechanization of the harvest. Therefore, the aim with this study was to perform economic analysis of mechanized harvest of coffee using repeated operation of the harvester own or ment, in the Cerrado Mineiro region. We analyzed the cost of mechanized harvesting with a combine six operations and manual harvesting, using own and rented harvester farming in high-load and intermediate in the Cerrado Mineiro, Minas Gerais, Brazil. We used a randomized block design with four replications. It was found that in high load crops (121,54 bags of coffee benefited ha-1), the use of three operations eithen harvester, own or ment or is the most suitable choice of harvest (R$ 3.975,36 and 4.775,03 ha-1, respectively). In farming intermediate load (50,78 bags of coffee benefited ha-1), the use of three operations of the combine when it is proper and two pass when it is rented is recommended (R$ 2.543,97 and 2.783,60 ha-1, respectively). |
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Análise econômica da colheita mecanizada do café utilizando repetidas operações da colhedoraEconomic analysis of harvesting coffee using repeat operationsCafeiculturaCafeiculturaCoffee cropCusto operacionalMecanizaçãoMecanizaçãoColheitaOperating costMechanizationDespite the mechanized harvest of coffee is more economical than manual harvesting in general, it is not able to fully replace the workforce, especially in high crop load. One of the ways to reduce the cost of production of coffee is to find ways of enabling the full mechanization of the harvest. Therefore, the aim with this study was to perform economic analysis of mechanized harvest of coffee using repeated operation of the harvester own or ment, in the Cerrado Mineiro region. We analyzed the cost of mechanized harvesting with a combine six operations and manual harvesting, using own and rented harvester farming in high-load and intermediate in the Cerrado Mineiro, Minas Gerais, Brazil. We used a randomized block design with four replications. It was found that in high load crops (121,54 bags of coffee benefited ha-1), the use of three operations eithen harvester, own or ment or is the most suitable choice of harvest (R$ 3.975,36 and 4.775,03 ha-1, respectively). In farming intermediate load (50,78 bags of coffee benefited ha-1), the use of three operations of the combine when it is proper and two pass when it is rented is recommended (R$ 2.543,97 and 2.783,60 ha-1, respectively).Apesar da colheita mecanizada do café ser mais econômica que a colheita manual, em geral, ela não é capaz de substituir totalmente a mão de obra. Uma das maneiras de se reduzir o custo de produção da cafeicultura é encontrar meios de viabilizar a mecanização total da colheita, sendo a utilização de repetidas operações da colhedora uma forma de se obter eficiência de colheita suficiente para que se dispense a necessidade de repasse manual. Portanto, objetivou-se, com este trabalho, realizar uma análise econômica da colheita mecanizada do café utilizando repetidas operações da colhedora, sendo ela própria ou alugada, na região do Cerrado Mineiro. Analisou-se o custo das colheitas mecanizadas com uma a seis operações da colhedora e a colheita manual, utilizando colhedora própria e alugada, em lavoura de carga alta e intermediária, na região do Cerrado Mineiro. Utilizou-se delineamento de blocos ao acaso e quatro repetições. Verificou-se que, em lavoura de carga elevada (121,54 sacas de café ben. ha-1) , a utilização de três operações da colhedora, sendo ela própria ou alugada é a opção de colheita mais indicada (R$ 3.975,36 e 4.775,03 ha-1, respectivamente). Em lavoura de carga intermediária (50,78 sacas de café ben. ha-1), recomenda-se a utilização de três operações da colhedora, quando ela é própria e de duas passadas, quando ela é alugada (R$ 2.543,97 e 2.783,60 ha-1, respectivamente).2015-08-042017-08-01T20:08:27Z2017-08-01T20:08:27Z2015info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfSANTINATO, F. et al. Análise econômica da colheita mecanizada do café utilizando repetidas operações da colhedora. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 3, p. 402 - 411, jul./set. 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13845http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/943Coffee Science; v. 10, n. 3 (2015); 402 - 411Coffee Science; v. 10, n. 3 (2015); 402 - 411Coffee Science; v. 10, n. 3 (2015); 402 - 4111984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/943/pdf_194http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/943/1181http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/943/1182Santinato, FelipeRuas, Renato Adriane AlvesSilva, Rouverson Pereira daDuarte, Alino PereiraSantinato, Robertoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-09-27T17:43:15Zoai:localhost:1/13845Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2017-09-27T17:43:15Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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Despite the mechanized harvest of coffee is more economical than manual harvesting in general, it is not able to fully replace the workforce, especially in high crop load. One of the ways to reduce the cost of production of coffee is to find ways of enabling the full mechanization of the harvest. Therefore, the aim with this study was to perform economic analysis of mechanized harvest of coffee using repeated operation of the harvester own or ment, in the Cerrado Mineiro region. We analyzed the cost of mechanized harvesting with a combine six operations and manual harvesting, using own and rented harvester farming in high-load and intermediate in the Cerrado Mineiro, Minas Gerais, Brazil. We used a randomized block design with four replications. It was found that in high load crops (121,54 bags of coffee benefited ha-1), the use of three operations eithen harvester, own or ment or is the most suitable choice of harvest (R$ 3.975,36 and 4.775,03 ha-1, respectively). In farming intermediate load (50,78 bags of coffee benefited ha-1), the use of three operations of the combine when it is proper and two pass when it is rented is recommended (R$ 2.543,97 and 2.783,60 ha-1, respectively). |
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