Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, Kelly Gomes
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433
Resumo: In more intensive sheep production systems, feed is the main item of operating cost, so the use of alternative feed sources at a lower cost compared to traditional and nutritious foods can improve the profitability of the activity. The objective of this study was to evaluate the intake, digestibility and nitrogen balance of confined sheep, with the inclusion of sunflower agroindustrial residue in substitution of corn silage in the diet. Experimental diets were formulated with 40: 60 V / C ratio, sunflower residue inclusion levels were 0; 13.3; 26.7 and 40.0% MS. Inclusion levels did not affect dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) intake with estimated average values of 935.56, 162.79 and 169.73 g.day-1 and 4.03, 0.7 and 0.73% BW, respectively. But for MM and EE, increasing linear effect (P <0.05) was observed due to the higher content of these nutrients in the sunflower residue composition. There was no difference (P> 0.05) for DM, NDF and CP digestibility coefficients, with mean values of 73.09, 45.19 and 66.71%, respectively. The inclusion of sunflower residue in substitution of corn silage from lambs diet did not change (P> 0.05) the nitrogen compounds balance. Thus, sunflower residue can replace corn silage in up to 26.73% of DM diets of lambs.
id UFMT-1_7d937b606addc0929374c7b80461c656
oai_identifier_str oai:localhost:1/1433
network_acronym_str UFMT-1
network_name_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository_id_str
spelling Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinosCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIABalanço nitrogenadoDigestibilidadeResíduoSilagemNitrogen balanceDigestibilityResidueSilageIn more intensive sheep production systems, feed is the main item of operating cost, so the use of alternative feed sources at a lower cost compared to traditional and nutritious foods can improve the profitability of the activity. The objective of this study was to evaluate the intake, digestibility and nitrogen balance of confined sheep, with the inclusion of sunflower agroindustrial residue in substitution of corn silage in the diet. Experimental diets were formulated with 40: 60 V / C ratio, sunflower residue inclusion levels were 0; 13.3; 26.7 and 40.0% MS. Inclusion levels did not affect dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) intake with estimated average values of 935.56, 162.79 and 169.73 g.day-1 and 4.03, 0.7 and 0.73% BW, respectively. But for MM and EE, increasing linear effect (P <0.05) was observed due to the higher content of these nutrients in the sunflower residue composition. There was no difference (P> 0.05) for DM, NDF and CP digestibility coefficients, with mean values of 73.09, 45.19 and 66.71%, respectively. The inclusion of sunflower residue in substitution of corn silage from lambs diet did not change (P> 0.05) the nitrogen compounds balance. Thus, sunflower residue can replace corn silage in up to 26.73% of DM diets of lambs.Em sistemas mais intensivos de produção da ovinocultura a alimentação é o principal item do custo operacional, com isso, a utilização de fontes alternativas de alimentação de menor custo comparado a alimentos tradicionais e de bom valor nutritivo pode melhorar a lucratividade da atividade. O objetivo desse estudo foi avaliar o consumo, a digestibilidade e o balanço de nitrogênio de ovinos confinados, com a inclusão de resíduo agroindustrial de girassol em substituição à silagem de milho na alimentação. As dietas experimentais foram formuladas com relação V/C 40:60, os níveis de inclusão de resíduo de girassol foram 0; 13,3; 26,7 e 40,0% MS. Os níveis de inclusão não afetaram o consumo de matéria seca (MS), proteína bruta (PB) e fibra em detergente neutro (FDN) com valores médios estimados de 935,56, 162,79 e 169,73 g.dia-1 e 4,03, 0,7 e 0,73% PC, respectivamente. Para consumo de MM e EE foi observado efeito linear crescente (P<0,05), justificado pelo maior teor desses nutrientes na composição do resíduo de girassol. Não houve diferença (P>0,05) para os coeficientes de digestibilidade da MS, FDN e PB, registrando-se valores médios de 73,09, 45,19 e 66,71%, respectivamente. A inclusão do resíduo de girassol em substituição a silagem de milho da dieta de cordeiros não alterou (P>0,05) o balanço de compostos nitrogenados. Recomenda a inclusão do resíduo de girassol em até 26,73% da MS em substituição a silagem de milho da dieta de cordeiros.