Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Andrade, Renata dos Santos
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/1289
Resumo: The sunflower is an oleaginous that has presented great potential for cultivation of second harvest, what has encouraged and increased its production in the last years. To promote improvements in the post-harvest of this product, the physical properties of its seeds must be known as well as the factors that influence them. Color is also one of the main physical characteristics evaluated by consumers to attest to quality, since it allows identifying from the stage of maturation to physical injuries in agricultural products. This work aimed to evaluate the apparent specific mass, the specific unit mass, the mass of one thousand seeds, the porosity and the color variation of sunflower grains of two cultivars (Altis 99 and M734) as a function of the content of water. The drying process of the grains was carried out in a greenhouse with forced air circulation at 40 ºC and the physical properties were the direct reflectance reading of the coordinates L *, a * and b * and the total color difference evaluated during this drying. The water content during drying was accompanied by mass difference, with the initial water content being known. It was observed that the reduction of the water content by the drying process influenced the physical properties of the seeds of the two cultivars studied, whereas in the coloration only the cultivar Altis99 presented alteration in two of its coordinates, L * and b *.
id UFMT-1_84a4c0fdd5bf792f301bc46ba35c0481
oai_identifier_str oai:localhost:1/1289
network_acronym_str UFMT-1
network_name_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository_id_str
spelling Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagemCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLAHelianthus annuusColorimetríaTeor de águaHelianthus annuusColorimetryMoisture contentThe sunflower is an oleaginous that has presented great potential for cultivation of second harvest, what has encouraged and increased its production in the last years. To promote improvements in the post-harvest of this product, the physical properties of its seeds must be known as well as the factors that influence them. Color is also one of the main physical characteristics evaluated by consumers to attest to quality, since it allows identifying from the stage of maturation to physical injuries in agricultural products. This work aimed to evaluate the apparent specific mass, the specific unit mass, the mass of one thousand seeds, the porosity and the color variation of sunflower grains of two cultivars (Altis 99 and M734) as a function of the content of water. The drying process of the grains was carried out in a greenhouse with forced air circulation at 40 ºC and the physical properties were the direct reflectance reading of the coordinates L *, a * and b * and the total color difference evaluated during this drying. The water content during drying was accompanied by mass difference, with the initial water content being known. It was observed that the reduction of the water content by the drying process influenced the physical properties of the seeds of the two cultivars studied, whereas in the coloration only the cultivar Altis99 presented alteration in two of its coordinates, L * and b *.O girassol é uma oleaginosa que tem apresentado grande potencial para cultivo de segunda safra, o que tem incentivado e aumentado sua produção nos últimos anos. Para promover melhorias na pós-colheita deste produto, deve-se conhecer as propriedades físicas de suas sementes assim como os fatores que as influenciam. A cor também é uma das principais características físicas avaliadas pelos consumidores para atestar a qualidade, pois permite identificar desde o estádio de maturação à injúrias físicas nos produtos agrícolas. Diante disso, buscou-se com esse trabalho avaliar a massa específica aparente, a massa específica unitária, a massa de mil sementes, a porosidade e a variação da cor de grãos de girassol de duas cultivares (Altis 99 e M734) em função do teor de água. O processo de secagem dos grãos foi realizado em estufa com circulação forçada de ar à 40 ºC sendo as propriedades físicas, a leitura direta de refletância das coordenadas L*, a* e b* e a diferença total de cor avaliadas no decorrer desta secagem. O teor de água durante a secagem foi acompanhado por diferença de massa, conhecendo-se o teor de água inicial. Observou-se que a redução do teor de água pelo processo de secagem influenciou as propriedades físicas das sementes das duas cultivares estudadas, enquanto na coloração apenas a cultivar Altis99 apresentou alteração em duas de suas coordenadas, L* e b*.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopEngenharia Agrícola e Ambiental - CUSBotelho, Fernando Mendeshttp://lattes.cnpq.br/7043270039396151Botelho, Sílvia Carvalho de Camposhttp://lattes.cnpq.br/2737299121720299Botelho, Fernando Mendeshttp://lattes.cnpq.br/7043270039396151Andrade, Renata dos Santos2019-07-09T17:24:45Z2019-02-262019-07-09T17:24:45Z2019-02-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetANDRADE, Renata dos Santos. Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem. 2018. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2018.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1289porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-07-16T07:00:32Zoai:localhost:1/1289Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-07-16T07:00:32falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-07-16T07:00:32Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
title Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
spellingShingle Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
Andrade, Renata dos Santos
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA
Helianthus annuus
Colorimetría
Teor de água
Helianthus annuus
Colorimetry
Moisture content
title_short Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
title_full Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
title_fullStr Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
title_full_unstemmed Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
title_sort Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem
author Andrade, Renata dos Santos
author_facet Andrade, Renata dos Santos
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Botelho, Fernando Mendes
http://lattes.cnpq.br/7043270039396151
Botelho, Sílvia Carvalho de Campos
http://lattes.cnpq.br/2737299121720299
Botelho, Fernando Mendes
http://lattes.cnpq.br/7043270039396151
dc.contributor.author.fl_str_mv Andrade, Renata dos Santos
dc.subject.por.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA
Helianthus annuus
Colorimetría
Teor de água
Helianthus annuus
Colorimetry
Moisture content
topic CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA
Helianthus annuus
Colorimetría
Teor de água
Helianthus annuus
Colorimetry
Moisture content
description The sunflower is an oleaginous that has presented great potential for cultivation of second harvest, what has encouraged and increased its production in the last years. To promote improvements in the post-harvest of this product, the physical properties of its seeds must be known as well as the factors that influence them. Color is also one of the main physical characteristics evaluated by consumers to attest to quality, since it allows identifying from the stage of maturation to physical injuries in agricultural products. This work aimed to evaluate the apparent specific mass, the specific unit mass, the mass of one thousand seeds, the porosity and the color variation of sunflower grains of two cultivars (Altis 99 and M734) as a function of the content of water. The drying process of the grains was carried out in a greenhouse with forced air circulation at 40 ºC and the physical properties were the direct reflectance reading of the coordinates L *, a * and b * and the total color difference evaluated during this drying. The water content during drying was accompanied by mass difference, with the initial water content being known. It was observed that the reduction of the water content by the drying process influenced the physical properties of the seeds of the two cultivars studied, whereas in the coloration only the cultivar Altis99 presented alteration in two of its coordinates, L * and b *.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-07-09T17:24:45Z
2019-02-26
2019-07-09T17:24:45Z
2019-02-12
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
info:eu-repo/semantics/dataset
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv ANDRADE, Renata dos Santos. Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem. 2018. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2018.
http://bdm.ufmt.br/handle/1/1289
identifier_str_mv ANDRADE, Renata dos Santos. Propriedades físicas e colorimétricas de grãos de girassol ao longo da secagem. 2018. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2018.
url http://bdm.ufmt.br/handle/1/1289
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Engenharia Agrícola e Ambiental - CUS
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Engenharia Agrícola e Ambiental - CUS
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
collection Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv bibliotecacentral@ufmt.br||
_version_ 1813012952183209984