Características da certificação na cafeicultura brasileira

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moreira, Cassio Franco
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Fernandes, Elisabete A. de Nadai, Vian, Carlos Eduardo de Freitas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/429
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9151
Resumo: The market of certified agricultural products increases everyday. Developed countries demand information on the production system and the origin of the product concerning socioenvironmental sustainability and quality attributes. The consumer seeks to know how his/ her food has been produced. Certified products are more and more present at shops and supermarkets worldwide. In the coffee sector this also happens, and the Brazilian coffee is perhaps the most national developed agriculture sector regarding certification. Distinct coffee certification standards are present at the Brazilian coffee production, and the following are the main ones: Organic, Fair Trade (FT), Utz Certified (UC), and Rain Forest Alliance (RA). However, each of these standards considers distinct aspects of coffee production and its respective products are in the market carried with different characteristics. The characterization of each certification standard as well as its exhibition to the producers and consumers is important so that they make their decision in a clear and conscious way. Coffee certification in Brazil has contributed to considerable social and environmental improvements in the production sector. Coffee certification in Brazil is still improving and its benefits are reaching society.
id UFLA_ea03125ce5f09866ea3103669e7e07f9
oai_identifier_str oai:localhost:1/9151
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Características da certificação na cafeicultura brasileiraCoffee certification features in BrazilCertificação agrícolaSustentabilidadeCaféMercado de caféCafé - QualidadeAgriculture certificationSustainabilityCoffeeCoffee marketCoffee qualityThe market of certified agricultural products increases everyday. Developed countries demand information on the production system and the origin of the product concerning socioenvironmental sustainability and quality attributes. The consumer seeks to know how his/ her food has been produced. Certified products are more and more present at shops and supermarkets worldwide. In the coffee sector this also happens, and the Brazilian coffee is perhaps the most national developed agriculture sector regarding certification. Distinct coffee certification standards are present at the Brazilian coffee production, and the following are the main ones: Organic, Fair Trade (FT), Utz Certified (UC), and Rain Forest Alliance (RA). However, each of these standards considers distinct aspects of coffee production and its respective products are in the market carried with different characteristics. The characterization of each certification standard as well as its exhibition to the producers and consumers is important so that they make their decision in a clear and conscious way. Coffee certification in Brazil has contributed to considerable social and environmental improvements in the production sector. Coffee certification in Brazil is still improving and its benefits are reaching society.O mercado cada vez mais demanda produtos agrícolas certificados. Os países de primeiro mundo, principalmente, exigem em seus produtos informações sobre o processo produtivo e origem, visando tanto à sustentabilidade socioambiental quanto à qualidade intrínseca do produto. O consumidor quer saber como seu alimento foi produzido. Produtos certificados, de acordo com diferentes padrões, estão cada vez mais presentes nas prateleiras de supermercados do mundo todo. Na cafeicultura, isso se repete, talvez sendo o setor agrícola nacional mais evoluído quanto à certificação, muito à frente de outros produtos agrícolas. Diferentes padrões de certificação estão presentes na cafeicultura brasileira hoje, os principais sendo Orgânico, Fair Trade (FT), Utz Certified (UC) e Rain Forest Alliance (RA). Entretanto, cada um desses padrões cobre diferentes aspectos e seus respectivos produtos chegam ao mercado carregados com características distintas. Importante é a caracterização de cada certificação, bem como a sua exposição aos produtores e consumidores para que tomem sua decisão de forma clara e consciente. A certificação de café no Brasil tem contribuído muito para consideráveis melhorias socioambientais no setor produtivo, bem como para a organização interna das propriedades. A certificação na cafeicultura nacional continuará em crescimento e seus benefícios, aos poucos, estão chegando à sociedade.Organizações Rurais & Agroindustriais2012-03-062015-05-04T13:48:00Z2015-05-04T13:48:00Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/429MOREIRA, C. F.; FERNANDES, E. A. de N.; VIAN, C. E. de F. Características da certificação na cafeicultura brasileira. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 13, n. 3, p. 344-351, 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9151Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 13, n. 3 (2011)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/429/328Moreira, Cassio FrancoFernandes, Elisabete A. de NadaiVian, Carlos Eduardo de Freitasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-15T10:54:56Zoai:localhost:1/9151Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-15T10:54:56Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Características da certificação na cafeicultura brasileira
Coffee certification features in Brazil
title Características da certificação na cafeicultura brasileira
spellingShingle Características da certificação na cafeicultura brasileira
Moreira, Cassio Franco
Certificação agrícola
Sustentabilidade
Café
Mercado de café
Café - Qualidade
Agriculture certification
Sustainability
Coffee
Coffee market
Coffee quality
title_short Características da certificação na cafeicultura brasileira
title_full Características da certificação na cafeicultura brasileira
title_fullStr Características da certificação na cafeicultura brasileira
title_full_unstemmed Características da certificação na cafeicultura brasileira
title_sort Características da certificação na cafeicultura brasileira
author Moreira, Cassio Franco
author_facet Moreira, Cassio Franco
Fernandes, Elisabete A. de Nadai
Vian, Carlos Eduardo de Freitas
author_role author
author2 Fernandes, Elisabete A. de Nadai
Vian, Carlos Eduardo de Freitas
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Moreira, Cassio Franco
Fernandes, Elisabete A. de Nadai
Vian, Carlos Eduardo de Freitas
dc.subject.por.fl_str_mv Certificação agrícola
Sustentabilidade
Café
Mercado de café
Café - Qualidade
Agriculture certification
Sustainability
Coffee
Coffee market
Coffee quality
topic Certificação agrícola
Sustentabilidade
Café
Mercado de café
Café - Qualidade
Agriculture certification
Sustainability
Coffee
Coffee market
Coffee quality
description The market of certified agricultural products increases everyday. Developed countries demand information on the production system and the origin of the product concerning socioenvironmental sustainability and quality attributes. The consumer seeks to know how his/ her food has been produced. Certified products are more and more present at shops and supermarkets worldwide. In the coffee sector this also happens, and the Brazilian coffee is perhaps the most national developed agriculture sector regarding certification. Distinct coffee certification standards are present at the Brazilian coffee production, and the following are the main ones: Organic, Fair Trade (FT), Utz Certified (UC), and Rain Forest Alliance (RA). However, each of these standards considers distinct aspects of coffee production and its respective products are in the market carried with different characteristics. The characterization of each certification standard as well as its exhibition to the producers and consumers is important so that they make their decision in a clear and conscious way. Coffee certification in Brazil has contributed to considerable social and environmental improvements in the production sector. Coffee certification in Brazil is still improving and its benefits are reaching society.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-03-06
2015-05-04T13:48:00Z
2015-05-04T13:48:00Z
2015-05-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/429
MOREIRA, C. F.; FERNANDES, E. A. de N.; VIAN, C. E. de F. Características da certificação na cafeicultura brasileira. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 13, n. 3, p. 344-351, 2011.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9151
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/429
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9151
identifier_str_mv MOREIRA, C. F.; FERNANDES, E. A. de N.; VIAN, C. E. de F. Características da certificação na cafeicultura brasileira. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 13, n. 3, p. 344-351, 2011.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/429/328
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 13, n. 3 (2011)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439177463889920