Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433 |
Resumo: | In more intensive sheep production systems, feed is the main item of operating cost, so the use of alternative feed sources at a lower cost compared to traditional and nutritious foods can improve the profitability of the activity. The objective of this study was to evaluate the intake, digestibility and nitrogen balance of confined sheep, with the inclusion of sunflower agroindustrial residue in substitution of corn silage in the diet. Experimental diets were formulated with 40: 60 V / C ratio, sunflower residue inclusion levels were 0; 13.3; 26.7 and 40.0% MS. Inclusion levels did not affect dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) intake with estimated average values of 935.56, 162.79 and 169.73 g.day-1 and 4.03, 0.7 and 0.73% BW, respectively. But for MM and EE, increasing linear effect (P <0.05) was observed due to the higher content of these nutrients in the sunflower residue composition. There was no difference (P> 0.05) for DM, NDF and CP digestibility coefficients, with mean values of 73.09, 45.19 and 66.71%, respectively. The inclusion of sunflower residue in substitution of corn silage from lambs diet did not change (P> 0.05) the nitrogen compounds balance. Thus, sunflower residue can replace corn silage in up to 26.73% of DM diets of lambs. |
id |
UFMT-1_7d937b606addc0929374c7b80461c656 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/1433 |
network_acronym_str |
UFMT-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinosCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIABalanço nitrogenadoDigestibilidadeResíduoSilagemNitrogen balanceDigestibilityResidueSilageIn more intensive sheep production systems, feed is the main item of operating cost, so the use of alternative feed sources at a lower cost compared to traditional and nutritious foods can improve the profitability of the activity. The objective of this study was to evaluate the intake, digestibility and nitrogen balance of confined sheep, with the inclusion of sunflower agroindustrial residue in substitution of corn silage in the diet. Experimental diets were formulated with 40: 60 V / C ratio, sunflower residue inclusion levels were 0; 13.3; 26.7 and 40.0% MS. Inclusion levels did not affect dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) intake with estimated average values of 935.56, 162.79 and 169.73 g.day-1 and 4.03, 0.7 and 0.73% BW, respectively. But for MM and EE, increasing linear effect (P <0.05) was observed due to the higher content of these nutrients in the sunflower residue composition. There was no difference (P> 0.05) for DM, NDF and CP digestibility coefficients, with mean values of 73.09, 45.19 and 66.71%, respectively. The inclusion of sunflower residue in substitution of corn silage from lambs diet did not change (P> 0.05) the nitrogen compounds balance. Thus, sunflower residue can replace corn silage in up to 26.73% of DM diets of lambs.Em sistemas mais intensivos de produção da ovinocultura a alimentação é o principal item do custo operacional, com isso, a utilização de fontes alternativas de alimentação de menor custo comparado a alimentos tradicionais e de bom valor nutritivo pode melhorar a lucratividade da atividade. O objetivo desse estudo foi avaliar o consumo, a digestibilidade e o balanço de nitrogênio de ovinos confinados, com a inclusão de resíduo agroindustrial de girassol em substituição à silagem de milho na alimentação. As dietas experimentais foram formuladas com relação V/C 40:60, os níveis de inclusão de resíduo de girassol foram 0; 13,3; 26,7 e 40,0% MS. Os níveis de inclusão não afetaram o consumo de matéria seca (MS), proteína bruta (PB) e fibra em detergente neutro (FDN) com valores médios estimados de 935,56, 162,79 e 169,73 g.dia-1 e 4,03, 0,7 e 0,73% PC, respectivamente. Para consumo de MM e EE foi observado efeito linear crescente (P<0,05), justificado pelo maior teor desses nutrientes na composição do resíduo de girassol. Não houve diferença (P>0,05) para os coeficientes de digestibilidade da MS, FDN e PB, registrando-se valores médios de 73,09, 45,19 e 66,71%, respectivamente. A inclusão do resíduo de girassol em substituição a silagem de milho da dieta de cordeiros não alterou (P>0,05) o balanço de compostos nitrogenados. Recomenda a inclusão do resíduo de girassol em até 26,73% da MS em substituição a silagem de milho da dieta de cordeiros.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisZootecnia - CURSouza, Alexandre Lima dehttp://lattes.cnpq.br/2182780077626286Souza, Alexandre Lima dehttp://lattes.cnpq.br/2182780077626286Cabral, Carla Heloisa Avelinohttp://lattes.cnpq.br/0254810575145100Gomes, Helen Fernanda Barroshttp://lattes.cnpq.br/6339105541634538Ferreira, Kelly Gomes2019-09-17T12:57:49Z2019-08-292019-09-17T12:57:49Z2019-08-15info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetFERREIRA, Kelly Gomes. Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos. 2019. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-09-27T07:00:27Zoai:localhost:1/1433Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-09-27T07:00:27falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-09-27T07:00:27Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
title |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
spellingShingle |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos Ferreira, Kelly Gomes CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Balanço nitrogenado Digestibilidade Resíduo Silagem Nitrogen balance Digestibility Residue Silage |
title_short |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
title_full |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
title_fullStr |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
title_full_unstemmed |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
title_sort |
Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos |
author |
Ferreira, Kelly Gomes |
author_facet |
Ferreira, Kelly Gomes |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Souza, Alexandre Lima de http://lattes.cnpq.br/2182780077626286 Souza, Alexandre Lima de http://lattes.cnpq.br/2182780077626286 Cabral, Carla Heloisa Avelino http://lattes.cnpq.br/0254810575145100 Gomes, Helen Fernanda Barros http://lattes.cnpq.br/6339105541634538 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ferreira, Kelly Gomes |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Balanço nitrogenado Digestibilidade Resíduo Silagem Nitrogen balance Digestibility Residue Silage |
topic |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Balanço nitrogenado Digestibilidade Resíduo Silagem Nitrogen balance Digestibility Residue Silage |
description |
In more intensive sheep production systems, feed is the main item of operating cost, so the use of alternative feed sources at a lower cost compared to traditional and nutritious foods can improve the profitability of the activity. The objective of this study was to evaluate the intake, digestibility and nitrogen balance of confined sheep, with the inclusion of sunflower agroindustrial residue in substitution of corn silage in the diet. Experimental diets were formulated with 40: 60 V / C ratio, sunflower residue inclusion levels were 0; 13.3; 26.7 and 40.0% MS. Inclusion levels did not affect dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) intake with estimated average values of 935.56, 162.79 and 169.73 g.day-1 and 4.03, 0.7 and 0.73% BW, respectively. But for MM and EE, increasing linear effect (P <0.05) was observed due to the higher content of these nutrients in the sunflower residue composition. There was no difference (P> 0.05) for DM, NDF and CP digestibility coefficients, with mean values of 73.09, 45.19 and 66.71%, respectively. The inclusion of sunflower residue in substitution of corn silage from lambs diet did not change (P> 0.05) the nitrogen compounds balance. Thus, sunflower residue can replace corn silage in up to 26.73% of DM diets of lambs. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-09-17T12:57:49Z 2019-08-29 2019-09-17T12:57:49Z 2019-08-15 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis info:eu-repo/semantics/dataset |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
FERREIRA, Kelly Gomes. Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos. 2019. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019. http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433 |
identifier_str_mv |
FERREIRA, Kelly Gomes. Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos. 2019. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019. |
url |
http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis UFMT CUR - Rondonopólis Zootecnia - CUR |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis UFMT CUR - Rondonopólis Zootecnia - CUR |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
collection |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibliotecacentral@ufmt.br|| |
_version_ |
1813012954125172736 |