Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424 |
Resumo: | The cultivation of head single broccoli has been extending for the past years with using organic compounds enriched with micro organisms that are capable of improving the conditions of microbial activities in soil, contributes to balance the system plant-soil. The objective of this study was to evaluate the feasibility of using Bokashi in the production of single head of broccoli cv. Lord Summer aiming the possibility of a second crop. The delineation was made of randomized blocks with four replications and five doses of the compound (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). There were linear responses for all the evaluated features. In organic system, the best bokashi dosage for the first haverst was 1000 g m-2 and for the second haverst, the best one was 750 g m-2. The absence of a maximum point for all the characteristics in this study suggests that higher doses of bokashi could result in higher values. We are able to see that the second haverst wasn’t viable due to less values of diameter and fresh weight of head, which didn’t accord to market demands. |
id |
UFLA_dde87e633d9113e5eff0c04888162941 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/37424 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord SummerSecond harvest of broccoli Lord Summer under doses of bokashi in summer conditionsBrassica oleraceae var. italicaSegunda colheitaAdubação orgânicaMicrorganismos eficientesSecond harvestOrganic fertilizationEfficient microorganismsThe cultivation of head single broccoli has been extending for the past years with using organic compounds enriched with micro organisms that are capable of improving the conditions of microbial activities in soil, contributes to balance the system plant-soil. The objective of this study was to evaluate the feasibility of using Bokashi in the production of single head of broccoli cv. Lord Summer aiming the possibility of a second crop. The delineation was made of randomized blocks with four replications and five doses of the compound (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). There were linear responses for all the evaluated features. In organic system, the best bokashi dosage for the first haverst was 1000 g m-2 and for the second haverst, the best one was 750 g m-2. The absence of a maximum point for all the characteristics in this study suggests that higher doses of bokashi could result in higher values. We are able to see that the second haverst wasn’t viable due to less values of diameter and fresh weight of head, which didn’t accord to market demands.Atualmente o plantio de brócolis tipo cabeça única é crescente e a utilização de compostos orgânicos enriquecidos com microrganismos contribui para o equilíbrio do sistema solo e planta. O objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade da utilização de bokashi na produção de brócolis de cabeça única, cv. Lord Summer, visando à possibilidade de uma segunda colheita. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com quatro repetições e cinco doses do composto (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). Houve resposta linear para todas as características estudadas. A melhor dosagem de bokashi para a primeira colheita correspondeu a 1000 g m-2 e para a segunda colheita a de 750 g m-2. A ausência de um ponto de máxima para todas características sugere que doses mais elevadas de bokashi podem resultar em maiores valores. Verificou-se que a segunda colheita não foi viável, sendo que as inflorescências apresentaram diâmetro de cabeça e massa fresca muito inferior à primeira colheita, não atendendo às exigências de mercado.Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS)2019-10-30T19:53:35Z2019-10-30T19:53:35Z2012-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfFERREIRA, S. et al. Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 4, n. 3, p. 1-6, dez. 2012. DOI: 10.18406/2316-1817v4n32012475.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424Revista Agrogeoambientalreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessFerreira, SindynaraAssis, Rodrigo Pereira deSouza, Rovilson José deGomes, Luiz Antônio Augustopor2023-05-26T18:50:05Zoai:localhost:1/37424Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:50:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer Second harvest of broccoli Lord Summer under doses of bokashi in summer conditions |
title |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer |
spellingShingle |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer Ferreira, Sindynara Brassica oleraceae var. italica Segunda colheita Adubação orgânica Microrganismos eficientes Second harvest Organic fertilization Efficient microorganisms |
title_short |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer |
title_full |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer |
title_fullStr |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer |
title_full_unstemmed |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer |
title_sort |
Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer |
author |
Ferreira, Sindynara |
author_facet |
Ferreira, Sindynara Assis, Rodrigo Pereira de Souza, Rovilson José de Gomes, Luiz Antônio Augusto |
author_role |
author |
author2 |
Assis, Rodrigo Pereira de Souza, Rovilson José de Gomes, Luiz Antônio Augusto |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ferreira, Sindynara Assis, Rodrigo Pereira de Souza, Rovilson José de Gomes, Luiz Antônio Augusto |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Brassica oleraceae var. italica Segunda colheita Adubação orgânica Microrganismos eficientes Second harvest Organic fertilization Efficient microorganisms |
topic |
Brassica oleraceae var. italica Segunda colheita Adubação orgânica Microrganismos eficientes Second harvest Organic fertilization Efficient microorganisms |
description |
The cultivation of head single broccoli has been extending for the past years with using organic compounds enriched with micro organisms that are capable of improving the conditions of microbial activities in soil, contributes to balance the system plant-soil. The objective of this study was to evaluate the feasibility of using Bokashi in the production of single head of broccoli cv. Lord Summer aiming the possibility of a second crop. The delineation was made of randomized blocks with four replications and five doses of the compound (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). There were linear responses for all the evaluated features. In organic system, the best bokashi dosage for the first haverst was 1000 g m-2 and for the second haverst, the best one was 750 g m-2. The absence of a maximum point for all the characteristics in this study suggests that higher doses of bokashi could result in higher values. We are able to see that the second haverst wasn’t viable due to less values of diameter and fresh weight of head, which didn’t accord to market demands. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-12 2019-10-30T19:53:35Z 2019-10-30T19:53:35Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
FERREIRA, S. et al. Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 4, n. 3, p. 1-6, dez. 2012. DOI: 10.18406/2316-1817v4n32012475. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424 |
identifier_str_mv |
FERREIRA, S. et al. Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 4, n. 3, p. 1-6, dez. 2012. DOI: 10.18406/2316-1817v4n32012475. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Agrogeoambiental reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1823242160430907392 |