Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Justus, Ariana
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Ferrari, L. M. B., Rodrigues, Leonardo Reis, Ferreira, M. L., Pinto, Sandra Maria, Abreu, Luiz Ronaldo de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882
Resumo: The grated cheese can be obtained by crumbling or grating one or up to four varieties of low moisture cheeses for human consumption. It is classified as dehydrated or not, and/or the predominance of the type of cheese. It is important to analyze the parameters that are not in the Technical Regulations of Identity and Quality established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply to characterize the products marketed in Brazil, as few legislation establishes requirements, quality of products offered to the consumers across the country may be compromised. The purpose of this study was to characterize and compare the differences among the physical and chemical composition of seven different samples of grated parmesan cheese and a parmesan cheese sample that was taken as standard, both commercialized in the southern region of Minas Gerais state. It was observed from the analysis of variance a significant difference (p <0.05) among all samples. Through physical, chemical and multivariate analysis it was feasible to conclude that 87.5% samples showed significant differences from the standard sample. This discrepancy can be attributed, within other factors, to differences in raw material composition, technology and maturation times among the various manufacturers of grated parmesan cheese.
id UFLA_da5ace8c2f79e19af89e24e0246b43bd
oai_identifier_str oai:localhost:1/10882
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas GeraisPhysical and chemical characterization of grated Parmesan Cheese sold in the Southern region of Minas GeraisQueijo raladoQueijo - LegislaçãoQueijo - QualidadeGrated cheeseCheese - LegislationCheese - QualityThe grated cheese can be obtained by crumbling or grating one or up to four varieties of low moisture cheeses for human consumption. It is classified as dehydrated or not, and/or the predominance of the type of cheese. It is important to analyze the parameters that are not in the Technical Regulations of Identity and Quality established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply to characterize the products marketed in Brazil, as few legislation establishes requirements, quality of products offered to the consumers across the country may be compromised. The purpose of this study was to characterize and compare the differences among the physical and chemical composition of seven different samples of grated parmesan cheese and a parmesan cheese sample that was taken as standard, both commercialized in the southern region of Minas Gerais state. It was observed from the analysis of variance a significant difference (p <0.05) among all samples. Through physical, chemical and multivariate analysis it was feasible to conclude that 87.5% samples showed significant differences from the standard sample. This discrepancy can be attributed, within other factors, to differences in raw material composition, technology and maturation times among the various manufacturers of grated parmesan cheese.O queijo ralado pode ser obtido por esfarelamento ou ralagem da massa de uma ou até quatro variedades de queijos de baixa umidade aptos para o consumo humano. É classificado quanto desidratado ou não, e/ou pela predominância do tipo de queijos. É importante analisar os parâmetros que não se encontram nos Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade estabelecidos pelo Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento para caracterizar os produtos comercializados no Brasil, pois como a legislação estabelece poucos requisitos, a qualidade dos produtos oferecidos aos consumidores em todo o país pode estar comprometida. O objetivo deste estudo foi caracterizar a composição física e química de sete diferentes amostras de queijo parmesão ralado e uma amostra de queijo parmesão que foi considerada como padrão, em 3 lotes diferentes e 3 repetições, a fim de comparar diferenças signi? cativas entre as amostras. Observou-se por meio da análise de variância que houve diferença significativa (p<0,05) entre todas as amostras. Pelas análises físicas, químicas e multivariadas foi possivel constatar que 87,5% das amostras apresentaram diferenças signi? cativas com a amostra padrão. Esta divergência pode ser atribuída, entre outros fatores, pela diferença na composição da matéria-prima, tecnologia e tempos de maturação entre os diversos fabricantes de queijo parmesão ralado.Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais2016-03-08T14:10:46Z2016-03-08T14:10:46Z2011-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfJUSTUS, A. et al. Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 66, n. 379, p.16-24, mar./abr. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAJustus, ArianaFerrari, L. M. B.Rodrigues, Leonardo ReisFerreira, M. L.Pinto, Sandra MariaAbreu, Luiz Ronaldo deinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2016-03-08T14:11:05Zoai:localhost:1/10882Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-08T14:11:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
Physical and chemical characterization of grated Parmesan Cheese sold in the Southern region of Minas Gerais
title Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
spellingShingle Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
Justus, Ariana
Queijo ralado
Queijo - Legislação
Queijo - Qualidade
Grated cheese
Cheese - Legislation
Cheese - Quality
title_short Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
title_full Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
title_fullStr Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
title_full_unstemmed Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
title_sort Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais
author Justus, Ariana
author_facet Justus, Ariana
Ferrari, L. M. B.
Rodrigues, Leonardo Reis
Ferreira, M. L.
Pinto, Sandra Maria
Abreu, Luiz Ronaldo de
author_role author
author2 Ferrari, L. M. B.
Rodrigues, Leonardo Reis
Ferreira, M. L.
Pinto, Sandra Maria
Abreu, Luiz Ronaldo de
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Justus, Ariana
Ferrari, L. M. B.
Rodrigues, Leonardo Reis
Ferreira, M. L.
Pinto, Sandra Maria
Abreu, Luiz Ronaldo de
dc.subject.por.fl_str_mv Queijo ralado
Queijo - Legislação
Queijo - Qualidade
Grated cheese
Cheese - Legislation
Cheese - Quality
topic Queijo ralado
Queijo - Legislação
Queijo - Qualidade
Grated cheese
Cheese - Legislation
Cheese - Quality
description The grated cheese can be obtained by crumbling or grating one or up to four varieties of low moisture cheeses for human consumption. It is classified as dehydrated or not, and/or the predominance of the type of cheese. It is important to analyze the parameters that are not in the Technical Regulations of Identity and Quality established by the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply to characterize the products marketed in Brazil, as few legislation establishes requirements, quality of products offered to the consumers across the country may be compromised. The purpose of this study was to characterize and compare the differences among the physical and chemical composition of seven different samples of grated parmesan cheese and a parmesan cheese sample that was taken as standard, both commercialized in the southern region of Minas Gerais state. It was observed from the analysis of variance a significant difference (p <0.05) among all samples. Through physical, chemical and multivariate analysis it was feasible to conclude that 87.5% samples showed significant differences from the standard sample. This discrepancy can be attributed, within other factors, to differences in raw material composition, technology and maturation times among the various manufacturers of grated parmesan cheese.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-03
2016-03-08T14:10:46Z
2016-03-08T14:10:46Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv JUSTUS, A. et al. Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 66, n. 379, p.16-24, mar./abr. 2011.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882
identifier_str_mv JUSTUS, A. et al. Caracterização física e química de queijos parmesão ralado comercializados na Região Sul de Minas Gerais. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 66, n. 379, p.16-24, mar./abr. 2011.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10882
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
publisher.none.fl_str_mv Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais
dc.source.none.fl_str_mv Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439148933185536