Caracterização do óleo de buriti produzido no Norte de Minas Gerais: parâmetros de qualidade, perfil de ácidos graxos e conteúdo de carotenoides
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFMG |
Texto Completo: | https://doi.org/10.33448/rsd-v10i3.13734 http://hdl.handle.net/1843/52844 |
Resumo: | Buriti (Mauritia flexuosa L.) is a palm of the Arecaceae family, which occurs in Cerrado, being found notably in the paths. Buriti fruit stands out for having a complex chemical composition, with na emphasis on its lipid fraction. However, depending of the region where the fruits occur, this vegetable oil may have different characteristics. In this sense, this work aimed to characterize the buriti oil from three municipalities in northern region of Minas Gerais. Physical-chemical characterization analyzes were performed, fatty acid profile by gas chromatografy, lutein, α- and β- carotenes by high performance liquid chromatography and total carotenoids by spectrophotometry. The results showed that there was no significant difference between the samples from each region analyzed. Besides, the oil presented good yield, excellent physical-chemical quality, in addition to being a rich source of unsaturated fatty acids and total carotenoids. Thus, buriti oil from the northern region of Minas Gerais has good potential for application by the food industry. |
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Caracterização do óleo de buriti produzido no Norte de Minas Gerais: parâmetros de qualidade, perfil de ácidos graxos e conteúdo de carotenoidesCharacterization of buriti oil produced in northern region of Minas Gerais: quality parameters, fatty acid profile and carotenoids contentCaracterización del aceite de buriti producido en el norte de Minas Gerais: parámetros de calidad, perfil de ácidos grasos y contenido de carotenoidesBuritiÁcidos graxosCarotenóidesPlantas dos cerradosBuriti (Mauritia flexuosa L.) is a palm of the Arecaceae family, which occurs in Cerrado, being found notably in the paths. Buriti fruit stands out for having a complex chemical composition, with na emphasis on its lipid fraction. However, depending of the region where the fruits occur, this vegetable oil may have different characteristics. In this sense, this work aimed to characterize the buriti oil from three municipalities in northern region of Minas Gerais. Physical-chemical characterization analyzes were performed, fatty acid profile by gas chromatografy, lutein, α- and β- carotenes by high performance liquid chromatography and total carotenoids by spectrophotometry. The results showed that there was no significant difference between the samples from each region analyzed. Besides, the oil presented good yield, excellent physical-chemical quality, in addition to being a rich source of unsaturated fatty acids and total carotenoids. Thus, buriti oil from the northern region of Minas Gerais has good potential for application by the food industry.O buriti (Mauritia flexuosa L.) é uma palmeira da família Arecaceae, que ocorre no Cerrado, sendo encontrado notadamente nas veredas. O fruto do buriti se destaca por possuir uma composição química complexa, com destaque para sua fração lipídica. Entretanto, dependendo da região de ocorrência dos frutos, este óleo vegetal pode apresentar características distintas. Nesse sentido, este trabalho teve como objetivo caracterizar o óleo de buriti proveniente de três municípios do Norte de Minas Gerais. Foram realizadas análises de caracterização físico-química, perfil de ácidos graxos por cromatografia gasosa, luteína, α–e β-carotenos por cromatografia líquida de alta eficiência e carotenoides totais por espectrofotometria. Os resultados demostraram que não houve diferença significativa entre as amostras de cada município analisado. Além disso, o óleo apresentou bom rendimento, ótima qualidade físico-química, além de ser uma fonte rica de ácidos graxos insaturados e carotenoides totais. Sendo assim, o óleo de buriti da região do Norte de Minas Gerais possui bom potencial para aplicação pela indústria de alimentos.CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoFAPEMIG - Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas GeraisCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorOutra AgênciaUniversidade Federal de Minas GeraisBrasilICA - INSTITUTO DE CIÊNCIAS AGRÁRIASUFMG2023-05-05T12:37:25Z2023-05-05T12:37:25Z2021-03-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://doi.org/10.33448/rsd-v10i3.137342525-3409http://hdl.handle.net/1843/52844porResearch, Society and DevelopmentJosé Fábio SoaresLara Aguiar BorgesIgor Viana BrandiSérgio Henrique Sousa SantosJuliana Pinto de Limainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMGinstname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMG2023-05-05T19:54:58Zoai:repositorio.ufmg.br:1843/52844Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufmg.br/oairepositorio@ufmg.bropendoar:2023-05-05T19:54:58Repositório Institucional da UFMG - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false |
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