Superação de dormência de sementes de baru (Dipteryx alata VOG.) sob diferentes métodos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sousa Neto, Francisco Correia de
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/2454
Resumo: Dipteryx alata is a native tree species of the Brazilian Cerrado used as food, timber, medicinal, industrial, landscape and in the recovery of degraded areas. The reproductive process of the species is almost exclusively sexual via the use of its seeds. The objective of this study was evaluate differents methods in overcoming dormency of D. alata. The experimental design was a completely randomized, with six treatments and four replicates of 25 seeds. The methods used were: seeds without scarification; immersed in water at 80ºC for two minutes; stayed in refrigerator at 8ºC for 24 hours; immersed in water at environment temperature for 12 hours; scarified on the side of the embryonic axis with number 100 sandpaper and scarified on the side opposite to the embryonic axis with number 100 sandpaper. The evaluated characteristics were: percentage of seedling emergence, time of emergence, number of leaves, collection diameter and length of shoot. The seeds that were conditioned in refrigerator at 8ºC for 24 hours presented the highest means, 92%, of emergency. The lowest averages occurred in seeds that were immersed in water at 80ºC for 2 minutes, with 35% of emergency.
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spelling Superação de dormência de sementes de baru (Dipteryx alata VOG.) sob diferentes métodosCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAGerminaçãoescarificaçãoemergênciaGerminationscarificationemergencyDipteryx alata is a native tree species of the Brazilian Cerrado used as food, timber, medicinal, industrial, landscape and in the recovery of degraded areas. The reproductive process of the species is almost exclusively sexual via the use of its seeds. The objective of this study was evaluate differents methods in overcoming dormency of D. alata. The experimental design was a completely randomized, with six treatments and four replicates of 25 seeds. The methods used were: seeds without scarification; immersed in water at 80ºC for two minutes; stayed in refrigerator at 8ºC for 24 hours; immersed in water at environment temperature for 12 hours; scarified on the side of the embryonic axis with number 100 sandpaper and scarified on the side opposite to the embryonic axis with number 100 sandpaper. The evaluated characteristics were: percentage of seedling emergence, time of emergence, number of leaves, collection diameter and length of shoot. The seeds that were conditioned in refrigerator at 8ºC for 24 hours presented the highest means, 92%, of emergency. The lowest averages occurred in seeds that were immersed in water at 80ºC for 2 minutes, with 35% of emergency.Dipteryx alata é uma espécie arbórea nativa do Cerrado brasileiro utilizada com finalidade alimentícia, madeireira, medicinal, industrial, paisagística e na recuperação de áreas degradadas. O processo reprodutivo da espécie é quase que exclusivamente via sexual por meio do uso de suas sementes. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de diferentes métodos de superação de dormência de D. alata por meio da utilização de suas sementes. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com seis tratamentos e quatro repetições de 25 sementes. Os métodos utilizados foram: sementes sem escarificação; imersão em água a 80ºC por 2 minutos; acondicionamento em refrigerador a 8ºC por 24 horas; imersão em água a temperatura ambiente por 12 horas; escarificação no lado do eixo embrionário com lixa nº 100 e escarificação no lado oposto ao eixo embrionário com lixa nº 100. As características avaliadas foram: porcentagem de emergência de plântulas, tempo médio de emergência, número de folhas, diâmetro do coleto e comprimento da parte aérea. As sementes que foram acondicionadas em refrigerador a 8ºC por 24 horas apresentaram as maiores médias, 92% de emergência. As menores médias ocorreram nas sementes que foram imersas em água a 80ºC por 2 minutos, com 35% de emergência.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Exatas e da Terra (ICET) – AraguaiaUFMT CUA - AraguaiaAgronomia - CUASantos, Laércio Wanderley dos0183463720086952http://lattes.cnpq.br/0183463720086952Santos, Laércio Wanderley dos0183463720086952http://lattes.cnpq.br/0183463720086952Lira, Aline de Oliveira9372146447026795http://lattes.cnpq.br/9372146447026795Santos, Carlos Leandro Rodrigues dos0054668076313809http://lattes.cnpq.br/0054668076313809Sousa Neto, Francisco Correia de2022-08-31T18:10:03Z2019-08-302022-08-31T18:10:03Z2019-08-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetSOUSA NETO, Francisco Correia de. Superação de dormência de sementes de baru (Dipteryx alata VOG.) sob diferentes métodos. 2019. 27 f. Monografia (Bacharelado em Agronomia) - Instituto de Ciências Exatas e da Terra, Universidade Federal de Mato Grosso, Barra do Garças, 2019.http://bdm.ufmt.br/handle/1/2454porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2022-09-13T07:00:48Zoai:localhost:1/2454Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2022-09-13T07:00:48falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2022-09-13T07:00:48Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
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