Utilização do sistema de insensibilização elétrico no abate de tambaqui (Colossoma macropomum) e suas interações no bem-estar e qualidade tecnológica da carne
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFMT |
Texto Completo: | http://ri.ufmt.br/handle/1/2782 |
Resumo: | This study examined the effects produced by different methods of stunning / slaughter of tambaqui (Colossoma macropoum), most produced native fish in Brazil. The Tambaqui fish (average weight 1.835 kg ± 428,4g) were subjected to the following stunning methods: hypothermia (Treatment 1) in water and ice at a ratio of 1: 1 to 3.4 ° C for 10 minutes; electronarcosis by AC current intensity of 50 volts for 15 seconds (50V / 15s) (Treatment 2), and electronarcosis 50V / 15s followed by hypothermia in ice water for 10 minutes (Treatment 3). It is concluded that using electronarcosis 50V / 15s proved inefficient both stunning and on meat quality. The rigor mortis in the T1 settled later (21.9% ± 21.85 after 3 hours post-mortem and 73.76 ± 30.98% after 6 hours post-mortem), which is favorable for the handling process in industries however the pH found after 24 hours (6.81 ± 0.19) in this method demonstrates a shorter shelf life time in addition to high stress, once the animal struggles and dies by asphyxiation. The combination of the electrical stunning method at 50V / 15s followed by termonarcose in ice water showed the lowest responses to stress with good meat quality. |
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Utilização do sistema de insensibilização elétrico no abate de tambaqui (Colossoma macropomum) e suas interações no bem-estar e qualidade tecnológica da carneEstresseAtordoamentoPHEetronarcoseCNPQ::CIENCIAS AGRARIASStressStunningPHElectronarcosisThis study examined the effects produced by different methods of stunning / slaughter of tambaqui (Colossoma macropoum), most produced native fish in Brazil. The Tambaqui fish (average weight 1.835 kg ± 428,4g) were subjected to the following stunning methods: hypothermia (Treatment 1) in water and ice at a ratio of 1: 1 to 3.4 ° C for 10 minutes; electronarcosis by AC current intensity of 50 volts for 15 seconds (50V / 15s) (Treatment 2), and electronarcosis 50V / 15s followed by hypothermia in ice water for 10 minutes (Treatment 3). It is concluded that using electronarcosis 50V / 15s proved inefficient both stunning and on meat quality. The rigor mortis in the T1 settled later (21.9% ± 21.85 after 3 hours post-mortem and 73.76 ± 30.98% after 6 hours post-mortem), which is favorable for the handling process in industries however the pH found after 24 hours (6.81 ± 0.19) in this method demonstrates a shorter shelf life time in addition to high stress, once the animal struggles and dies by asphyxiation. The combination of the electrical stunning method at 50V / 15s followed by termonarcose in ice water showed the lowest responses to stress with good meat quality.Este estudo analisou os efeitos produzidos por diferentes métodos de atordoamento/abate em tambaqui (Colossoma macropoum), peixe nativo mais produzido no Brasil. Tambaquis (peso médio de 1,835 kg ± 428,4g) foram submetidos aos seguintes métodos de insensibilização: hipotermia (Tratamento 1) em água e gelo na proporção de 1:1, com temperatura de 3,4°C durante 10 minutos; eletronarcose por corrente elétrica alternada na intensidade de 50 volts por 15 segundos (50V/15s) (Tratamento 2) e e eletronarcose 50V/15s seguida de hipotermia em água e gelo por 10 minutos (Tratamento 3). Conclui-se que a eletronarcose utilizando 50V/15s se mostrou ineficiente tanto do pondo de vista de bem-estar animal quanto de qualidade da carne. Natermonarcose o rigor mortis iniciou mais tardiamente (21,9% ± 21,85 após 3 horas post-mortem e 73,76% ± 30,98 após 6 horas post-mortem), o que é favorável para o processo de manipulação nas indústrias, porém o valor do pH encontrado após 24 horas (6,81 ± 0,19) demonstra neste método um tempo de prateleira do produto menor, além de elevado estresse, uma vez que o animal se debate e acaba morrendo por asfixia. A combinação entre o método de insensibilização elétrica em 50V/15s seguido de termonarcose em água e gelo apresentou as menores respostas ao estresse com boa qualidade da carne.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia (FAMEVZ)UFMT CUC - CuiabáPrograma de Pós-Graduação em Ciência AnimalBertoloni, WilliamAbreu, Janessa Sampaio dehttp://lattes.cnpq.br/2758545056023114http://lattes.cnpq.br/8354510169637275Bertoloni, William141.274.548-90http://lattes.cnpq.br/8354510169637275Abreu, Janessa Sampaio de213.926.328-62http://lattes.cnpq.br/2758545056023114141.274.548-90213.926.328-62Silva, Luciana Kimie Savay da297.620.368-75http://lattes.cnpq.br/2501838118203314Costa, Dorival Pereira Borges da917.272.001-87http://lattes.cnpq.br/8071194187690759Carvalho, Luciana Menezes de2021-08-18T11:41:00Z2016-07-272021-08-18T11:41:00Z2016-05-13info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisCARVALHO, Luciana Menezes de. Utilização do sistema de insensibilização elétrico no abate de tambaqui (Colossoma macropomum) e suas interações no bem-estar e qualidade tecnológica da carne. 2016. 58 f. Dissertação (Mestrado em Ciência Animal) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Agronomia, Medicina Veterinária e Zootecnia, Cuiabá, 2016.http://ri.ufmt.br/handle/1/2782porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2021-08-19T07:01:32Zoai:localhost:1/2782Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2021-08-19T07:01:32Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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