Análise microbiológica de especiarias e condimentos comercializados no município de Cuiabá/MT
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/380 |
Resumo: | This work presents a succinct study about the presence of microorganisms such as yeasts, bacteria and fungi in spices and various condiments used in daily cooking, collecting samples in free fairs and markets in the city of Cuiabá-MT, through a detailed microbiological analysis, made by qualitative method, so that in the end it was possible to compare contamination levels in the spices and condiments of the free fairs and industrialized, exploring the potential health risks that these microorganisms can offer in certain proportions. Of the 35 analyzed samples 70% presented the presence of yeasts and 80% presented bacteria, as follows. |
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Análise microbiológica de especiarias e condimentos comercializados no município de Cuiabá/MTCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::MICROBIOLOGIAEspeciariasCondimentosMicrorganismosContaminaçãoSpicesCondimentsMicroorganismsContaminationThis work presents a succinct study about the presence of microorganisms such as yeasts, bacteria and fungi in spices and various condiments used in daily cooking, collecting samples in free fairs and markets in the city of Cuiabá-MT, through a detailed microbiological analysis, made by qualitative method, so that in the end it was possible to compare contamination levels in the spices and condiments of the free fairs and industrialized, exploring the potential health risks that these microorganisms can offer in certain proportions. Of the 35 analyzed samples 70% presented the presence of yeasts and 80% presented bacteria, as follows.Este trabalho apresenta um sucinto estudo a respeito da presença de microrganismos tais como leveduras, bactérias e fungos em especiarias e condimentos diversos utilizados na culinária cotidiana, coletando amostras em feiras livres e mercados do município de Cuiabá-MT, através de análise microbiológica minuciosa, feito por método qualitativo, para que ao final fosse possível comparar os níveis de contaminação nas especiarias e condimentos das feiras livres e as industrializadas, explorando os potenciais riscos à saúde que esses microrganismos podem oferecer em determinadas proporções. Das 35 amostras analisadas 80% apresentaram a presença de leveduras e 70% de bactérias, conforme a seguir.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Biociências (IB)UFMT CUC - CuiabáMicrobiologia - CUCCaixeta, Danila Soareshttp://lattes.cnpq.br/8314296350945580Caixeta, Danila Soareshttp://lattes.cnpq.br/8314296350945580Assis, Ávila Ferreira de2018-11-10T14:36:54Z2017-01-262018-11-10T14:36:54Z2016-12-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetASSIS, Ávila Ferreira de. Análise microbiológica de especiarias e condimentos comercializados no município de Cuiabá/MT. 2016. 31 f. TCC (Especialização em Microbiologia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Biociências, Cuiabá, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/380porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-11-12T06:00:17Zoai:localhost:1/380Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-11-12T06:00:17falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-11-12T06:00:17Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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This work presents a succinct study about the presence of microorganisms such as yeasts, bacteria and fungi in spices and various condiments used in daily cooking, collecting samples in free fairs and markets in the city of Cuiabá-MT, through a detailed microbiological analysis, made by qualitative method, so that in the end it was possible to compare contamination levels in the spices and condiments of the free fairs and industrialized, exploring the potential health risks that these microorganisms can offer in certain proportions. Of the 35 analyzed samples 70% presented the presence of yeasts and 80% presented bacteria, as follows. |
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