Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/3272 |
Resumo: | The knowledge of the physical properties of agricultural products is of great relevance in all post-harvest stages, as well as for the sizing and operation of equipment for major operations. Moti gome rice, produced in highlands in Brazil, requires a lot of information, given that its cultivation is predominant in Asia and in irrigated systems. Thus, the aim of this study was to determine the physical properties of Moti rice grains in husk at different moisture levels and evaluate the dependence between these variables. The determined properties were: 1,000 grain weight, bulk and real density, porosity, grain size and shape. Five moisture levels of interest were defined: 10.00, 12.30, 13.80, 18.60, and 22.00 % w.b. The results indicated that the magnitude of moisture content influences the physical properties of Moti rice grains, being directly proportional. For the evaluated moisture range, values ranged from 506.73 to 519.06 kg m-3 for bulk density, 987.00 to 1,170.00 kg m-3 for real density, and 48.65% to 55.80% for porosity. Regarding the size and shape characteristics of the grain, only the average dimension (width) and sphericity showed dependence on the variation of moisture content. Linear regression models fitted the experimental data of 1,000 grain weight and bulk density, while for sphericity and real density, the best fit was obtained through second-degree polynomial equations. |
id |
UFMT-1_d8a23f99738c97cc73b152d37ffc0644 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/3272 |
network_acronym_str |
UFMT-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de águaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLAMassa específicaGrãos - Propriedades físicasGrãos - PorosidadeÂngulo de repousoBulk densityGrains - Physical propertiesGrains - PorosityAngle of reposeThe knowledge of the physical properties of agricultural products is of great relevance in all post-harvest stages, as well as for the sizing and operation of equipment for major operations. Moti gome rice, produced in highlands in Brazil, requires a lot of information, given that its cultivation is predominant in Asia and in irrigated systems. Thus, the aim of this study was to determine the physical properties of Moti rice grains in husk at different moisture levels and evaluate the dependence between these variables. The determined properties were: 1,000 grain weight, bulk and real density, porosity, grain size and shape. Five moisture levels of interest were defined: 10.00, 12.30, 13.80, 18.60, and 22.00 % w.b. The results indicated that the magnitude of moisture content influences the physical properties of Moti rice grains, being directly proportional. For the evaluated moisture range, values ranged from 506.73 to 519.06 kg m-3 for bulk density, 987.00 to 1,170.00 kg m-3 for real density, and 48.65% to 55.80% for porosity. Regarding the size and shape characteristics of the grain, only the average dimension (width) and sphericity showed dependence on the variation of moisture content. Linear regression models fitted the experimental data of 1,000 grain weight and bulk density, while for sphericity and real density, the best fit was obtained through second-degree polynomial equations.O conhecimento das propriedades físicas dos produtos agrícolas é de grande relevância em todas as etapas pós-colheita, assim como para o dimensionamento e operação de equipamentos para as principais operações. O arroz Moti gome, produzido em terras altas no Brasil, demanda de muitas informações, visto seu cultivo ter predominância na Ásia e em sistema irrigado. Assim, objetivou-se com este estudo determinar as propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca em diferentes níveis de umidade e avaliar a dependência entre essas variáveis. As propriedades determinadas foram: massa de mil grãos, massas específicas aparente e unitária, porosidade e tamanho e forma do grão. Foram definidos cinco níveis de umidade de interesse: 10,00; 12,30; 13,80; 18,60 e 22,00 %b.u. Os resultados indicaram que a magnitude do teor de água influenciaas propriedades físicas dos grãos de arroz Moti, sendo diretamente proporcional. Para a faixa de umidade avaliada obteve-se valores de 506,73 a 519,06 kg m-3 para massa específica aparente; 987,00 a 1.170,00 kg m-3 para massa específica unitária e 48,65 e 55,80% para porosidade. Em relação às características de tamanho e forma do grão, somente a dimensão média (largura) e esfericidade apresentam dependência com a variação do teor de água. Modelos de regressão linear se ajustaram aos dados experimentais de massa de mil grãos e massa específica aparente; para esfericidade e massa específica unitária o melhor ajuste foi obtido por meio de equação polinomial de segundo de primeiro e grau, respectivamente.