Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Borges Júnior, Antônio
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Reis, Ricardo Pereira, Reis, Antônio João dos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198
Resumo: This study was carried out with the objective of characterizing the market structure and the commercialization of dairy products in the district of Lavras, MG, Brazil. For such study, agents were identified, their market conduct, and the prices paid and received were analyzed, as well as the volume of sales in the different market segments. It was verified that the products demanding greater technological resources, such as milk “longa vida” ( “long-life” or UHT milk ) and milk sweets are the ones that feature the largest commercialization margins. In the retail segment, supermarkets feature, in average, the lowest margins in relation to their competitors, especially “longa vida” milk. In the consumer market of milk, the sterilized product is the most demanded kind with 36% of the total consumption, informal milk (without inspection) with 31% and milk “longa vida” with 28%. The consumers prefer the informal type because they believe it features better quality, price, distribution and payment services. By the Gini Index methodology, it was verified that there is a concentration in the distribution of milk in the wholesale and retail markets, especially in retail stores.
id UFLA_e1279c244f06847d3f72214a09b5d74e
oai_identifier_str oai:localhost:1/9198
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MGEstrutura de mercadoComercializaçãoLeite e derivadosMarket structureCommercializationDairy productsThis study was carried out with the objective of characterizing the market structure and the commercialization of dairy products in the district of Lavras, MG, Brazil. For such study, agents were identified, their market conduct, and the prices paid and received were analyzed, as well as the volume of sales in the different market segments. It was verified that the products demanding greater technological resources, such as milk “longa vida” ( “long-life” or UHT milk ) and milk sweets are the ones that feature the largest commercialization margins. In the retail segment, supermarkets feature, in average, the lowest margins in relation to their competitors, especially “longa vida” milk. In the consumer market of milk, the sterilized product is the most demanded kind with 36% of the total consumption, informal milk (without inspection) with 31% and milk “longa vida” with 28%. The consumers prefer the informal type because they believe it features better quality, price, distribution and payment services. By the Gini Index methodology, it was verified that there is a concentration in the distribution of milk in the wholesale and retail markets, especially in retail stores.Por meio deste estudo, buscou-se caracterizar a estrutura de mercado e a comercialização de derivados lácteos na cidade de Lavras, MG. Para tanto, foram identificados seus agentes, suas condutas e analisados os preços pagos e recebidos, assim como o volume de vendas nos diferentes segmentos de mercado. Produtos que demandam maiores recursos tecnológicos em sua produção, como leite longa vida e doce de leite, apresentaram as maiores margens de comercialização. No setor varejista, os supermercados estabelecem, em média, menores margens que os concorrentes, principalmente em relação ao leite longa vida. No mercado de consumo de leite fluido, o produto pasteurizado é o mais demandado, com 36% da quantidade consumida, seguido pelo leite cru sem inspeção e pelo leite longa vida, com 31% e 28%, respectivamente. Os consumidores do leite sem inspeção o associam à qualidade, preço, serviços de distribuição e pagamento. Usando a metodologia do Índice de Gini, constatou-se a existência de concentração na distribuição de leite fluido nos mercados atacadista e varejista, com um nível de concentração maior no varejo.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-182015-05-04T13:48:07Z2015-05-04T13:48:07Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270BORGES JÚNIOR, A.; REIS, R. P.; REIS, A. J. dos. Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 3, n. 2, jul./dez. 2001.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 3, n. 2 (2001)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270/266Borges Júnior, AntônioReis, Ricardo PereiraReis, Antônio João dosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-21T16:02:25Zoai:localhost:1/9198Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-21T16:02:25Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
title Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
spellingShingle Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
Borges Júnior, Antônio
Estrutura de mercado
Comercialização
Leite e derivados
Market structure
Commercialization
Dairy products
title_short Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
title_full Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
title_fullStr Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
title_full_unstemmed Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
title_sort Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
author Borges Júnior, Antônio
author_facet Borges Júnior, Antônio
Reis, Ricardo Pereira
Reis, Antônio João dos
author_role author
author2 Reis, Ricardo Pereira
Reis, Antônio João dos
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Borges Júnior, Antônio
Reis, Ricardo Pereira
Reis, Antônio João dos
dc.subject.por.fl_str_mv Estrutura de mercado
Comercialização
Leite e derivados
Market structure
Commercialization
Dairy products
topic Estrutura de mercado
Comercialização
Leite e derivados
Market structure
Commercialization
Dairy products
description This study was carried out with the objective of characterizing the market structure and the commercialization of dairy products in the district of Lavras, MG, Brazil. For such study, agents were identified, their market conduct, and the prices paid and received were analyzed, as well as the volume of sales in the different market segments. It was verified that the products demanding greater technological resources, such as milk “longa vida” ( “long-life” or UHT milk ) and milk sweets are the ones that feature the largest commercialization margins. In the retail segment, supermarkets feature, in average, the lowest margins in relation to their competitors, especially “longa vida” milk. In the consumer market of milk, the sterilized product is the most demanded kind with 36% of the total consumption, informal milk (without inspection) with 31% and milk “longa vida” with 28%. The consumers prefer the informal type because they believe it features better quality, price, distribution and payment services. By the Gini Index methodology, it was verified that there is a concentration in the distribution of milk in the wholesale and retail markets, especially in retail stores.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011-04-18
2015-05-04T13:48:07Z
2015-05-04T13:48:07Z
2015-05-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270
BORGES JÚNIOR, A.; REIS, R. P.; REIS, A. J. dos. Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 3, n. 2, jul./dez. 2001.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198
identifier_str_mv BORGES JÚNIOR, A.; REIS, R. P.; REIS, A. J. dos. Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 3, n. 2, jul./dez. 2001.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270/266
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 3, n. 2 (2001)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439295260917760