Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Rosilane Aparecida de
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Batista, Luís Roberto, Prado, Guilherme, Oliveira, Bibiane Resende de, Silva, Daiani Maria da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7254
Resumo: One of the most serious problems facing the quality of rice is the presence of mycotoxin-producing fungi, especially the species belonging to the genera Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The objective of this study was to check the levels of aflatoxins and identify the fungal population associated with grains of rice received and sold in Belo Horizonte and some cities in the southern state. We analyzed a total of 60 samples of rice: organic, parboiled, full, polished, and the incidence of aflatoxins found in a sample. The results showed that the aflatoxigenic species identified were A. parasiticus and G2 and A. flavus. Using high performance liquid chromatography to assess the incidence of aflatoxin in rice, only one showed a contamination of 1.2 ìg kg-1. Despite the presence of aflatoxigenic fungi, the samples showed no worrying levels of aflatoxin that could endanger the safety of the product and consumer health.
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spelling Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arrozIncidence of toxigenic fungi and aflatoxins in riceAflatoxinasArroz - Doenças e pragasAspergilus flavusAspergillus parasiticusAflatoxinsRice - Diseases and pestsOne of the most serious problems facing the quality of rice is the presence of mycotoxin-producing fungi, especially the species belonging to the genera Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The objective of this study was to check the levels of aflatoxins and identify the fungal population associated with grains of rice received and sold in Belo Horizonte and some cities in the southern state. We analyzed a total of 60 samples of rice: organic, parboiled, full, polished, and the incidence of aflatoxins found in a sample. The results showed that the aflatoxigenic species identified were A. parasiticus and G2 and A. flavus. Using high performance liquid chromatography to assess the incidence of aflatoxin in rice, only one showed a contamination of 1.2 ìg kg-1. Despite the presence of aflatoxigenic fungi, the samples showed no worrying levels of aflatoxin that could endanger the safety of the product and consumer health.Um dos problemas mais sérios que confrontam a qualidade do arroz é a presença de fungos produtores de micotoxinas, principalmente as espécies pertencentes aos gêneros Aspergillus, Penicillium e Fusarium. Neste estudo, objetivou-se verificar os níveis de aflatoxinas e identificar a população fúngica associada a grãos de arroz beneficiado e comercializado em Belo Horizonte e algumas cidades do sul do estado. Foram analisadas um total de 60 amostras de arroz: orgânico, parboilizado, integral, polido, sendo a incidência de aflatoxinas verificada em uma amostra. Os resultados demonstraram que as espécies aflatoxigênicas identificadas foram A. parasiticus e A. flavus. Utilizando Cromatografia Líquida de Alta Eficiência para avaliar a incidência de aflatoxina em arroz, apenas uma apresentou contaminação de 1,2 ìg Kg-1. Apesar da presença de fungos aflatoxigênicos, as amostras não apresentaram níveis preocupantes de aflatoxinas que pudessem colocar em risco a segurança do produto e a saúde dos consumidores.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-08-012015-04-30T13:35:52Z2015-04-30T13:35:52Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021CARVALHO, R. A. de et al. Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 946-952, jul./ago. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7254Ciência e Agrotecnologia v.34 n.4 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACarvalho, Rosilane Aparecida deBatista, Luís RobertoPrado, GuilhermeOliveira, Bibiane Resende deSilva, Daiani Maria daporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-28T17:16:26Zoai:localhost:1/7254Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-28T17:16:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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