Agricultura familiar e o Programa Nacional de Alimentação Escolar em municípios de Mato Grosso
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/136 |
Resumo: | The following work is to evaluate the suitability of four municipalities of Mato Grosso State of Law nº11.947 / 2009 in relation to 30% of funds invested in the purchase of food from family farms for the National School Feeding Program. It is characterized by being a qualitative study of exploratory nature, for this research, was used as methodology in data collection, interviews focused with National School Feeding Program the nutritionists of the municipalities studied in the year 2015-2016.Found inadequacy in the purchase of food from family farms in three counties, among the main difficulties to justify such inadequacy, we highlight the shortage of local family farmers enrolled in the call published, the irregularity in the delivery of food, lack of technical knowledge by farmers, as well as logistical problems. It is emphasized as a factor positive attempt nutritionists to establish the good relationship with farmers in an attempt to improve the current situation. Law 11.947 is an important food and nutrition security policy, it contributes to the healthy nutrition of students and enables the reduction of the rural exodus and increase the income of local farmers. |
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Agricultura familiar e o Programa Nacional de Alimentação Escolar em municípios de Mato GrossoCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOAlimentação escolarPrograma Nacional de Alimentação EscolarAgricultura familiarFeeding schoolNational School Feeding ProgramFamily farminThe following work is to evaluate the suitability of four municipalities of Mato Grosso State of Law nº11.947 / 2009 in relation to 30% of funds invested in the purchase of food from family farms for the National School Feeding Program. It is characterized by being a qualitative study of exploratory nature, for this research, was used as methodology in data collection, interviews focused with National School Feeding Program the nutritionists of the municipalities studied in the year 2015-2016.Found inadequacy in the purchase of food from family farms in three counties, among the main difficulties to justify such inadequacy, we highlight the shortage of local family farmers enrolled in the call published, the irregularity in the delivery of food, lack of technical knowledge by farmers, as well as logistical problems. It is emphasized as a factor positive attempt nutritionists to establish the good relationship with farmers in an attempt to improve the current situation. Law 11.947 is an important food and nutrition security policy, it contributes to the healthy nutrition of students and enables the reduction of the rural exodus and increase the income of local farmers.O seguinte trabalho tem por objetivo avaliar a adequação de três municípios do estado de Mato Grosso à Lei nº11.947/2009, no que se refere aos 30% de recursos investidos na aquisição de alimentos da agricultura familiar para o Programa Nacional de Alimentação Escolar. Caracteriza-se por ser um estudo de abordagem qualitativa, de natureza exploratória. Para realização desta pesquisa, utilizou-se como metodologia, na coleta dos dados, entrevistas focalizadas com os nutricionistas do Programa Nacional de Alimentação Escolar dos municípios estudados no ano de 2015 a 2016. Encontrou-se inadequação na aquisição de gêneros alimentícios da agricultura familiar em três municípios. Entre as principais dificuldades justificadas pelos nutricionistas para tal inadequação, destacam a escassez de agricultores familiares locais, inscritos na chamada pública, a irregularidade na entrega dos alimentos, a falta de conhecimento técnico por parte dos agricultores, além de problemas de logística. Ressalta-se como fator positivo a tentativa dos nutricionistas em estabelecer uma boa relação com os agricultores, na tentativa de melhorar a situação atual. O Programa Nacional de Alimentação Escolar é uma importante política de segurança alimentar e nutricional, pois contribui para a alimentação saudável dos alunos e possibilita a redução do êxodo rural e o aumento da renda dos produtores locais.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCFonseca, Lorena Barbosahttp://lattes.cnpq.br/2242624889302505Fonseca, Lorena Barbosahttp://lattes.cnpq.br/2242624889302505Batistela, Emanuelehttp://lattes.cnpq.br/4409580779612376Nogueira, Patrícia Simonehttp://lattes.cnpq.br/9622576279299296Muxfeldt, Iohana2018-08-16T13:42:23Z2016-10-112018-08-16T13:42:23Z2016-09-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetMUXFELDT, Iohana. Agricultura familiar e o Programa Nacional de Alimentação Escolar em municípios de Mato Grosso. 2016. 35 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/136porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-08-21T07:00:30Zoai:localhost:1/136Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-08-21T07:00:30falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-08-21T07:00:30Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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