Estudo sobre a intenção de compra de produtos de panificação com adição de frutos do Cerrado

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nunes, Luciana Aparecida de Souza
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Moraes, Yasmin Fernanda Vieira de
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/3086
Resumo: The presence of inadequate eating habits is directly related to the high prevalence of non-communicable chronic diseases. Among the range of ultra-processed foods available on the market, bakery products stand out, whose consumption is common among Brazilians. However, they are formulations rich in sugars and lipids and poor in micronutrients and dietary fiber. In order to improve the nutritional value of bakery products, it is interesting to add fiber-rich ingredients, such as fruit. The native fruits of the Cerrado can be used in the development of these products, as they are rich in dietary fiber, micronutrients and bioactive compounds. Therefore, the aim of this study was to evaluate the knowledge of six Cerrado fruits (baru, bocaiuva, jatobá-do-cerrado, buriti, mama-cadela, and mangaba) by Brazilians living in regions with occurrence of this biome, as well as the sensory expectation and consumption intention of bakery products with the addition of these fruits. An online questionnaire was applied through the Google Forms platform to Brazilian volunteers residing in the states covered by the Cerrado biome and who had access to the internet, in addition to being 18 years old or older (n=573). It was observed that the fruits of the Cerrado, although they are still little known, have good acceptability among those who have already tried them, with an average value of 2.78 for the most accepted (baru) and 2.05 for the least accepted (jatobá). When evaluating the sensory expectations of the participants in relation to these new formulations, the main attributes mentioned were tasty, pleasant aroma and characteristic texture of each bakery product.
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Therefore, the aim of this study was to evaluate the knowledge of six Cerrado fruits (baru, bocaiuva, jatobá-do-cerrado, buriti, mama-cadela, and mangaba) by Brazilians living in regions with occurrence of this biome, as well as the sensory expectation and consumption intention of bakery products with the addition of these fruits. An online questionnaire was applied through the Google Forms platform to Brazilian volunteers residing in the states covered by the Cerrado biome and who had access to the internet, in addition to being 18 years old or older (n=573). It was observed that the fruits of the Cerrado, although they are still little known, have good acceptability among those who have already tried them, with an average value of 2.78 for the most accepted (baru) and 2.05 for the least accepted (jatobá). When evaluating the sensory expectations of the participants in relation to these new formulations, the main attributes mentioned were tasty, pleasant aroma and characteristic texture of each bakery product.A presença de hábitos alimentares inadequados está diretamente relacionada com a alta prevalência das doenças crônicas não-transmissíveis. Dentre a gama de alimentos ultraprocessados disponibilizados no mercado, destacamse os produtos de panificação, cujo consumo é habitual entre os brasileiros. Em maioria, são formulações ricas em açúcares e lipídios e pobres em micronutrientes e fibras alimentares. Visando melhorar o valor nutricional dos produtos de panificação, torna-se interessante a adição de ingredientes ricos em fibras, como frutas. Os frutos nativos do Cerrado podem ser utilizados no desenvolvimento destes produtos, visto que são ricos em fibras alimentares, micronutrientes e compostos bioativos. Diante disso, o objetivo deste estudo foi avaliar o conhecimento de seis frutos do Cerrado (baru, bocaiuva, jatobá-do-cerrado, buriti, mama-cadela e mangaba) por brasileiros residentes em regiões abrangidas por esse bioma, bem como a expectativa sensorial e intenção de consumo de produtos de panificação com adição desses frutos. Foi aplicado um questionário online através da plataforma Google Forms com voluntários brasileiros(as) residentes nos estados abrangidos pelo bioma Cerrado e com acesso à Internet, além de idade igual ou superior a 18 anos (n=573). Foi observado que os frutos do Cerrado, embora pouco conhecidos, apresentam boa aceitabilidade dentre aqueles que já experimentaram, com valor médio de 2,78 para o mais aceito (baru) e 2,05 para o menos aceito (jatobá). Ao avaliar a expectativa sensorial dos participantes em relação a essas novas formulações, os principais atributos mencionados foram: saboroso, aroma agradável e textura característica de cada produto de panificação.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáNutrição - CUCPereira, Ana Paula Aparecida086.860.436-40http://lattes.cnpq.br/8680882222557410Pereira, Ana Paula Aparecida086.860.436-40http://lattes.cnpq.br/8680882222557410Souza, Jane Delane Reis Pimentelhttp://lattes.cnpq.br/1996448935243447Morzelle, Maressa Caldeira025.083.441-33http://lattes.cnpq.br/8599134634537313Nunes, Luciana Aparecida de SouzaMoraes, Yasmin Fernanda Vieira de2023-05-29T16:28:27Z2021-12-082023-05-29T16:28:27Z2021-09-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetNUNES, Luciana Aparecida de Souza; MORAES, Yasmin Fernanda Vieira de. 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