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisZootecnia - CURSouza, Alexandre Lima dehttp://lattes.cnpq.br/2182780077626286Souza, Alexandre Lima dehttp://lattes.cnpq.br/2182780077626286Cabral, Carla Heloisa Avelinohttp://lattes.cnpq.br/0254810575145100Gomes, Helen Fernanda Barroshttp://lattes.cnpq.br/6339105541634538Ferreira, Kelly Gomes2019-09-17T12:57:49Z2019-08-292019-09-17T12:57:49Z2019-08-15info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetFERREIRA, Kelly Gomes. Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos. 2019. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-09-27T07:00:27Zoai:localhost:1/1433Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-09-27T07:00:27falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-09-27T07:00:27Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
title Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
spellingShingle Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
Ferreira, Kelly Gomes
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Balanço nitrogenado
Digestibilidade
Resíduo
Silagem
Nitrogen balance
Digestibility
Residue
Silage
title_short Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
title_full Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
title_fullStr Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
title_full_unstemmed Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
title_sort Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos
author Ferreira, Kelly Gomes
author_facet Ferreira, Kelly Gomes
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Souza, Alexandre Lima de
http://lattes.cnpq.br/2182780077626286
Souza, Alexandre Lima de
http://lattes.cnpq.br/2182780077626286
Cabral, Carla Heloisa Avelino
http://lattes.cnpq.br/0254810575145100
Gomes, Helen Fernanda Barros
http://lattes.cnpq.br/6339105541634538
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira, Kelly Gomes
dc.subject.por.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Balanço nitrogenado
Digestibilidade
Resíduo
Silagem
Nitrogen balance
Digestibility
Residue
Silage
topic CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Balanço nitrogenado
Digestibilidade
Resíduo
Silagem
Nitrogen balance
Digestibility
Residue
Silage
description In more intensive sheep production systems, feed is the main item of operating cost, so the use of alternative feed sources at a lower cost compared to traditional and nutritious foods can improve the profitability of the activity. The objective of this study was to evaluate the intake, digestibility and nitrogen balance of confined sheep, with the inclusion of sunflower agroindustrial residue in substitution of corn silage in the diet. Experimental diets were formulated with 40: 60 V / C ratio, sunflower residue inclusion levels were 0; 13.3; 26.7 and 40.0% MS. Inclusion levels did not affect dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) intake with estimated average values of 935.56, 162.79 and 169.73 g.day-1 and 4.03, 0.7 and 0.73% BW, respectively. But for MM and EE, increasing linear effect (P <0.05) was observed due to the higher content of these nutrients in the sunflower residue composition. There was no difference (P> 0.05) for DM, NDF and CP digestibility coefficients, with mean values of 73.09, 45.19 and 66.71%, respectively. The inclusion of sunflower residue in substitution of corn silage from lambs diet did not change (P> 0.05) the nitrogen compounds balance. Thus, sunflower residue can replace corn silage in up to 26.73% of DM diets of lambs.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-09-17T12:57:49Z
2019-08-29
2019-09-17T12:57:49Z
2019-08-15
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
info:eu-repo/semantics/dataset
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv FERREIRA, Kelly Gomes. Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos. 2019. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019.
http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433
identifier_str_mv FERREIRA, Kelly Gomes. Resíduo agroindustrial de girassol na alimentação de ovinos. 2019. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Zootecnia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019.
url http://bdm.ufmt.br/handle/1/1433
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis
UFMT CUR - Rondonopólis
Zootecnia - CUR
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis
UFMT CUR - Rondonopólis
Zootecnia - CUR
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
collection Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv bibliotecacentral@ufmt.br||
_version_ 1813012954125172736