Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFMT |
Texto Completo: | http://ri.ufmt.br/handle/1/1345 |
Resumo: | The purpose of this study was to identify the base temperatures to complete the maturation process of three clones of dwarf cashew trees: FAGA 1, FAGA 10 and FAGA 11. Daily data on air temperature were used, provided by Padre Ricardo Remetter Meteorological Station, situated at the UFMT’s Experimental Farm, which is located in Santo Antonio do Leverger, MT (15.8 ° S and 56.1 ° W, 140 m), where this work was conducted. Were employed the thermal sum method (TS), Wang & Engel nonlinear model (WE) and the photo thermal units (UF). The approximations using TS method (for the three clones) and the WE model (for the FAGA 1 and for the FAGA 10) were most useful than the count of chronological time in predicting the physiological time necessary to complete the process of fruit ripening. It was also found that the studied clones presented, under the cerrado conditions in the Baixada Cuiabana, length and diameter of pseudo fruit and fruit (cashew nut), within market standards and, in the pseudo fruits, superior levels of total soluble solids. The model of photo thermal units was not adequated to studies conditions. |
id |
UFMT_cbca7f66b6b2b25a51324872e5df3aac |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/1345 |
network_acronym_str |
UFMT |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de cajuAnacardium occidentale L.MaturaçãoGraus-diaPseudofrutoCNPQ::CIENCIAS AGRARIASAnacardium occidentale L.MaturationDegree daysPseudo fruitThe purpose of this study was to identify the base temperatures to complete the maturation process of three clones of dwarf cashew trees: FAGA 1, FAGA 10 and FAGA 11. Daily data on air temperature were used, provided by Padre Ricardo Remetter Meteorological Station, situated at the UFMT’s Experimental Farm, which is located in Santo Antonio do Leverger, MT (15.8 ° S and 56.1 ° W, 140 m), where this work was conducted. Were employed the thermal sum method (TS), Wang & Engel nonlinear model (WE) and the photo thermal units (UF). The approximations using TS method (for the three clones) and the WE model (for the FAGA 1 and for the FAGA 10) were most useful than the count of chronological time in predicting the physiological time necessary to complete the process of fruit ripening. It was also found that the studied clones presented, under the cerrado conditions in the Baixada Cuiabana, length and diameter of pseudo fruit and fruit (cashew nut), within market standards and, in the pseudo fruits, superior levels of total soluble solids. The model of photo thermal units was not adequated to studies conditions.CAPESFAPEMATO objetivo neste trabalho foi identificar as temperaturas-base para se completar o processo de maturação de pseudofrutos de três clones de cajueiro anão: FAGA 1, FAGA 10 e FAGA 11. Foram utilizados dados diários da temperatura do ar disponibilizados pela Estação Agrometeorológica Padre Ricardo Remetter, instalada na Fazenda Experimental da UFMT, localizada em Santo Antônio do Leverger – MT (15,8° S e 56,1° W, 140 m), onde foi conduzido o trabalho. Foram empregados os métodos da soma térmica (ST), o modelo não linear de Wang & Engel (WE) e das unidades fototérmicas (UF). As aproximações utilizando o método da ST (para os três clones) e o modelo de WE (para a FAGA 1 e para a FAGA 10) foram mais úteis na previsão do tempo fisiológico necessário para completar o processo de maturação do fruto do que a contagem do tempo cronológico. Verificou-se também que os clones estudados apresentaram, nas condições de cerrado na Baixada Cuiabana, comprimento e diâmetro de pseudofruto e fruto (castanha) dentro dos padrões de mercado e, nos pseudofrutos, os teores de sólidos solúveis totais superiores. O modelo das unidades fototérmicas não se mostrou adequado para as condições do estudo.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia (FAMEVZ)UFMT CUC - CuiabáPrograma de Pós-Graduação em Agricultura TropicalCampelo Júnior, José HolandaValente, Joao Pedrohttp://lattes.cnpq.br/0836800557129271http://lattes.cnpq.br/6483708313638774Campelo Júnior, José Holanda060.018.233-91http://lattes.cnpq.br/6483708313638774Valente, Joao Pedro194.625.811-34http://lattes.cnpq.br/0836800557129271060.018.233-91194.625.811-34Lobo, Francisco de Almeida346.659.001-91http://lattes.cnpq.br/0296723198831816Ortíz, Carmen Eugenia Rodríguez830.350.526-20http://lattes.cnpq.br/2783222284467182Naves, Ronaldo Veloso088.893.251-00http://lattes.cnpq.br/2740049203016314Matos, Victor Arlindo Taveira de2019-08-24T09:48:15Z2013-05-032019-08-24T09:48:15Z2013-02-26info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisMATOS, Victor Arlindo Taveira de. Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju. 2013. 55 f. Dissertação (Mestrado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Cuiabá, 2013.http://ri.ufmt.br/handle/1/1345porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-08-29T07:02:32Zoai:localhost:1/1345Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2019-08-29T07:02:32Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
