Tipo e época de poda na produção e qualidade de pêssego

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gonçalves, Michél Aldrighi
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca
Texto Completo: http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1192
Resumo: The present work aimed to evaluate and characterize the behavior of different peach genotypes submitted to variations of period and type of pruning, in the region of Pelotas, RS. The work was carried out in Pelotas, RS, in an experimental area belonging to Embrapa Clima Temperado (CPACT) during 2009 and 2010 seasons. Two experiments were done: the first one was comprised of a combination among three periods of pruning (Winter pruning WP; winter pruning plus summer pruning WSP; and summer pruning SP) and three genotypes (Cascata 805, Cascata 834 (BRS Kampai) and Cascata 952 (BRS Rubimel), resulting in nine distinct combinations. The second experiment consisted in three types of pruning (short pruning SP; long pruning LP; and no shoot topping NST) and two genotypes (Riograndense and Leonense), resulting in six treatments. In general, the chemical characteristics of the fruits are not affected by the different pruning period, as well as, the fruitset. BRS Rubimel did not show uniformity of yield in the following years when using the summer pruning; however, BRS Kampai had a good yield equilibrium at all pruning date tested. Trees pruned only in the winter period showed higher vigor whether compared to other studies. The different types of pruning directly affected the number of flowers and fruits, diameter and mean mass, and yield. The short pruning stimulates the growth of undesirable shoots, making unviable the summer pruning practice. In general, the variations of pruning type and period could be commercially used depending on the genotype studied.
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Two experiments were done: the first one was comprised of a combination among three periods of pruning (Winter pruning WP; winter pruning plus summer pruning WSP; and summer pruning SP) and three genotypes (Cascata 805, Cascata 834 (BRS Kampai) and Cascata 952 (BRS Rubimel), resulting in nine distinct combinations. The second experiment consisted in three types of pruning (short pruning SP; long pruning LP; and no shoot topping NST) and two genotypes (Riograndense and Leonense), resulting in six treatments. In general, the chemical characteristics of the fruits are not affected by the different pruning period, as well as, the fruitset. BRS Rubimel did not show uniformity of yield in the following years when using the summer pruning; however, BRS Kampai had a good yield equilibrium at all pruning date tested. Trees pruned only in the winter period showed higher vigor whether compared to other studies. The different types of pruning directly affected the number of flowers and fruits, diameter and mean mass, and yield. The short pruning stimulates the growth of undesirable shoots, making unviable the summer pruning practice. In general, the variations of pruning type and period could be commercially used depending on the genotype studied.Com o presente trabalho objetivou-se avaliar e caracterizar o comportamento de diferentes genótipos, submetidos a variações de época e tipo de poda na região de Pelotas, RS. O mesmo foi conduzido no município de Pelotas, RS, em uma área experimental pertencente a Embrapa Clima Temperado (CPACT), durante os anos de 2009 e 2010 e, composto de dois experimentos: o primeiro teve como tratamentos a combinação de três épocas de poda (Poda de inverno (PI), poda de inverno mais poda de verão (PIV) e poda de verão (PV)) e três genótipos (Cascata 805, Cascata 834 (BRS Kampai) e Cascata 952 (BRS Rubimel), resultando em nove combinações distintas; o segundo experimento os tratamentos foram compostos por três tipos de poda (Poda curta (PC), poda longa (PL) e poda sem desponte (PSD) e dois genótipos (Riograndense e Leonense), resultando em seis tratamentos. Em geral as características químicas dos frutos não são alteradas com as variações de época de poda estudadas, assim como a frutificação efetiva. BRS Rubimel não apresentou uniformidade produtiva com a sucessão de cultivos com poda apenas no período de verão, já a BRS Kampai teve um bom equilíbrio produtivo em todas as datas de podas testadas. Plantas podadas apenas no período de inverno apresentam maior vigor quando comparadas com as demais estudados. Já os diferentes tipos de poda influenciaram diretamente no número de flores e frutos, diâmetro e massa média, assim como na produtividade. A poda curta estimula o crescimento de ramificações indesejáveis tornando mais trabalhosa a prática da poda verde. De maneira geral as variações de tipo e época de poda podem ser utilizadas comercialmente dependendo do genótipo trabalhado.application/pdfporUniversidade Federal de PelotasPrograma de Pós-Graduação em AgronomiaUFPelBRFaculdade de Agronomia Eliseu MacielPrunus persicaGenótiposFrutificaçãoPráticas culturaisPodaPrunus persicaGenotypesFruitsetCultural practicesPruningCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIATipo e época de poda na produção e qualidade de pêssegoType and period of pruning on peach yield and qualityinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFPel - Guaiacainstname:Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)instacron:UFPELORIGINALDissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdfapplication/pdf1516499http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1192/1/Dissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf9da5ae7039fd806dd67f130ae9fec997MD51open accessTEXTDissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf.txtDissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf.txtExtracted Texttext/plain192865http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1192/2/Dissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf.txtd6e85c499240034a75afc7bcfaf217f6MD52open accessTHUMBNAILDissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf.jpgDissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1328http://guaiaca.ufpel.edu.br/xmlui/bitstream/123456789/1192/3/Dissertacao_Michel_Aldrighi_Goncalves.pdf.jpga812549a3698940d86cfa0e24b7b4775MD53open access123456789/11922023-05-31 11:13:05.97open accessoai:guaiaca.ufpel.edu.br:123456789/1192Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufpel.edu.br/oai/requestrippel@ufpel.edu.br || repositorio@ufpel.edu.br || aline.batista@ufpel.edu.bropendoar:2023-05-31T14:13:05Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca - Universidade Federal de Pelotas (UFPEL)false
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