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopEngenharia Agrícola e Ambiental - CUSRuffato, Solenirhttp://lattes.cnpq.br/7543025155880085Souza, Ícaro Pereira dehttp://lattes.cnpq.br/1559304652870072Ruffato, Solenirhttp://lattes.cnpq.br/7543025155880085Souza, Ícaro Pereira dehttp://lattes.cnpq.br/1559304652870072Botelho, Fernando Mendeshttp://lattes.cnpq.br/7043270039396151Maciel, Bruna Miranda2023-07-12T21:34:51Z2023-06-122023-07-12T21:34:51Z2023-05-05info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetMACIEL, Bruna Miranda. Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água. 2022. 28f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2022.http://bdm.ufmt.br/handle/1/3272porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2023-07-13T07:04:45Zoai:localhost:1/3272Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2023-07-13T07:04:45falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2023-07-13T07:04:45Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
title |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
spellingShingle |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água Maciel, Bruna Miranda CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Massa específica Grãos - Propriedades físicas Grãos - Porosidade Ângulo de repouso Bulk density Grains - Physical properties Grains - Porosity Angle of repose |
title_short |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
title_full |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
title_fullStr |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
title_full_unstemmed |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
title_sort |
Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água |
author |
Maciel, Bruna Miranda |
author_facet |
Maciel, Bruna Miranda |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Ruffato, Solenir http://lattes.cnpq.br/7543025155880085 Souza, Ícaro Pereira de http://lattes.cnpq.br/1559304652870072 Ruffato, Solenir http://lattes.cnpq.br/7543025155880085 Souza, Ícaro Pereira de http://lattes.cnpq.br/1559304652870072 Botelho, Fernando Mendes http://lattes.cnpq.br/7043270039396151 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Maciel, Bruna Miranda |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Massa específica Grãos - Propriedades físicas Grãos - Porosidade Ângulo de repouso Bulk density Grains - Physical properties Grains - Porosity Angle of repose |
topic |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Massa específica Grãos - Propriedades físicas Grãos - Porosidade Ângulo de repouso Bulk density Grains - Physical properties Grains - Porosity Angle of repose |
description |
The knowledge of the physical properties of agricultural products is of great relevance in all post-harvest stages, as well as for the sizing and operation of equipment for major operations. Moti gome rice, produced in highlands in Brazil, requires a lot of information, given that its cultivation is predominant in Asia and in irrigated systems. Thus, the aim of this study was to determine the physical properties of Moti rice grains in husk at different moisture levels and evaluate the dependence between these variables. The determined properties were: 1,000 grain weight, bulk and real density, porosity, grain size and shape. Five moisture levels of interest were defined: 10.00, 12.30, 13.80, 18.60, and 22.00 % w.b. The results indicated that the magnitude of moisture content influences the physical properties of Moti rice grains, being directly proportional. For the evaluated moisture range, values ranged from 506.73 to 519.06 kg m-3 for bulk density, 987.00 to 1,170.00 kg m-3 for real density, and 48.65% to 55.80% for porosity. Regarding the size and shape characteristics of the grain, only the average dimension (width) and sphericity showed dependence on the variation of moisture content. Linear regression models fitted the experimental data of 1,000 grain weight and bulk density, while for sphericity and real density, the best fit was obtained through second-degree polynomial equations. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-07-12T21:34:51Z 2023-06-12 2023-07-12T21:34:51Z 2023-05-05 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis info:eu-repo/semantics/dataset |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MACIEL, Bruna Miranda. Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água. 2022. 28f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2022. http://bdm.ufmt.br/handle/1/3272 |
identifier_str_mv |
MACIEL, Bruna Miranda. Propriedades físicas de grãos de arroz Moti em casca com variação do teor de água. 2022. 28f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2022. |
url |
http://bdm.ufmt.br/handle/1/3272 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop UFMT CUS - Sinop Engenharia Agrícola e Ambiental - CUS |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop UFMT CUS - Sinop Engenharia Agrícola e Ambiental - CUS |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
collection |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibliotecacentral@ufmt.br|| |
_version_ |
1813012969892610048 |