Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFMT |
Texto Completo: | http://ri.ufmt.br/handle/1/4290 |
Resumo: | The effect of inclusion of maize corn in the silage of passion fruit co - product on the chemical composition, total dry matter loss, fermentation profile and in situ degradability of the material was evaluated. A total of 48 experimental silos of PVC, with a volume of 2.75 x 10-3m3, equipped with "Bunsen" type valves, were evaluated in a completely randomized design. Three levels of additive were evaluated: 0, 100 and 200 Grams of corn meal / kg of natural matter on days 0, 3, 7, 14, 28 and 56 of fermentation, each treatment with three replicates. The inclusion of 200 g maize / kg of ensiled natural matter resulted in higher values of DM (263.73 g / kg), OM (973.42 g / kg) and reduction of EE (34.70 g / kg) And PB (107.34g / kg). The variables NDF, CNF and EE showed interaction with the fermentation period. NDF reached a minimum point (149.73 g / kg) at inclusion level of 200g at 34 days of fermentation. CNF reached maximum value (679.74g / kg) at 39 days of fermentation. EE presented maximum value (68.79g / kg) in the silage without corn inclusion at the 31 days of fermentation. The inclusion of 200g of corn meal / kg of MN also provided lower loss of DM (68.7 g / kg) and lower ammoniacal nitrogen content (34.11 g / kg CP) in the silage. There was an increase in the degradation of MS and NDF in the rumen with inclusion. However, the silages without additives also presented good fermentation pattern and good nutritional quality. |
id |
UFMT_83455af4e74e1453636b2b1e14cab9ea |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/4290 |
network_acronym_str |
UFMT |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujáMini-silosPerdasDegradabilidadeIn situRuminantesCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIAMini-silosLossesDegradabilityIn situRuminantsThe effect of inclusion of maize corn in the silage of passion fruit co - product on the chemical composition, total dry matter loss, fermentation profile and in situ degradability of the material was evaluated. A total of 48 experimental silos of PVC, with a volume of 2.75 x 10-3m3, equipped with "Bunsen" type valves, were evaluated in a completely randomized design. Three levels of additive were evaluated: 0, 100 and 200 Grams of corn meal / kg of natural matter on days 0, 3, 7, 14, 28 and 56 of fermentation, each treatment with three replicates. The inclusion of 200 g maize / kg of ensiled natural matter resulted in higher values of DM (263.73 g / kg), OM (973.42 g / kg) and reduction of EE (34.70 g / kg) And PB (107.34g / kg). The variables NDF, CNF and EE showed interaction with the fermentation period. NDF reached a minimum point (149.73 g / kg) at inclusion level of 200g at 34 days of fermentation. CNF reached maximum value (679.74g / kg) at 39 days of fermentation. EE presented maximum value (68.79g / kg) in the silage without corn inclusion at the 31 days of fermentation. The inclusion of 200g of corn meal / kg of MN also provided lower loss of DM (68.7 g / kg) and lower ammoniacal nitrogen content (34.11 g / kg CP) in the silage. There was an increase in the degradation of MS and NDF in the rumen with inclusion. However, the silages without additives also presented good fermentation pattern and good nutritional quality.Foi avaliado o efeito da inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá sobre a composição química, perda de matéria seca total, perfil fermentativo e degradabilidade in situ do material. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado em esquema fatorial, composto por 48 silos experimentais de PVC, com volume de 2,75 x 10-3m3 , providos de válvulas do tipo “Bunsen”, foram avaliados três níveis de aditivo: 0, 100 e 200 gramas de fubá de milho/ kg de matéria natural nos dias 0, 3, 7, 14, 28 e 56 de fermentação, cada tratamento com três repetições. A inclusão de 200 g de fubá de milho/kg de matéria natural ensilada ocasionou maiores valores de MS (263,73g/kg), MO (973,42 g/kg) e redução nos teores de EE(34,70g/kg) e PB (107,34g/kg). As variáveis FDN, CNF e EE apresentaram interação com o período de fermentação. FDN atingiu ponto mínimo (149,73 g/kg) no nível de inclusão de 200g aos 34 dias de fermentação. CNF atingiu valor máximo (679,74g/kg) aos 39 dias de fermentação. EE apresentou valor máximo (68,79g/kg) na silagem sem inclusão de milho aos 31 dias de fermentação. A inclusão de 200g de fubá/kg de MN também proporcionou menor perda de MS (68,7 g/kg) e menor teor de nitrogênio amoniacal (34,11 g/kg de PB) na silagem. Houve aumento na degradação da MS e da FDN no rúmen com a inclusão. Entretando, as silagens sem aditivos também apresentaram bom padrão fermentativo e boa qualidade nutricional.