CONDIÇÕES DE TRABALHO ENTRE DIFERENTES CATEGORIAS PROFISSIONAIS DA ÁREA HOSPITALAR
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Cogitare Enfermagem (Online) |
Texto Completo: | https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/73160 |
Resumo: | Objective: to compare the working conditions in relation to demand, control and social supportamong Nursing, Nutrition, and Hygiene and cleaning professionals. Method: a quantitative studyconducted with 227 professionals from a general hospital in the state of São Paulo, Brazil, by applyingthe Job Content Questionnaire. The SPSS software and statistical tests were used for the analyses.Results: the cleaning professionals presented lower social living conditions, with incomes up totwo minimum wages (88.5%); no higher education (98.7%); social classes C/D/E (78.2%); and blackor brown skin color (55.2%). There were no significant differences between the teams in relationto the demand. Regarding control, Nursing and Cleaning presented the best and worst workingconditions, respectively. Nursing and Nutrition presented the best and worst social support indices,respectively. Conclusion: it was emphasized that it is necessary to implement strategies aimed atimproving the working conditions in order to minimize stress and illness. |
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CONDIÇÕES DE TRABALHO ENTRE DIFERENTES CATEGORIAS PROFISSIONAIS DA ÁREA HOSPITALARWORKING CONDITIONS AMONG DIFFERENT PROFESSIONAL CATEGORIES OF THE HOSPITAL AREACOMPARACIÓN DE LAS CONDICIONES DE TRABAJO ENTRE DIFERENTES CATEGORÍAS PROFESIONALES DEL ÁREA HOSPITALARIAEnfermagem; Saúde do Trabalhador.Saúde do Trabalhador; Estresse Laboral; Ambiente de Trabalho; Desgaste Profissional; Apoio Social.Workers’ Health; Work-related Stress; Work Environment; Professional Strain; Social Support.Salud Laboral; Estrés Laboral; Ambiente de Trabajo; Desgaste Profesional; Apoyo Social.Objective: to compare the working conditions in relation to demand, control and social supportamong Nursing, Nutrition, and Hygiene and cleaning professionals. Method: a quantitative studyconducted with 227 professionals from a general hospital in the state of São Paulo, Brazil, by applyingthe Job Content Questionnaire. The SPSS software and statistical tests were used for the analyses.Results: the cleaning professionals presented lower social living conditions, with incomes up totwo minimum wages (88.5%); no higher education (98.7%); social classes C/D/E (78.2%); and blackor brown skin color (55.2%). There were no significant differences between the teams in relationto the demand. Regarding control, Nursing and Cleaning presented the best and worst workingconditions, respectively. Nursing and Nutrition presented the best and worst social support indices,respectively. Conclusion: it was emphasized that it is necessary to implement strategies aimed atimproving the working conditions in order to minimize stress and illness.Objetivo: comparar as condições de trabalho em relação à demanda, controle e suporte social entre profissionais da enfermagem, nutrição e higiene e limpeza. Método: estudo quantitativo com 227 profissionais de um hospital geral do estado de São Paulo, Brasil, por meio da aplicação do Job Content Questionnaire. Para as análises, foi utilizado o software SPSS e testes estatísticos. Resultados: os profissionais da limpeza exibiram condições sociais de vida inferiores, com renda até dois salários-mínimos (88,5%); sem ensino superior (98,7%); classe social CDE (78,2%); cor negra ou parda (55,2%). Em relação à demanda, não houve diferenças significativas entre as equipes. Quanto ao controle, a enfermagem apresentou melhores condições e a limpeza as piores. A enfermagem apresentou melhores índices de suporte social e a nutrição os piores. Conclusão: salientou-se que é necessária a implementação de estratégias de melhoria das condições de trabalho para minimizar o estresse e o adoecimento.Objetivo: comparar las condiciones de trabajo en relación con la demanda, el control y el apoyo social entre profesionales de Enfermería, Nutrición e higiene y limpieza. Método: estudio cuantitativo realizado con 227 profesionales de un hospital general del estado de San Pablo, Brasil, con aplicación del Job Content Questionnaire. Para los análisis se utilizó el software SPSS, además de pruebas estadísticas. Resultados: los profesionales del área de Limpieza presentaron condiciones sociales de vida inferiores, con ingresos de hasta dos salarios mínimos (88,5%); sin educación superior (98,7%); clases sociales C/D/E (78,2%); y color de piel negro o pardo (55,2%). En relación con la demanda, no se registraron diferencias significativas entre los equipos. Con respecto al control, las áreas de Enfermería y Limpieza presentaron las mejores y peores condiciones, respectivamente. Los sectores de Enfermería y de Nutrición presentaron los mejores y peores índices de apoyo social, respectivamente. Conclusión: se destacó que es necesario implementar estrategias para mejorar las condiciones de trabajo a fin de minimizar el estrés y las enfermedades.Universidade Federal do ParanáGimenez, Fernanda VieiraRocha, Márcia Regina AlvesChagas, Eduardo Federighi BaisiMarin, Maria José Sanches2021-10-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionEstudo observacional transversalapplication/pdfapplication/pdfhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/7316010.5380/ce.v26i0.73160Cogitare Enfermagem; v. 26 (2021)Cogitare Enfermagem; v. 26 (2021)Cogitare Enfermagem; v. 26 (2021)2176-91331414-853610.5380/ce.v26i0reponame:Cogitare Enfermagem (Online)instname:Universidade Federal do Paraná (UFPR)instacron:UFPRporenghttps://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/73160/pdfhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/article/view/73160/pdf_enhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/article/downloadSuppFile/73160/42700https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/downloadSuppFile/73160/42701https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/downloadSuppFile/73160/42702https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/downloadSuppFile/73160/43544https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/downloadSuppFile/73160/49444https://revistas.ufpr.br/cogitare/article/downloadSuppFile/73160/49445Direitos autorais 2021 Cogitare Enfermagemhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2022-08-05T13:27:34Zoai:revistas.ufpr.br:article/73160Revistahttps://revistas.ufpr.br/cogitare/indexPUBhttps://revistas.ufpr.br/cogitare/oaicogitare@ufpr.br2176-91331414-8536opendoar:2022-08-05T13:27:34Cogitare Enfermagem (Online) - Universidade Federal do Paraná (UFPR)false |
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