Conservação pós-colheita de mangaba (Hancornia speciosa Gomes)
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Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000500021 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5961 |
Resumo: | The present work had the objective of characterizing physico-chemical parameters of the mangaba fruits, either "fallen" or "of the time", and to study the effect of the storage of mangaba (Hancornia speciosa Gomes) at different temperatures on its postharvest conservation. The fruits were selected and stored in cold chambers at 6, 18 and 25 ± 2ºC. During storage, samples were removed at 3, 5, 7 and 9 days, for determination of vitamin C content, pH, total acidity and soluble solids (ºBrix) content, water activity, conductivity, resistivity and difusivity. It was verified that "fallen" mangabas presented vitamin C and solid soluble contents superior to the "of the time" fruits. The storage at 6ºC was efficient in keeping the physico-chemical properties of "of the time" mangabas, whereas for "fallen" mangabas the physico-chemical properties were maintained for a period of up to three days when submitted to temperatures of 25 and 18ºC. A fall of the water activity and increase of the thermal condutivity of mangaba during the period of cold storage was observed. Thus, the thermal conductivity, the resistivity and the water activity can be used as parameters to follow postharvest fruits of mangaba when stored under refrigeration. |
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Conservação pós-colheita de mangaba (Hancornia speciosa Gomes)Postharvest conservation of mangaba (Hancornia speciosa Gomes)ArmazenamentoFrutos tropicaisHancornia speciosaStorageTropical fruitsThe present work had the objective of characterizing physico-chemical parameters of the mangaba fruits, either "fallen" or "of the time", and to study the effect of the storage of mangaba (Hancornia speciosa Gomes) at different temperatures on its postharvest conservation. The fruits were selected and stored in cold chambers at 6, 18 and 25 ± 2ºC. During storage, samples were removed at 3, 5, 7 and 9 days, for determination of vitamin C content, pH, total acidity and soluble solids (ºBrix) content, water activity, conductivity, resistivity and difusivity. It was verified that "fallen" mangabas presented vitamin C and solid soluble contents superior to the "of the time" fruits. The storage at 6ºC was efficient in keeping the physico-chemical properties of "of the time" mangabas, whereas for "fallen" mangabas the physico-chemical properties were maintained for a period of up to three days when submitted to temperatures of 25 and 18ºC. A fall of the water activity and increase of the thermal condutivity of mangaba during the period of cold storage was observed. Thus, the thermal conductivity, the resistivity and the water activity can be used as parameters to follow postharvest fruits of mangaba when stored under refrigeration.Conduziu-se o presente trabalho com o objetivo de caracterizar física e quimicamente os frutos da mangaba quando estão "de caída" ou "de vez" e estudar o efeito de diferentes temperaturas de armazenamento sobre a conservação pós-colheita desse fruto. Os frutos foram selecionados e armazenados em câmaras frias nas temperaturas de 6, 18 e 25 ± 2ºC. Durante o período de armazenamento, foram retiradas amostras a cada 1, 3, 5, 7 e 9 dias, para determinações dos teores de vitamina C, pH, acidez titulável e sólidos solúveis (ºBrix), atividade de água, condutividade, resistividade e difusividade. Verificou-se que mangabas de caída apresentaram teores de vitamina C e sólidos solúveis superiores aos frutos "de vez". O armazenamento a 6ºC foi eficiente na manutenção das características físico-químicas de mangabas "de vez", ao passo que, para mangabas "de caída", as características físico-químicas foram mantidas por um período de até três dias, quando submetidas às temperaturas de 18ºC e 25ºC. Observaram-se diminuição da atividade de água e aumento da condutividade térmica da mangaba durante o período de armazenamento refrigerado. Assim, a condutividade térmica, a resistividade e a atividade de água podem ser utilizadas como parâmetros de acompanhamento pós-colheita dos frutos de mangaba, quando armazenados sob refrigeração.Editora da Universidade Federal de Lavras2004-10-012015-04-30T13:33:15Z2015-04-30T13:33:15Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000500021CARNELOSSI, M. A. G. et al. Conservação pós-colheita de mangaba (Hancornia speciosa Gomes). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 5, p. 1119-1125, set./out. 2004.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5961Ciência e Agrotecnologia v.28 n.5 2004reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACarnelossi, Marcelo Augusto GutierrezToledo, Waleska Fernanda FerreiraSouza, Daniella Cecília LemosLira, Moema de LimaSilva, Gabriel Francisco daJalali, Vahideh Rabani RViégas, Pedro Roberto de Almeidaporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-12T14:24:47Zoai:localhost:1/5961Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-12T14:24:47Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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