Um olhar sobre a percepção de risco de doenças transmitidas por alimentos (DTAs) entre manipuladores de alimentos : revisão bibliográfica
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/680 |
Resumo: | The food handler is considered a major source of contamination during food production. Thus, awareness, high risk perception and training on food hygiene and avoidable and preventable hazards is a very effective tool for the reduction of outbreaks caused by foodborne diseases. Risk perception of the individual involves perspectives of experiences, beliefs and images, causing behaviors to have sources other than scientific knowledge. Therefore, the present work aimed to perform a summary analysis of the evaluative research on the risk perception of manipulators with bibliographic research in the period from 2008 to 2017 in the databases SciELO, LILACS and PUBMED. We selected 12 articles related to the area, where seven analyzed the level of knowledge of food handlers, four, the socioeconomic conditions of food handlers; six, evaluated the presence of courses and training for the manipulators; two, evaluated the microbiological quality in feeding and nutrition units; and two, evaluated the personal hygiene conditions and the behavior of the manipulators. The perceived risk of manipulators when assessed is unsatisfactory, and unsatisfactory when imposed on courses and training. Emphasis is placed on the need for greater attention to the risk perception of the manipulators, so as to guarantee safe food for all within principles that promote food and nutritional security. New studies on the subject are fundamental to characterize the biases that the training counterposes about knowledge about good practices. |
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Um olhar sobre a percepção de risco de doenças transmitidas por alimentos (DTAs) entre manipuladores de alimentos : revisão bibliográficaCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOManipuladores de alimentosCapacitaçãoAlimentos segurosBoas práticas de fabricaçãoFood handlerTrainingFood safetyGood manufacturing practicesThe food handler is considered a major source of contamination during food production. Thus, awareness, high risk perception and training on food hygiene and avoidable and preventable hazards is a very effective tool for the reduction of outbreaks caused by foodborne diseases. Risk perception of the individual involves perspectives of experiences, beliefs and images, causing behaviors to have sources other than scientific knowledge. Therefore, the present work aimed to perform a summary analysis of the evaluative research on the risk perception of manipulators with bibliographic research in the period from 2008 to 2017 in the databases SciELO, LILACS and PUBMED. We selected 12 articles related to the area, where seven analyzed the level of knowledge of food handlers, four, the socioeconomic conditions of food handlers; six, evaluated the presence of courses and training for the manipulators; two, evaluated the microbiological quality in feeding and nutrition units; and two, evaluated the personal hygiene conditions and the behavior of the manipulators. The perceived risk of manipulators when assessed is unsatisfactory, and unsatisfactory when imposed on courses and training. Emphasis is placed on the need for greater attention to the risk perception of the manipulators, so as to guarantee safe food for all within principles that promote food and nutritional security. New studies on the subject are fundamental to characterize the biases that the training counterposes about knowledge about good practices.O manipulador de alimentos é considerado uma das principais fontes de contaminação durante a produção de alimentos. Sendo assim, a conscientização, a alta percepção de risco e a capacitação sobre higiene de alimentos e perigos que podem ser evitados e prevenidos é uma ferramenta bastante eficiente para a redução de surtos provocados por doenças transmitidas por alimentos. Percepção de risco do indivíduo envolve perspectivas de experiências, crenças e imagens, fazendo com que os comportamentos tenham outras fontes que não o conhecimento científico. Portanto, o presente trabalho objetivou-se realizar uma análise sumária das pesquisas avaliativas sobre a percepção de risco dos manipuladores com pesquisa bibliográfica no período de 2008 a 2017 nas bases de dados SciELO, LILACS e PUBMED. Foram selecionados 12 artigos vinculados à área, onde sete analisaram o nível de conhecimento dos manipuladores de alimentos, quatro, as condições socioeconômicas dos manipuladores de alimentos; seis, avaliaram a presença de cursos e treinamentos para os manipuladores; dois, avaliaram a qualidade microbiológica em unidades de alimentação e nutrição; e dois, avaliaram as condições de higiene pessoal e o comportamento dos manipuladores. Apontam-se insatisfatório a percepção de risco dos manipuladores quando avaliados, e pouco satisfatório quando impostos a cursos e treinamentos. Destaca-se a necessidade de maior atenção à percepção de risco dos manipuladores, de maneira a garantir o alimento seguro a todos dentro de princípios que promovam a segurança alimentar e nutricional. Novos estudos acerca do tema são fundamentais para caracterizar os vieses que contrapõe os treinamentos acerca dos conhecimentos sobre as boas práticas.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCFraga, Géssica Alveshttp://lattes.cnpq.br/5283396110730248Fraga, Géssica Alveshttp://lattes.cnpq.br/5283396110730248Nascimento, Leticia Guimarães Perdomohttp://lattes.cnpq.br/8070231728247544Peres, Andrea Pissattohttp://lattes.cnpq.br/5750303596221266Arruda, Katryn Back de2019-02-27T12:19:47Z2018-10-092019-02-27T12:19:47Z2018-10-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetARRUDA, Katryn Back de. Um olhar sobre a percepção de risco de doenças transmitidas por alimentos (DTAs) entre manipuladores de alimentos: revisão bibliográfica. 2018. 26 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2018.http://bdm.ufmt.br/handle/1/680porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-03-02T07:00:28Zoai:localhost:1/680Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-03-02T07:00:28falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-03-02T07:00:28Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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