Características produtivas de cultivares de amendoim adubadas com cinza vegetal
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/1028 |
Resumo: | Peanut (Arachis hypogaea L.) is a grain appreciated for its pleasant taste and versatility of products that can be produced from it. Because it is a rustic species, it can be cultivated in practically all Brazilian states. The disposal of solid waste by the industry presents itself as a challenge because of the high costs and space requirements for its correct destination. The search for better alternatives for the deposition of residues from the burning of biomass and efficient products of low cost for agriculture made their reutilization like corrective of fertility and acidity of the soil possible, contributing for the reduction of the contribution of polluting material for the environment. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of wood ash doses (0, 6, 12, 18, 24 and 30 g dm-³) on the productive characteristics of peanut cv. IAC OL3 and IAC 503. The experiment was carried out in a completely randomized block design in a 2x6 factorial with five replications, in dystrophic Oxisol, performed in a greenhouse at the Federal University of Mato Grosso, Câmpus of Rondonópolis, MT. The addition of wood ash increased the dry mass of pod and dry mass of peanut peel. The dry mass of leaves, dry mass of grains, number of pods, number of grains per pot, dry mass of root and root volume did not show significant interaction, prioritizing the use of the lowest doses of wood ash able to increase the productivity of these variables. The study recommends ash doses between 21.19 g dm-3 and 29.78 g dm-3 in pots, depending on the need of the variable. |
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Características produtivas de cultivares de amendoim adubadas com cinza vegetalCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLAArachis hypogaea L.Resíduos sólidosFertilidade do soloArachis hypogaea L.Solid wasteSoil fertilityPeanut (Arachis hypogaea L.) is a grain appreciated for its pleasant taste and versatility of products that can be produced from it. Because it is a rustic species, it can be cultivated in practically all Brazilian states. The disposal of solid waste by the industry presents itself as a challenge because of the high costs and space requirements for its correct destination. The search for better alternatives for the deposition of residues from the burning of biomass and efficient products of low cost for agriculture made their reutilization like corrective of fertility and acidity of the soil possible, contributing for the reduction of the contribution of polluting material for the environment. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of wood ash doses (0, 6, 12, 18, 24 and 30 g dm-³) on the productive characteristics of peanut cv. IAC OL3 and IAC 503. The experiment was carried out in a completely randomized block design in a 2x6 factorial with five replications, in dystrophic Oxisol, performed in a greenhouse at the Federal University of Mato Grosso, Câmpus of Rondonópolis, MT. The addition of wood ash increased the dry mass of pod and dry mass of peanut peel. The dry mass of leaves, dry mass of grains, number of pods, number of grains per pot, dry mass of root and root volume did not show significant interaction, prioritizing the use of the lowest doses of wood ash able to increase the productivity of these variables. The study recommends ash doses between 21.19 g dm-3 and 29.78 g dm-3 in pots, depending on the need of the variable.O amendoim (Arachis hypogaea L.) é um grão apreciado por seu sabor agradável e versatilidade de produtos que podem ser produzidos a partir dele. Por ser uma espécie rústica, pode ser cultivada em praticamente todos os estados brasileiros. O descarte de resíduos sólidos pela indústria se apresenta como um desafio por conta dos custos elevados e exigências de espaço para sua correta destinação. A busca por melhores alternativas de deposição de resíduos provenientes da queima de biomassa e produtos de baixo custo eficientes para a agricultura viabilizou o reaproveitamento dos mesmos como corretivo de fertilidade e acidez do solo, contribuindo para a redução do aporte de material poluidor do meio ambiente. Portanto, objetivou-se avaliar o efeito de doses de cinza vegetal (0, 6, 12, 18, 24 e 30 g dm-³) nas características produtivas do amendoim cv. IAC OL3 e IAC 503. O experimento foi realizado em delineamento de blocos inteiramente casualizados em fatorial 2x6 com cinco repetições, em Latossolo Vermelho distrófico, executado em casa de vegetação na Universidade Federal de Mato Grosso, Câmpus Universitário de Rondonópolis, MT. A adição de cinza vegetal aumentou a massa seca de vagem e massa seca de casca do amendoim. Para a massa seca de folhas, massa seca de grãos, número de vagens, número de grãos por vaso, massa seca de raiz e volume de raiz não houve interação significativa, priorizando-se o uso das menores doses de cinza vegetal capazes de aumentar a produtividade dessas variáveis. O estudo recomenda doses de cinza entre 21,19 g dm-3 e 29,78 g dm-3 em vasos, conforme necessidade da variável.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisEngenharia Agrícola e Ambiental - CURSilva, Edna Maria Bonfim dahttp://lattes.cnpq.br/8660058048761423Silva, Edna Maria Bonfim dahttp://lattes.cnpq.br/8660058048761423Guimarães, Salomão Limahttp://lattes.cnpq.br/9250168755115649Nonato, Julio Joséhttp://lattes.cnpq.br/7210940556157688Takenaka, Pollyanna Yoko2019-05-17T13:52:40Z2019-04-042019-05-17T13:52:40Z2019-04-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetTAKENAKA, Pollyanna Yoko. Características produtivas de cultivares de amendoim adubadas com cinza vegetal. 2019. 38 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1028porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-05-21T07:00:21Zoai:localhost:1/1028Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-05-21T07:00:21falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-05-21T07:00:21Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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