Análise multivariada entre medidas in vivo, na carcaça e na carne de cabritos do Alto Camaquã
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Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca |
Texto Completo: | http://repositorio.ufpel.edu.br/handle/ri/2609 |
Resumo: | The relationship between in vivo characteristics, carcass and meat goats from the region of Camaquã, were evaluated from the analysis of multivariate data. Data from 14 castrated males, born March-April/2009 and sacrificed with 8-9 months of age, originating from the familiar raising unit Casa de Pedra, RS, Brazil (Lot a) for 20 castrated male goats, born in June-July/2008, slaughtered at 11-12 months of age, originating from the familiar raising unit Arroio da Palma, RS, Brazil (Lot b), underwent randomization test and principal component analysis. The test result randomization between lots accepted that the set of variables Lots differ. The principal component analysis using forty-five descriptor variables showed that about 37.75% of the total variation is explained by the first component and 20.83% for the second. When using the 24 descriptors with the highest correlation with the ordination axes observed significant correlations for most variables. The principal component analysis explained more than 75% in the first two components. The characteristics that best explained the object of the study were: chilled carcass weight, hardness, right carcass, chewiness, hot carcass weight, global evaluation, live weight, yield hot carcass. The ordination diagram synthesized information and descriptive variables. The use of multivariate techniques may be recommended to evaluate the goat meat. |
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Data from 14 castrated males, born March-April/2009 and sacrificed with 8-9 months of age, originating from the familiar raising unit Casa de Pedra, RS, Brazil (Lot a) for 20 castrated male goats, born in June-July/2008, slaughtered at 11-12 months of age, originating from the familiar raising unit Arroio da Palma, RS, Brazil (Lot b), underwent randomization test and principal component analysis. The test result randomization between lots accepted that the set of variables Lots differ. The principal component analysis using forty-five descriptor variables showed that about 37.75% of the total variation is explained by the first component and 20.83% for the second. When using the 24 descriptors with the highest correlation with the ordination axes observed significant correlations for most variables. The principal component analysis explained more than 75% in the first two components. The characteristics that best explained the object of the study were: chilled carcass weight, hardness, right carcass, chewiness, hot carcass weight, global evaluation, live weight, yield hot carcass. The ordination diagram synthesized information and descriptive variables. The use of multivariate techniques may be recommended to evaluate the goat meat.As relações entre características in vivo, na carcaça e na carne de cabritos da região do Alto Camaquã, foram avaliadas a partir da análise multivariada de dados. Dados de 14 cabritos machos castrados nascidos entre março e abril de 2009 e abatidos com 8-9 meses de idade (Lote a) e 20 cabritos machos castrados, nascidos entre junho e julho de 2008 e abatidos com 11-12 meses de idade (Lote b), foram submetidos ao teste de aleatorização e a análise por componentes principais. O resultado do teste de aleatorização entre os Lotes aceitou que no conjunto das variáveis os Lotes diferem. A análise por componentes principais utilizando quarenta e cinco variáveis descritoras mostrou que cerca de 37,75% da variação total é explicada pelo primeiro componente e 20,83% pelo segundo. Quando utilizado 24 descritores com maior correlação com os eixos de ordenação observou-se correlações significativas para grande parte das variáveis. A análise por componentes principais explicou mais de 75% nos dois primeiros componentes. As características que melhor explicaram o objeto de estudo foram: peso de carcaça fria, dureza, carcaça direita, mastigabilidade, peso de carcaça quente, avaliação global, peso vivo e rendimento de carcaça quente. O diagrama de ordenação sintetizou a informação e destacou as variáveis que os descrevem. O uso de técnicas de análise multivariada pode ser recomendado para caracterizar e avaliar a carne de cabrito.application/pdfporUniversidade Federal de PelotasPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaUFPelBRFaculdade de Agronomia Eliseu MacielSistema extensivoComponentes principaisOrdenaçãoTeste de aleatorizaçãoExtensive livestockMain componentsOrdinationRandomized testCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIAAnálise multivariada entre medidas in vivo, na carcaça e na carne de cabritos do Alto CamaquãMultivariate analysis between features in vivo, in carcass and meat goat of Alto Camaquãinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFPel - Guaiacainstname:Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)instacron:UFPELORIGINALtese_roberson_macedo_de_oliveira.pdfapplication/pdf1075591http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/2609/1/tese_roberson_macedo_de_oliveira.pdfe6c23d2f9ba41197a953c043c70e5bc0MD51open accessTEXTtese_roberson_macedo_de_oliveira.pdf.txttese_roberson_macedo_de_oliveira.pdf.txtExtracted Texttext/plain93440http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/2609/2/tese_roberson_macedo_de_oliveira.pdf.txt995e860e3a73568d885119fb123576a2MD52open accessTHUMBNAILtese_roberson_macedo_de_oliveira.pdf.jpgtese_roberson_macedo_de_oliveira.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1334http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/2609/3/tese_roberson_macedo_de_oliveira.pdf.jpgd41a58aa32bb6b1ab5fb2824e9b18d3dMD53open access123456789/26092023-01-16 18:12:02.024open accessoai:guaiaca.ufpel.edu.br:123456789/2609Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufpel.edu.br/oai/requestrippel@ufpel.edu.br || repositorio@ufpel.edu.br || aline.batista@ufpel.edu.bropendoar:2023-01-16T21:12:02Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca - Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)false |
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