Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, Sindynara
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Assis, Rodrigo Pereira de, Souza, Rovilson José de, Gomes, Luiz Antônio Augusto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424
Resumo: The cultivation of head single broccoli has been extending for the past years with using organic compounds enriched with micro organisms that are capable of improving the conditions of microbial activities in soil, contributes to balance the system plant-soil. The objective of this study was to evaluate the feasibility of using Bokashi in the production of single head of broccoli cv. Lord Summer aiming the possibility of a second crop. The delineation was made of randomized blocks with four replications and five doses of the compound (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). There were linear responses for all the evaluated features. In organic system, the best bokashi dosage for the first haverst was 1000 g m-2 and for the second haverst, the best one was 750 g m-2. The absence of a maximum point for all the characteristics in this study suggests that higher doses of bokashi could result in higher values. We are able to see that the second haverst wasn’t viable due to less values of diameter and fresh weight of head, which didn’t accord to market demands.
id UFLA_dde87e633d9113e5eff0c04888162941
oai_identifier_str oai:localhost:1/37424
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord SummerSecond harvest of broccoli Lord Summer under doses of bokashi in summer conditionsBrassica oleraceae var. italicaSegunda colheitaAdubação orgânicaMicrorganismos eficientesSecond harvestOrganic fertilizationEfficient microorganismsThe cultivation of head single broccoli has been extending for the past years with using organic compounds enriched with micro organisms that are capable of improving the conditions of microbial activities in soil, contributes to balance the system plant-soil. The objective of this study was to evaluate the feasibility of using Bokashi in the production of single head of broccoli cv. Lord Summer aiming the possibility of a second crop. The delineation was made of randomized blocks with four replications and five doses of the compound (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). There were linear responses for all the evaluated features. In organic system, the best bokashi dosage for the first haverst was 1000 g m-2 and for the second haverst, the best one was 750 g m-2. The absence of a maximum point for all the characteristics in this study suggests that higher doses of bokashi could result in higher values. We are able to see that the second haverst wasn’t viable due to less values of diameter and fresh weight of head, which didn’t accord to market demands.Atualmente o plantio de brócolis tipo cabeça única é crescente e a utilização de compostos orgânicos enriquecidos com microrganismos contribui para o equilíbrio do sistema solo e planta. O objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade da utilização de bokashi na produção de brócolis de cabeça única, cv. Lord Summer, visando à possibilidade de uma segunda colheita. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com quatro repetições e cinco doses do composto (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). Houve resposta linear para todas as características estudadas. A melhor dosagem de bokashi para a primeira colheita correspondeu a 1000 g m-2 e para a segunda colheita a de 750 g m-2. A ausência de um ponto de máxima para todas características sugere que doses mais elevadas de bokashi podem resultar em maiores valores. Verificou-se que a segunda colheita não foi viável, sendo que as inflorescências apresentaram diâmetro de cabeça e massa fresca muito inferior à primeira colheita, não atendendo às exigências de mercado.Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS)2019-10-30T19:53:35Z2019-10-30T19:53:35Z2012-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfFERREIRA, S. et al. Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 4, n. 3, p. 1-6, dez. 2012. DOI: 10.18406/2316-1817v4n32012475.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424Revista Agrogeoambientalreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessFerreira, SindynaraAssis, Rodrigo Pereira deSouza, Rovilson José deGomes, Luiz Antônio Augustopor2023-05-26T18:50:05Zoai:localhost:1/37424Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:50:05Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
Second harvest of broccoli Lord Summer under doses of bokashi in summer conditions
title Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
spellingShingle Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
Ferreira, Sindynara
Brassica oleraceae var. italica
Segunda colheita
Adubação orgânica
Microrganismos eficientes
Second harvest
Organic fertilization
Efficient microorganisms
title_short Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
title_full Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
title_fullStr Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
title_full_unstemmed Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
title_sort Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer
author Ferreira, Sindynara
author_facet Ferreira, Sindynara
Assis, Rodrigo Pereira de
Souza, Rovilson José de
Gomes, Luiz Antônio Augusto
author_role author
author2 Assis, Rodrigo Pereira de
Souza, Rovilson José de
Gomes, Luiz Antônio Augusto
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira, Sindynara
Assis, Rodrigo Pereira de
Souza, Rovilson José de
Gomes, Luiz Antônio Augusto
dc.subject.por.fl_str_mv Brassica oleraceae var. italica
Segunda colheita
Adubação orgânica
Microrganismos eficientes
Second harvest
Organic fertilization
Efficient microorganisms
topic Brassica oleraceae var. italica
Segunda colheita
Adubação orgânica
Microrganismos eficientes
Second harvest
Organic fertilization
Efficient microorganisms
description The cultivation of head single broccoli has been extending for the past years with using organic compounds enriched with micro organisms that are capable of improving the conditions of microbial activities in soil, contributes to balance the system plant-soil. The objective of this study was to evaluate the feasibility of using Bokashi in the production of single head of broccoli cv. Lord Summer aiming the possibility of a second crop. The delineation was made of randomized blocks with four replications and five doses of the compound (0; 250; 500; 750; 1000 g m-2). There were linear responses for all the evaluated features. In organic system, the best bokashi dosage for the first haverst was 1000 g m-2 and for the second haverst, the best one was 750 g m-2. The absence of a maximum point for all the characteristics in this study suggests that higher doses of bokashi could result in higher values. We are able to see that the second haverst wasn’t viable due to less values of diameter and fresh weight of head, which didn’t accord to market demands.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-12
2019-10-30T19:53:35Z
2019-10-30T19:53:35Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv FERREIRA, S. et al. Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 4, n. 3, p. 1-6, dez. 2012. DOI: 10.18406/2316-1817v4n32012475.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424
identifier_str_mv FERREIRA, S. et al. Avaliação da adição de bokashi no cultivo de brócolis Lord Summer. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 4, n. 3, p. 1-6, dez. 2012. DOI: 10.18406/2316-1817v4n32012475.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37424
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS)
publisher.none.fl_str_mv Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Gerais (IFSULDEMINAS)
dc.source.none.fl_str_mv Revista Agrogeoambiental
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1823242160430907392