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaPina, Douglas dos SantosMoraes, Eduardo Henrique Bevitori Kling dehttp://lattes.cnpq.br/1638923849126806http://lattes.cnpq.br/3813286040288098Pina, Douglas dos Santos037.805.796-44http://lattes.cnpq.br/3813286040288098Moraes, Eduardo Henrique Bevitori Kling de029.155.486-03http://lattes.cnpq.br/1638923849126806037.805.796-44029.155.486-03Moraes, Kamila Andreatta Kling de082.141.247-78http://lattes.cnpq.br/5361799194627522Azevêdo, José Augusto Gomes606.565.225-34http://lattes.cnpq.br/9391454312997091Gomes, Thayse Romualdo2023-06-26T12:12:28Z2017-04-102023-06-26T12:12:28Z2017-02-17info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisGOMES, Thayse Romualdo. Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá. 2017. 43 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2017.http://ri.ufmt.br/handle/1/4290porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2023-06-27T09:34:26Zoai:localhost:1/4290Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2023-06-27T09:34:26Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
title |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
spellingShingle |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá Gomes, Thayse Romualdo Mini-silos Perdas Degradabilidade In situ Ruminantes CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Mini-silos Losses Degradability In situ Ruminants |
title_short |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
title_full |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
title_fullStr |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
title_full_unstemmed |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
title_sort |
Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá |
author |
Gomes, Thayse Romualdo |
author_facet |
Gomes, Thayse Romualdo |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Pina, Douglas dos Santos Moraes, Eduardo Henrique Bevitori Kling de http://lattes.cnpq.br/1638923849126806 http://lattes.cnpq.br/3813286040288098 Pina, Douglas dos Santos 037.805.796-44 http://lattes.cnpq.br/3813286040288098 Moraes, Eduardo Henrique Bevitori Kling de 029.155.486-03 http://lattes.cnpq.br/1638923849126806 037.805.796-44 029.155.486-03 Moraes, Kamila Andreatta Kling de 082.141.247-78 http://lattes.cnpq.br/5361799194627522 Azevêdo, José Augusto Gomes 606.565.225-34 http://lattes.cnpq.br/9391454312997091 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gomes, Thayse Romualdo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Mini-silos Perdas Degradabilidade In situ Ruminantes CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Mini-silos Losses Degradability In situ Ruminants |
topic |
Mini-silos Perdas Degradabilidade In situ Ruminantes CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Mini-silos Losses Degradability In situ Ruminants |
description |
The effect of inclusion of maize corn in the silage of passion fruit co - product on the chemical composition, total dry matter loss, fermentation profile and in situ degradability of the material was evaluated. A total of 48 experimental silos of PVC, with a volume of 2.75 x 10-3m3, equipped with "Bunsen" type valves, were evaluated in a completely randomized design. Three levels of additive were evaluated: 0, 100 and 200 Grams of corn meal / kg of natural matter on days 0, 3, 7, 14, 28 and 56 of fermentation, each treatment with three replicates. The inclusion of 200 g maize / kg of ensiled natural matter resulted in higher values of DM (263.73 g / kg), OM (973.42 g / kg) and reduction of EE (34.70 g / kg) And PB (107.34g / kg). The variables NDF, CNF and EE showed interaction with the fermentation period. NDF reached a minimum point (149.73 g / kg) at inclusion level of 200g at 34 days of fermentation. CNF reached maximum value (679.74g / kg) at 39 days of fermentation. EE presented maximum value (68.79g / kg) in the silage without corn inclusion at the 31 days of fermentation. The inclusion of 200g of corn meal / kg of MN also provided lower loss of DM (68.7 g / kg) and lower ammoniacal nitrogen content (34.11 g / kg CP) in the silage. There was an increase in the degradation of MS and NDF in the rumen with inclusion. However, the silages without additives also presented good fermentation pattern and good nutritional quality. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-04-10 2017-02-17 2023-06-26T12:12:28Z 2023-06-26T12:12:28Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
GOMES, Thayse Romualdo. Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá. 2017. 43 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2017. http://ri.ufmt.br/handle/1/4290 |
identifier_str_mv |
GOMES, Thayse Romualdo. Níveis de inclusão de fubá de milho na ensilagem de coproduto de maracujá. 2017. 43 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2017. |
url |
http://ri.ufmt.br/handle/1/4290 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop UFMT CUS - Sinop Programa de Pós-Graduação em Zootecnia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop UFMT CUS - Sinop Programa de Pós-Graduação em Zootecnia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFMT |
collection |
Repositório Institucional da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
jordanbiblio@gmail.com |
_version_ |
1804648517575114752 |