Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882 |
Resumo: | The grated cheese can be obtained by crumbling or grating one or up to four varieties of low moisture cheeses for human consumption. It is classified as dehydrated or not, and/or the predominance of the type of cheese. It is important to analyze the parameters that are not in the Technical Regulations of Identity and Quality established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply to characterize the products marketed in Brazil, as few legislation establishes requirements, quality of products offered to the consumers across the country may be compromised. The purpose of this study was to characterize and compare the differences among the physical and chemical composition of seven different samples of grated parmesan cheese and a parmesan cheese sample that was taken as standard, both commercialized in the southern region of Minas Gerais state. It was observed from the analysis of variance a significant difference (p <0.05) among all samples. Through physical, chemical and multivariate analysis it was feasible to conclude that 87.5% samples showed significant differences from the standard sample. This discrepancy can be attributed, within other factors, to differences in raw material composition, technology and maturation times among the various manufacturers of grated parmesan cheese. |
id |
UFLA_da5ace8c2f79e19af89e24e0246b43bd |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/10882 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas GeraisPhysical and chemical characterization of grated Parmesan Cheese sold in the Southern region of Minas GeraisQueijo raladoQueijo - LegislaçãoQueijo - QualidadeGrated cheeseCheese - LegislationCheese - QualityThe grated cheese can be obtained by crumbling or grating one or up to four varieties of low moisture cheeses for human consumption. It is classified as dehydrated or not, and/or the predominance of the type of cheese. It is important to analyze the parameters that are not in the Technical Regulations of Identity and Quality established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply to characterize the products marketed in Brazil, as few legislation establishes requirements, quality of products offered to the consumers across the country may be compromised. The purpose of this study was to characterize and compare the differences among the physical and chemical composition of seven different samples of grated parmesan cheese and a parmesan cheese sample that was taken as standard, both commercialized in the southern region of Minas Gerais state. It was observed from the analysis of variance a significant difference (p <0.05) among all samples. Through physical, chemical and multivariate analysis it was feasible to conclude that 87.5% samples showed significant differences from the standard sample. This discrepancy can be attributed, within other factors, to differences in raw material composition, technology and maturation times among the various manufacturers of grated parmesan cheese.O queijo ralado pode ser obtido por esfarelamento ou ralagem da massa de uma ou até quatro variedades de queijos de baixa umidade aptos para o consumo humano. É classificado quanto desidratado ou não, e/ou pela predominância do tipo de queijos. É importante analisar os parâmetros que não se encontram nos Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade estabelecidos pelo Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento para caracterizar os produtos comercializados no Brasil, pois como a legislação estabelece poucos requisitos, a qualidade dos produtos oferecidos aos consumidores em todo o país pode estar comprometida. O objetivo deste estudo foi caracterizar a composição física e química de sete diferentes amostras de queijo parmesão ralado e uma amostra de queijo parmesão que foi considerada como padrão, em 3 lotes diferentes e 3 repetições, a fim de comparar diferenças signi? cativas entre as amostras. Observou-se por meio da análise de variância que houve diferença significativa (p<0,05) entre todas as amostras. Pelas análises físicas, químicas e multivariadas foi possivel constatar que 87,5% das amostras apresentaram diferenças signi? cativas com a amostra padrão. Esta divergência pode ser atribuída, entre outros fatores, pela diferença na composição da matéria-prima, tecnologia e tempos de maturação entre os diversos fabricantes de queijo parmesão ralado.Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais2016-03-08T14:10:46Z2016-03-08T14:10:46Z2011-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfJUSTUS, A. et al. Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 66, n. 379, p.16-24, mar./abr. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAJustus, ArianaFerrari, L. M. B.Rodrigues, Leonardo ReisFerreira, M. L.Pinto, Sandra MariaAbreu, Luiz Ronaldo deinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2016-03-08T14:11:05Zoai:localhost:1/10882Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-08T14:11:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais Physical and chemical characterization of grated Parmesan Cheese sold in the Southern region of Minas Gerais |
title |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais |
spellingShingle |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais Justus, Ariana Queijo ralado Queijo - Legislação Queijo - Qualidade Grated cheese Cheese - Legislation Cheese - Quality |
title_short |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais |
title_full |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais |
title_fullStr |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais |
title_full_unstemmed |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais |
title_sort |
Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais |
author |
Justus, Ariana |
author_facet |
Justus, Ariana Ferrari, L. M. B. Rodrigues, Leonardo Reis Ferreira, M. L. Pinto, Sandra Maria Abreu, Luiz Ronaldo de |
author_role |
author |
author2 |
Ferrari, L. M. B. Rodrigues, Leonardo Reis Ferreira, M. L. Pinto, Sandra Maria Abreu, Luiz Ronaldo de |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Justus, Ariana Ferrari, L. M. B. Rodrigues, Leonardo Reis Ferreira, M. L. Pinto, Sandra Maria Abreu, Luiz Ronaldo de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Queijo ralado Queijo - Legislação Queijo - Qualidade Grated cheese Cheese - Legislation Cheese - Quality |
topic |
Queijo ralado Queijo - Legislação Queijo - Qualidade Grated cheese Cheese - Legislation Cheese - Quality |
description |
The grated cheese can be obtained by crumbling or grating one or up to four varieties of low moisture cheeses for human consumption. It is classified as dehydrated or not, and/or the predominance of the type of cheese. It is important to analyze the parameters that are not in the Technical Regulations of Identity and Quality established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply to characterize the products marketed in Brazil, as few legislation establishes requirements, quality of products offered to the consumers across the country may be compromised. The purpose of this study was to characterize and compare the differences among the physical and chemical composition of seven different samples of grated parmesan cheese and a parmesan cheese sample that was taken as standard, both commercialized in the southern region of Minas Gerais state. It was observed from the analysis of variance a significant difference (p <0.05) among all samples. Through physical, chemical and multivariate analysis it was feasible to conclude that 87.5% samples showed significant differences from the standard sample. This discrepancy can be attributed, within other factors, to differences in raw material composition, technology and maturation times among the various manufacturers of grated parmesan cheese. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-03 2016-03-08T14:10:46Z 2016-03-08T14:10:46Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
JUSTUS, A. et al. Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 66, n. 379, p.16-24, mar./abr. 2011. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882 |
identifier_str_mv |
JUSTUS, A. et al. Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 66, n. 379, p.16-24, mar./abr. 2011. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439148933185536 |