Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Tavares, Wellington
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Castro, Cleber Carvalho de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13301
Resumo: Currently has been directed to the greater importance production area, which, in part, due to greater convergence of views on the importance of manufacturing strategy and competitiveness. In this sense, this paper presents an analysis of how production strategies are set in the baking sector. Based on studies of Contador (1995) and Weelwright (1984), we constructed a framework for analyzing production strategies through a Case Studies in the company "Delícias do Trigo", identifying the areas in which the company competes (price, product, period, service or image) and how it operates in strategic decision categories (capability, installation, process technology, compared with the links in the chain, human resources, quality and systems of organization and control). The analyzes were also used for qualifying criteria and winners order (HILL, 1992). In collecting data from qualitative case study was used semi-structured interview. Among the main conclusions can be noted that despite the expansion of services the company has pursued further expansion through new customer accounts and increased sales from current customers, entering new products and different lines from those presented today. In addition, the company has acted consistently in the field of product quality, which enabled a breakthrough in terms of organizing production and maturation of the business idea in previous years projected to change the focus of activity company.
id UFLA_78223f11a87ce6f3f79944fc03a13651
oai_identifier_str oai:localhost:1/13301
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificadosProduction strategy and your support for competition: the case of the company's Delícias do Trigo in the bakery marketEstratégia de produçãoEmpresas - InovaçãoEmpresas - CompetiçãoEmpreendedorismoProduction strategyEnterprises - InnovationEnterprises - CompetitionEntrepreneurshipCurrently has been directed to the greater importance production area, which, in part, due to greater convergence of views on the importance of manufacturing strategy and competitiveness. In this sense, this paper presents an analysis of how production strategies are set in the baking sector. Based on studies of Contador (1995) and Weelwright (1984), we constructed a framework for analyzing production strategies through a Case Studies in the company "Delícias do Trigo", identifying the areas in which the company competes (price, product, period, service or image) and how it operates in strategic decision categories (capability, installation, process technology, compared with the links in the chain, human resources, quality and systems of organization and control). The analyzes were also used for qualifying criteria and winners order (HILL, 1992). In collecting data from qualitative case study was used semi-structured interview. Among the main conclusions can be noted that despite the expansion of services the company has pursued further expansion through new customer accounts and increased sales from current customers, entering new products and different lines from those presented today. In addition, the company has acted consistently in the field of product quality, which enabled a breakthrough in terms of organizing production and maturation of the business idea in previous years projected to change the focus of activity company.Atualmente, tem-se direcionado maior importância à área de produção, o que, em partes, se deve à maior convergência de opiniões sobre a importância da estratégia de produção e da competitividade. Nesse sentido, o presente artigo apresenta uma análise de como as estratégias de produção estão configuradas no setor de panificação. Com base nos estudos de Contador (1995) e Weelwright (1984), construiu-se um framework que foi utilizado para a análise das estratégias de produção no caso da empresa “Delícias do Trigo”, identificando-se os campos em que a empresa compete (preço, produto, prazo, assistência ou imagem) e como ela atua nas categorias estratégicas de decisão (capacidade, instalação, tecnologia de processos, relação com os elos da cadeia, recursos humanos, qualidade e sistemas de organização e controle). Para as análises, utilizou-se, também, dos critérios qualificadores e ganhadores de pedido (HILL, 1992). Na coleta de dados do estudo de caso qualitativo, foi utilizada a entrevista semiestruturada. Entre as principais conclusões do estudo, pode-se ressaltar que apesar da expansão no atendimento, a empresa tem perseguido maior expansão por meio de novas contas de clientes e de aumentos nas vendas dos clientes atuais, inserindo novos produtos e linhas diferentes das que apresenta atualmente. Além disso, a empresa tem atuado de forma coerente no campo da qualidade do produto, o que permitiu um grande avanço em termos de organização da produção e de amadurecimento da ideia de negócio projetada nos anos anteriores à mudança no foco de atuação da empresa.Universidade do Sul de Santa Catarina2017-07-07T17:02:39Z2017-07-07T17:02:39Z2013-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfTAVARES, W.; CASTRO, C. C. de. Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados. Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios, Florianópolis, v. 6, n. 1, p. 26-53, jan./abr. 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13301Revista Eletrônica de Estratégia & Negóciosreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLATavares, WellingtonCastro, Cleber Carvalho deinfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2017-07-07T17:02:39Zoai:localhost:1/13301Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2017-07-07T17:02:39Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
Production strategy and your support for competition: the case of the company's Delícias do Trigo in the bakery market
title Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
spellingShingle Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
Tavares, Wellington
Estratégia de produção
Empresas - Inovação
Empresas - Competição
Empreendedorismo
Production strategy
Enterprises - Innovation
Enterprises - Competition
Entrepreneurship
title_short Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
title_full Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
title_fullStr Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
title_full_unstemmed Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
title_sort Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados
author Tavares, Wellington
author_facet Tavares, Wellington
Castro, Cleber Carvalho de
author_role author
author2 Castro, Cleber Carvalho de
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Tavares, Wellington
Castro, Cleber Carvalho de
dc.subject.por.fl_str_mv Estratégia de produção
Empresas - Inovação
Empresas - Competição
Empreendedorismo
Production strategy
Enterprises - Innovation
Enterprises - Competition
Entrepreneurship
topic Estratégia de produção
Empresas - Inovação
Empresas - Competição
Empreendedorismo
Production strategy
Enterprises - Innovation
Enterprises - Competition
Entrepreneurship
description Currently has been directed to the greater importance production area, which, in part, due to greater convergence of views on the importance of manufacturing strategy and competitiveness. In this sense, this paper presents an analysis of how production strategies are set in the baking sector. Based on studies of Contador (1995) and Weelwright (1984), we constructed a framework for analyzing production strategies through a Case Studies in the company "Delícias do Trigo", identifying the areas in which the company competes (price, product, period, service or image) and how it operates in strategic decision categories (capability, installation, process technology, compared with the links in the chain, human resources, quality and systems of organization and control). The analyzes were also used for qualifying criteria and winners order (HILL, 1992). In collecting data from qualitative case study was used semi-structured interview. Among the main conclusions can be noted that despite the expansion of services the company has pursued further expansion through new customer accounts and increased sales from current customers, entering new products and different lines from those presented today. In addition, the company has acted consistently in the field of product quality, which enabled a breakthrough in terms of organizing production and maturation of the business idea in previous years projected to change the focus of activity company.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-01
2017-07-07T17:02:39Z
2017-07-07T17:02:39Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv TAVARES, W.; CASTRO, C. C. de. Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados. Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios, Florianópolis, v. 6, n. 1, p. 26-53, jan./abr. 2013.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13301
identifier_str_mv TAVARES, W.; CASTRO, C. C. de. Estratégia de produção e seu suporte à competição: o caso da empresa Delícias do Trigo no mercado de panificados. Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios, Florianópolis, v. 6, n. 1, p. 26-53, jan./abr. 2013.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13301
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Sul de Santa Catarina
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Sul de Santa Catarina
dc.source.none.fl_str_mv Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439111067009024