Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) em modalidades de execução pela CONAB e o fortalecimento da agricultura familiar, O
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Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/4084 |
Resumo: | In Brazil, family farming represents 84.4% of rural establishments, accounting for 74% of rural jobs and 33.2% of agricultural GDP. To recognize, add value and encourage family-scale agricultural activity, the country invests in public purchases of food from family farming to reduce food and nutritional insecurity across the country through the Food Acquisition Program (PAA). The general objective of this is to present the importance of the Food Acquisition Program in the strengthening of Family Agriculture. The importance of family farming in the country's agricultural production is indisputable, as it is the main supplier of basic products for human consumption, in addition to playing a decisive role in the production of food for the domestic market. The results obtained indicate that the Food Acquisition Program has provided family farmers with the possibility of entering the local market. The PAA also contributes to increasing the income of these farmers, encouraging them to incorporate a diversified model of food production. With this, the PAA fulfills its objective, which is to ensure a necessary variety of food both to supply the market and for self-consumption, positively impacting the situation of farmers and their families. |
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Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) em modalidades de execução pela CONAB e o fortalecimento da agricultura familiar, OCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAAgricultura FamiliarPrograma de Aquisição de AlimentosSegurança AlimentarFamily FarmingFood Acquisition ProgramFood SafetyIn Brazil, family farming represents 84.4% of rural establishments, accounting for 74% of rural jobs and 33.2% of agricultural GDP. To recognize, add value and encourage family-scale agricultural activity, the country invests in public purchases of food from family farming to reduce food and nutritional insecurity across the country through the Food Acquisition Program (PAA). The general objective of this is to present the importance of the Food Acquisition Program in the strengthening of Family Agriculture. The importance of family farming in the country's agricultural production is indisputable, as it is the main supplier of basic products for human consumption, in addition to playing a decisive role in the production of food for the domestic market. The results obtained indicate that the Food Acquisition Program has provided family farmers with the possibility of entering the local market. The PAA also contributes to increasing the income of these farmers, encouraging them to incorporate a diversified model of food production. With this, the PAA fulfills its objective, which is to ensure a necessary variety of food both to supply the market and for self-consumption, positively impacting the situation of farmers and their families.No Brasil, a agricultura familiar representa 84,4% dos estabelecimentos rurais, sendo responsável por 74% dos empregos rurais e 33,2% do PIB agropecuário. Para reconhecer, agregar valor e incentivar a atividade agropecuária em escala familiar, o país investe em compras públicas de alimentos da agricultura familiar para reduzir a insegurança alimentar e nutricional em todo o país por meio do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA). O objetivo geral deste é apresentar a importância do Programa de Aquisição de Alimentos no fortalecimento da Agricultura Familiar. É indiscutível a importância da agricultura familiar na produção agrícola do país, por ser a principal fornecedora de produtos básicos para alimentação humana, além de cumprir um papel decisivo na produção de alimentos para o mercado interno. Os resultados obtidos indicam que o Programa de Aquisição de Alimentos tem proporcionado aos agricultores familiares a possibilidade de se inserir no mercado local. O PAA contribui também para o aumento da receita destes agricultores e reforça aos mesmos a manter o modelo diversificado de produção de alimentos. Com isto, o PAA cumpre seu objetivo, que é assegurar uma variedade necessária de alimentos tanto para abastecer o mercado quanto para o autoconsumo, impactando positivamente na situação dos agricultores e de suas famílias.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopAgronomia - CUSTavares, Sidnei Gregoriohttp://lattes.cnpq.br/9017117350961400Tavares, Sidnei Gregoriohttp://lattes.cnpq.br/9017117350961400Pereira, Bruno Micael Alves2024-07-11T16:35:29Z2022-08-292024-07-11T16:35:29Z2022-08-22info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetPEREIRA, Bruno Micael Alves. Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) em modalidades de execução pela CONAB e o fortalecimento da agricultura familiar, O. 2022. 47f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2022.http://bdm.ufmt.br/handle/1/4084porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2024-07-13T07:12:44Zoai:localhost:1/4084Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2024-07-13T07:12:44falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2024-07-13T07:12:44Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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In Brazil, family farming represents 84.4% of rural establishments, accounting for 74% of rural jobs and 33.2% of agricultural GDP. To recognize, add value and encourage family-scale agricultural activity, the country invests in public purchases of food from family farming to reduce food and nutritional insecurity across the country through the Food Acquisition Program (PAA). The general objective of this is to present the importance of the Food Acquisition Program in the strengthening of Family Agriculture. The importance of family farming in the country's agricultural production is indisputable, as it is the main supplier of basic products for human consumption, in addition to playing a decisive role in the production of food for the domestic market. The results obtained indicate that the Food Acquisition Program has provided family farmers with the possibility of entering the local market. The PAA also contributes to increasing the income of these farmers, encouraging them to incorporate a diversified model of food production. With this, the PAA fulfills its objective, which is to ensure a necessary variety of food both to supply the market and for self-consumption, positively impacting the situation of farmers and their families. |
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