Farelo de algodão e complexo enzimático para suínos na fase de terminação
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFMT |
Texto Completo: | http://ri.ufmt.br/handle/1/4758 |
Resumo: | Cotton meal (CM) has been used in animal feed as a substitute for soybean meal, as a means of minimizing dietary costs, considering that the protein source is one of the most expensive food costs. However, because it is less digestible than soybean meal and has a variable amount of non-starch polysaccharides, it can cause adverse effects on consumption and physiological changes in the pigs. The use of exogenous enzymes in diets aims to improve the nutritional value of cottonseed by hydrolyzing the non-starch polysaccharides that are not hydrolyzed by the digestive enzymes, thus improving nutrient utilization and providing better performance to the animals. Three trials were carried out in this set, and the first trial aimed to determine the digestibility coefficients of the CM components. In the second trial, the digestibility of the experimental diets was evaluated in the third trial, the performance and economic evaluation of the study were evaluated. The FA has high nutritional value, but with low digestible nutritional values, diet inclusion reduced the digestibility of the components, the performance of the animals was not impaired with the inclusion of FA with enzymatic complex, and there was also an improvement in feed conversion in the phase 2 of raising the animals, as the level of inclusion increased, however, the inclusion of the FA and enzyme complex in the diets is not financially viable. |
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Farelo de algodão e complexo enzimático para suínos na fase de terminaçãoAditivosAlimentos alternativosSubprodutosSuinoculturaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIAAdditivesAlternative foodsBy-productsSwine breedingCotton meal (CM) has been used in animal feed as a substitute for soybean meal, as a means of minimizing dietary costs, considering that the protein source is one of the most expensive food costs. However, because it is less digestible than soybean meal and has a variable amount of non-starch polysaccharides, it can cause adverse effects on consumption and physiological changes in the pigs. The use of exogenous enzymes in diets aims to improve the nutritional value of cottonseed by hydrolyzing the non-starch polysaccharides that are not hydrolyzed by the digestive enzymes, thus improving nutrient utilization and providing better performance to the animals. Three trials were carried out in this set, and the first trial aimed to determine the digestibility coefficients of the CM components. In the second trial, the digestibility of the experimental diets was evaluated in the third trial, the performance and economic evaluation of the study were evaluated. The FA has high nutritional value, but with low digestible nutritional values, diet inclusion reduced the digestibility of the components, the performance of the animals was not impaired with the inclusion of FA with enzymatic complex, and there was also an improvement in feed conversion in the phase 2 of raising the animals, as the level of inclusion increased, however, the inclusion of the FA and enzyme complex in the diets is not financially viable.CNPqO farelo de algodão (FA) vêm sendo utilizado na alimentação animal em substituição ao farelo de soja, como forma de minimizar os custos com a dieta, tendo em vista que a fonte proteica é uma das que mais oneram os custos com alimentação. Entretanto, por ser menos digestível que o farelo de soja e ter quantidade variável de polissacarídeos não amiláceos, pode causar efeitos adversos sobre o consumo e mudanças fisiológicas nos suínos. A utilização de enzimas exógenas nas dietas tem como propósito melhorar o valor nutricional do farelo de algodão, hidrolisando os polissacarídeos não amiláceos que não são hidrolisados pelas enzimas digestivas, melhorando dessa forma a utilização dos nutrientes e proporcionando melhor desempenho aos animais. Nesse sentindo foram realizados três ensaios, objetivando determinar os coeficientes de digestibilidade (CD) do FA; avaliar a digestibilidade de dietas experimentais com inclusão de diferentes níveis de FA e complexo enzimático e avaliar o desempenho e viabilidade econômica do FA. A inclusão na dieta reduziu a digestibilidade dos componentes, o desempenho dos animais não foi prejudicado com a inclusão do FA com complexo enzimático, havendo inclusive uma melhora na conversão alimentar na fase 2 de criação dos animais, conforme o nível de inclusão aumentava, contudo, a adição do FA e complexo enzimático nas dietas não é viável financeiramente.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaAmorim, Alessandro Borgeshttp://lattes.cnpq.br/2434387013659898Amorim, Alessandro Borges725.911.101-15http://lattes.cnpq.br/2434387013659898Corassa, Anderson022.102.189-26http://lattes.cnpq.br/5387445583006888725.911.101-15Sbardella, Maicon046.161.779-02http://lattes.cnpq.br/3766874594044562Lima, Heder José D'Avila052.548.586-48http://lattes.cnpq.br/3963889261418165Arantes, Vânia Maria595.786.536-20http://lattes.cnpq.br/2918135495150412Silva, Jone Rodrigues da2023-10-11T16:16:02Z2019-03-222023-10-11T16:16:02Z2019-02-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisSILVA, Jone Rodrigues da. Farelo de algodão e complexo enzimático para suínos na fase de terminação. 2019. 67 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2019.http://ri.ufmt.br/handle/1/4758porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2023-10-13T07:01:33Zoai:localhost:1/4758Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2023-10-13T07:01:33Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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