Identificação de pontos fracos e fortes associados à qualidade do leite em propriedade leiteiras de agricultura familiar
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Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32304 |
Resumo: | The scope of this research was to identify the strengths and weaknesses associated with the quality of milk in family farming properties, aiming at lifting and correcting gaps and, consequently, increasing productivity and profitability. Were analyzed 20 dairy cattle production systems, located in the micro-region of Alto Rio Grande, southern of Minas Gerais. The data were collected from a semi-structured form, containing 97 questions, in the period from March 2016. For definition of weaknesses a multidisciplinary team used the management tools brainstorming and for prioritization, the GUT array. The main weaknesses found in descending order were: high somatic cell count (SCC) (cells/ml), restricted consumption of bulky, not performing zootechnical bookkeeping, high total bacterial count (CBT) (CFU/ml) and absence of technical assistance in the properties. To define the strengths, the same multidisciplinary team also used a management tool brainstorming. Thus, the main itens recognized were: possess mechanical milking machine, existence of electric power, milk sold in natura to the dairy. From the evaluation of the results, it becomes possible to carry out a plan of action containing planning and goals to be met in the short and long term, allowing the resolution of problems that cause inefficiency. |
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Identificação de pontos fracos e fortes associados à qualidade do leite em propriedade leiteiras de agricultura familiarIdentification of weak and strong points associated with milk quality in family farming dairyBrainstormingDiagnóstico de propriedadesFerramentas de gestãoPecuária leiteiraDairy cattleDiagnosis of propertiesManagement toolsThe scope of this research was to identify the strengths and weaknesses associated with the quality of milk in family farming properties, aiming at lifting and correcting gaps and, consequently, increasing productivity and profitability. Were analyzed 20 dairy cattle production systems, located in the micro-region of Alto Rio Grande, southern of Minas Gerais. The data were collected from a semi-structured form, containing 97 questions, in the period from March 2016. For definition of weaknesses a multidisciplinary team used the management tools brainstorming and for prioritization, the GUT array. The main weaknesses found in descending order were: high somatic cell count (SCC) (cells/ml), restricted consumption of bulky, not performing zootechnical bookkeeping, high total bacterial count (CBT) (CFU/ml) and absence of technical assistance in the properties. To define the strengths, the same multidisciplinary team also used a management tool brainstorming. Thus, the main itens recognized were: possess mechanical milking machine, existence of electric power, milk sold in natura to the dairy. From the evaluation of the results, it becomes possible to carry out a plan of action containing planning and goals to be met in the short and long term, allowing the resolution of problems that cause inefficiency.Objetivou-se identificar os pontos fracos e fortes associados à qualidade do leite em propriedades de agricultura familiar, visando o levantamento e a correção de pontos falhos e, consequentemente, o aumento da produtividade e da rentabilidade. Foram analisados 20 sistemas de produção de leite, localizados na micro região Alto Rio Grande, sul de Minas Gerais. Os dados foram coletados a partir de um formulário semiestruturado, contendo 97 perguntas, no período de março de 2016. Para definição dos pontos fracos uma equipe multidisciplinar utilizou a ferramentas de gestão brainstorming e, para ranqueamento, a Matriz GUT. Os principais pontos fracos encontrados, em ordem decrescente foram: alta contagem de célula somática (CCS) (células/ml), consumo restrito de volumoso, não realização de escrituração zootécnica, alta contagem bacteriana total (CBT) (UFC/ml) e ausência de assistência técnica nas propriedades. Para definição dos pontos fortes, a mesma equipe disciplinar, também utilizou a ferramenta de gestão brainstorming. Assim, os principais reconhecidos foram: possuir ordenhadeira mecânica, existência de energia elétrica, leite vendido in natura para o laticínio. A partir da avaliação dos resultados encontrados, torna-se possível a realização de um planejamento contendo plano de ação e metas a serem cumpridas no curto e longo prazo, permitindo a resolução dos problemas que causam ineficiência.Pubvet2018-12-28T12:42:17Z2018-12-28T12:42:17Z2017-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfREIS, E. M. B. et al. Identificação de pontos fracos e fortes associados à qualidade do leite em propriedade leiteiras de agricultura familiar. Pubvet, Maringá, v. 11, n. 9, p. 889-900, set. 2017.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32304Pubvetreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAReis, Eduardo Mitke BrandãoVieira, Juliana AparecidaDemeu, Marcos Aurélio Lopes Fabiana AlvesBruhn, Fábio Raphael Pascotiinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2018-12-28T12:42:18Zoai:localhost:1/32304Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2018-12-28T12:42:18Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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