title |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
spellingShingle |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju Matos, Victor Arlindo Taveira de Anacardium occidentale L. Maturação Graus-dia Pseudofruto CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS Anacardium occidentale L. Maturation Degree days Pseudo fruit |
title_short |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
title_full |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
title_fullStr |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
title_full_unstemmed |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
title_sort |
Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju |
author |
Matos, Victor Arlindo Taveira de |
author_facet |
Matos, Victor Arlindo Taveira de |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Campelo Júnior, José Holanda Valente, Joao Pedro http://lattes.cnpq.br/0836800557129271 http://lattes.cnpq.br/6483708313638774 Campelo Júnior, José Holanda 060.018.233-91 http://lattes.cnpq.br/6483708313638774 Valente, Joao Pedro 194.625.811-34 http://lattes.cnpq.br/0836800557129271 060.018.233-91 194.625.811-34 Lobo, Francisco de Almeida 346.659.001-91 http://lattes.cnpq.br/0296723198831816 Ortíz, Carmen Eugenia Rodríguez 830.350.526-20 http://lattes.cnpq.br/2783222284467182 Naves, Ronaldo Veloso 088.893.251-00 http://lattes.cnpq.br/2740049203016314 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Matos, Victor Arlindo Taveira de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Anacardium occidentale L. Maturação Graus-dia Pseudofruto CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS Anacardium occidentale L. Maturation Degree days Pseudo fruit |
topic |
Anacardium occidentale L. Maturação Graus-dia Pseudofruto CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS Anacardium occidentale L. Maturation Degree days Pseudo fruit |
description |
The purpose of this study was to identify the base temperatures to complete the maturation process of three clones of dwarf cashew trees: FAGA 1, FAGA 10 and FAGA 11. Daily data on air temperature were used, provided by Padre Ricardo Remetter Meteorological Station, situated at the UFMT’s Experimental Farm, which is located in Santo Antonio do Leverger, MT (15.8 ° S and 56.1 ° W, 140 m), where this work was conducted. Were employed the thermal sum method (TS), Wang & Engel nonlinear model (WE) and the photo thermal units (UF). The approximations using TS method (for the three clones) and the WE model (for the FAGA 1 and for the FAGA 10) were most useful than the count of chronological time in predicting the physiological time necessary to complete the process of fruit ripening. It was also found that the studied clones presented, under the cerrado conditions in the Baixada Cuiabana, length and diameter of pseudo fruit and fruit (cashew nut), within market standards and, in the pseudo fruits, superior levels of total soluble solids. The model of photo thermal units was not adequated to studies conditions. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-05-03 2013-02-26 2019-08-24T09:48:15Z 2019-08-24T09:48:15Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MATOS, Victor Arlindo Taveira de. Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju. 2013. 55 f. Dissertação (Mestrado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Cuiabá, 2013. http://ri.ufmt.br/handle/1/1345 |
identifier_str_mv |
MATOS, Victor Arlindo Taveira de. Efeito da temperatura e do fotoperíodo sobre o crescimento e desenvolvimento de caju. 2013. 55 f. Dissertação (Mestrado em Agricultura Tropical) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Cuiabá, 2013. |
url |
http://ri.ufmt.br/handle/1/1345 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia (FAMEVZ) UFMT CUC - Cuiabá Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia (FAMEVZ) UFMT CUC - Cuiabá Programa de Pós-Graduação em Agricultura Tropical |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFMT |
collection |
Repositório Institucional da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
jordanbiblio@gmail.com |
_version_ |
1804648497119494144 |