Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Rosilane Aparecida de
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Batista, Luís Roberto, Prado, Guilherme, Oliveira, Bibiane Resende de, Silva, Daiani Maria da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7254
Resumo: One of the most serious problems facing the quality of rice is the presence of mycotoxin-producing fungi, especially the species belonging to the genera Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The objective of this study was to check the levels of aflatoxins and identify the fungal population associated with grains of rice received and sold in Belo Horizonte and some cities in the southern state. We analyzed a total of 60 samples of rice: organic, parboiled, full, polished, and the incidence of aflatoxins found in a sample. The results showed that the aflatoxigenic species identified were A. parasiticus and G2 and A. flavus. Using high performance liquid chromatography to assess the incidence of aflatoxin in rice, only one showed a contamination of 1.2 ìg kg-1. Despite the presence of aflatoxigenic fungi, the samples showed no worrying levels of aflatoxin that could endanger the safety of the product and consumer health.
id UFLA_cf7a1bc48703db854b67c23c94644caf
oai_identifier_str oai:localhost:1/7254
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arrozIncidence of toxigenic fungi and aflatoxins in riceAflatoxinasArroz - Doenças e pragasAspergilus flavusAspergillus parasiticusAflatoxinsRice - Diseases and pestsOne of the most serious problems facing the quality of rice is the presence of mycotoxin-producing fungi, especially the species belonging to the genera Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The objective of this study was to check the levels of aflatoxins and identify the fungal population associated with grains of rice received and sold in Belo Horizonte and some cities in the southern state. We analyzed a total of 60 samples of rice: organic, parboiled, full, polished, and the incidence of aflatoxins found in a sample. The results showed that the aflatoxigenic species identified were A. parasiticus and G2 and A. flavus. Using high performance liquid chromatography to assess the incidence of aflatoxin in rice, only one showed a contamination of 1.2 ìg kg-1. Despite the presence of aflatoxigenic fungi, the samples showed no worrying levels of aflatoxin that could endanger the safety of the product and consumer health.Um dos problemas mais sérios que confrontam a qualidade do arroz é a presença de fungos produtores de micotoxinas, principalmente as espécies pertencentes aos gêneros Aspergillus, Penicillium e Fusarium. Neste estudo, objetivou-se verificar os níveis de aflatoxinas e identificar a população fúngica associada a grãos de arroz beneficiado e comercializado em Belo Horizonte e algumas cidades do sul do estado. Foram analisadas um total de 60 amostras de arroz: orgânico, parboilizado, integral, polido, sendo a incidência de aflatoxinas verificada em uma amostra. Os resultados demonstraram que as espécies aflatoxigênicas identificadas foram A. parasiticus e A. flavus. Utilizando Cromatografia Líquida de Alta Eficiência para avaliar a incidência de aflatoxina em arroz, apenas uma apresentou contaminação de 1,2 ìg Kg-1. Apesar da presença de fungos aflatoxigênicos, as amostras não apresentaram níveis preocupantes de aflatoxinas que pudessem colocar em risco a segurança do produto e a saúde dos consumidores.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-08-012015-04-30T13:35:52Z2015-04-30T13:35:52Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021CARVALHO, R. A. de et al. Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 946-952, jul./ago. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7254Ciência e Agrotecnologia v.34 n.4 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACarvalho, Rosilane Aparecida deBatista, Luís RobertoPrado, GuilhermeOliveira, Bibiane Resende deSilva, Daiani Maria daporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-28T17:16:26Zoai:localhost:1/7254Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-28T17:16:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
Incidence of toxigenic fungi and aflatoxins in rice
title Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
spellingShingle Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
Carvalho, Rosilane Aparecida de
Aflatoxinas
Arroz - Doenças e pragas
Aspergilus flavus
Aspergillus parasiticus
Aflatoxins
Rice - Diseases and pests
title_short Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
title_full Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
title_fullStr Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
title_full_unstemmed Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
title_sort Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz
author Carvalho, Rosilane Aparecida de
author_facet Carvalho, Rosilane Aparecida de
Batista, Luís Roberto
Prado, Guilherme
Oliveira, Bibiane Resende de
Silva, Daiani Maria da
author_role author
author2 Batista, Luís Roberto
Prado, Guilherme
Oliveira, Bibiane Resende de
Silva, Daiani Maria da
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Rosilane Aparecida de
Batista, Luís Roberto
Prado, Guilherme
Oliveira, Bibiane Resende de
Silva, Daiani Maria da
dc.subject.por.fl_str_mv Aflatoxinas
Arroz - Doenças e pragas
Aspergilus flavus
Aspergillus parasiticus
Aflatoxins
Rice - Diseases and pests
topic Aflatoxinas
Arroz - Doenças e pragas
Aspergilus flavus
Aspergillus parasiticus
Aflatoxins
Rice - Diseases and pests
description One of the most serious problems facing the quality of rice is the presence of mycotoxin-producing fungi, especially the species belonging to the genera Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The objective of this study was to check the levels of aflatoxins and identify the fungal population associated with grains of rice received and sold in Belo Horizonte and some cities in the southern state. We analyzed a total of 60 samples of rice: organic, parboiled, full, polished, and the incidence of aflatoxins found in a sample. The results showed that the aflatoxigenic species identified were A. parasiticus and G2 and A. flavus. Using high performance liquid chromatography to assess the incidence of aflatoxin in rice, only one showed a contamination of 1.2 ìg kg-1. Despite the presence of aflatoxigenic fungi, the samples showed no worrying levels of aflatoxin that could endanger the safety of the product and consumer health.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-08-01
2015-04-30T13:35:52Z
2015-04-30T13:35:52Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021
CARVALHO, R. A. de et al. Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 946-952, jul./ago. 2010.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7254
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000400021
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7254
identifier_str_mv CARVALHO, R. A. de et al. Incidencia de fungos toxigênicos e aflatoxinas em arroz. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 4, p. 946-952, jul./ago. 2010.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.34 n.4 2010
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439059539984384