Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198 |
Resumo: | This study was carried out with the objective of characterizing the market structure and the commercialization of dairy products in the district of Lavras, MG, Brazil. For such study, agents were identified, their market conduct, and the prices paid and received were analyzed, as well as the volume of sales in the different market segments. It was verified that the products demanding greater technological resources, such as milk “longa vida” ( “long-life” or UHT milk ) and milk sweets are the ones that feature the largest commercialization margins. In the retail segment, supermarkets feature, in average, the lowest margins in relation to their competitors, especially “longa vida” milk. In the consumer market of milk, the sterilized product is the most demanded kind with 36% of the total consumption, informal milk (without inspection) with 31% and milk “longa vida” with 28%. The consumers prefer the informal type because they believe it features better quality, price, distribution and payment services. By the Gini Index methodology, it was verified that there is a concentration in the distribution of milk in the wholesale and retail markets, especially in retail stores. |
id |
UFLA_e1279c244f06847d3f72214a09b5d74e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/9198 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MGEstrutura de mercadoComercializaçãoLeite e derivadosMarket structureCommercializationDairy productsThis study was carried out with the objective of characterizing the market structure and the commercialization of dairy products in the district of Lavras, MG, Brazil. For such study, agents were identified, their market conduct, and the prices paid and received were analyzed, as well as the volume of sales in the different market segments. It was verified that the products demanding greater technological resources, such as milk “longa vida” ( “long-life” or UHT milk ) and milk sweets are the ones that feature the largest commercialization margins. In the retail segment, supermarkets feature, in average, the lowest margins in relation to their competitors, especially “longa vida” milk. In the consumer market of milk, the sterilized product is the most demanded kind with 36% of the total consumption, informal milk (without inspection) with 31% and milk “longa vida” with 28%. The consumers prefer the informal type because they believe it features better quality, price, distribution and payment services. By the Gini Index methodology, it was verified that there is a concentration in the distribution of milk in the wholesale and retail markets, especially in retail stores.Por meio deste estudo, buscou-se caracterizar a estrutura de mercado e a comercialização de derivados lácteos na cidade de Lavras, MG. Para tanto, foram identificados seus agentes, suas condutas e analisados os preços pagos e recebidos, assim como o volume de vendas nos diferentes segmentos de mercado. Produtos que demandam maiores recursos tecnológicos em sua produção, como leite longa vida e doce de leite, apresentaram as maiores margens de comercialização. No setor varejista, os supermercados estabelecem, em média, menores margens que os concorrentes, principalmente em relação ao leite longa vida. No mercado de consumo de leite fluido, o produto pasteurizado é o mais demandado, com 36% da quantidade consumida, seguido pelo leite cru sem inspeção e pelo leite longa vida, com 31% e 28%, respectivamente. Os consumidores do leite sem inspeção o associam à qualidade, preço, serviços de distribuição e pagamento. Usando a metodologia do Índice de Gini, constatou-se a existência de concentração na distribuição de leite fluido nos mercados atacadista e varejista, com um nível de concentração maior no varejo.Organizações Rurais & Agroindustriais2011-04-182015-05-04T13:48:07Z2015-05-04T13:48:07Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270BORGES JÚNIOR, A.; REIS, R. P.; REIS, A. J. dos. Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 3, n. 2, jul./dez. 2001.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 3, n. 2 (2001)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270/266Borges Júnior, AntônioReis, Ricardo PereiraReis, Antônio João dosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-21T16:02:25Zoai:localhost:1/9198Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-21T16:02:25Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
title |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
spellingShingle |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG Borges Júnior, Antônio Estrutura de mercado Comercialização Leite e derivados Market structure Commercialization Dairy products |
title_short |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
title_full |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
title_fullStr |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
title_full_unstemmed |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
title_sort |
Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG |
author |
Borges Júnior, Antônio |
author_facet |
Borges Júnior, Antônio Reis, Ricardo Pereira Reis, Antônio João dos |
author_role |
author |
author2 |
Reis, Ricardo Pereira Reis, Antônio João dos |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Borges Júnior, Antônio Reis, Ricardo Pereira Reis, Antônio João dos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Estrutura de mercado Comercialização Leite e derivados Market structure Commercialization Dairy products |
topic |
Estrutura de mercado Comercialização Leite e derivados Market structure Commercialization Dairy products |
description |
This study was carried out with the objective of characterizing the market structure and the commercialization of dairy products in the district of Lavras, MG, Brazil. For such study, agents were identified, their market conduct, and the prices paid and received were analyzed, as well as the volume of sales in the different market segments. It was verified that the products demanding greater technological resources, such as milk “longa vida” ( “long-life” or UHT milk ) and milk sweets are the ones that feature the largest commercialization margins. In the retail segment, supermarkets feature, in average, the lowest margins in relation to their competitors, especially “longa vida” milk. In the consumer market of milk, the sterilized product is the most demanded kind with 36% of the total consumption, informal milk (without inspection) with 31% and milk “longa vida” with 28%. The consumers prefer the informal type because they believe it features better quality, price, distribution and payment services. By the Gini Index methodology, it was verified that there is a concentration in the distribution of milk in the wholesale and retail markets, especially in retail stores. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-04-18 2015-05-04T13:48:07Z 2015-05-04T13:48:07Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270 BORGES JÚNIOR, A.; REIS, R. P.; REIS, A. J. dos. Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 3, n. 2, jul./dez. 2001. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9198 |
identifier_str_mv |
BORGES JÚNIOR, A.; REIS, R. P.; REIS, A. J. dos. Estrutura de mercado de produtos lácteos no município de Lavras, MG. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 3, n. 2, jul./dez. 2001. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/270/266 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 3, n. 2 (2001) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439295260917760 |