Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
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Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRN |
Texto Completo: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38826 |
Resumo: | Drying of pitanga pulp (Eugenia uniflora) in spray dryer drier was studied using different formulations that included the addition of milk and whey, gum and albumin in different proportions to assess the effect of these adjuvants (carrier agents) and milk on yield process and the physicochemical characteristics of the product obtained. Using a spray dryer from manufacturer LABMAQ DO BRASIL LMTD, model MSD 1.0. The operating conditions were: initial temperature of 120 ° C, drying air flow rate of 1.65 m³/min, feed flow rate of 0.68 L/h and air flow of the compressor atomization of 0.35 L/min. According to the results, the highest yields were obtained without the addition of milk, and among the additives, whey protein facilitated the highest production of powder, reaching a yield of up to 47%. Regarding the characterization of the powder, they presented about 10% of humidity, with the addition of milk being responsible for a fall in half in the moisture content. All water activities were less than 0.4. This guarantees the preservation of the powder in terms of microbial activity. The powders showed high solubility. However, addition of the milk reduced the solubility of the powder. The basic potential of the milk also reduced the total crew acidity of the powders. Hygroscopicity, which was in the range of 25%, dropped to 15% with milk. |
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The operating conditions were: initial temperature of 120 ° C, drying air flow rate of 1.65 m³/min, feed flow rate of 0.68 L/h and air flow of the compressor atomization of 0.35 L/min. According to the results, the highest yields were obtained without the addition of milk, and among the additives, whey protein facilitated the highest production of powder, reaching a yield of up to 47%. Regarding the characterization of the powder, they presented about 10% of humidity, with the addition of milk being responsible for a fall in half in the moisture content. All water activities were less than 0.4. This guarantees the preservation of the powder in terms of microbial activity. The powders showed high solubility. However, addition of the milk reduced the solubility of the powder. The basic potential of the milk also reduced the total crew acidity of the powders. Hygroscopicity, which was in the range of 25%, dropped to 15% with milk.Estudou-se secagem de polpa de pitanga (Eugenia uniflora) em secador spray dryer utilizando diferentes formulações que incluíam a adição de leite e de whey, goma arábica e albumina em diferentes proporções para avaliar o efeito destes adjuvantes (agentes carreadores) e do leite no rendimento do processo e nas características físico-químicas do produto obtido. Utilizou-se um atomizador (spray dryer) do fabricante LABMAQ DO BRASIL LMTD, modelo MSD 1.0. As condições de operação foram: temperatura e vazão do ar de secagem de 120°C, e 1,65 m³/min, vazão de alimentação de 0,68 L/h e fluxo de ar de atomização do compressor de 0,35 L/min. De acordo com os resultados, os maiores rendimentos foram obtidos sem a adição do leite, e dentre os aditivos, o whey protein facilitou a maior produção de pó, atingindo um rendimento de até 47%. Com relação à caracterização dos pós, os mesmos apresentaram cerca de 10% de umidade em média, observando–se que com a adição do leite ocorre importante diminuição no teor de umidade. Todas as atividades de água foram inferiores a 0,4, o que garante a preservação do pó quanto à atividade microbiana. Os pós apresentaram elevada solubilidade principalmente quando processado sem adição do leite. Todavia, a adição do leite reduziu tanto a acidez total tripulável dos pós como a higroscopicidade.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilEngenharia Quimicapitangaatomizaçãospray dryersurinam CherrymilkEngenharias.Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivosinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTSecagemdapolpa_Monografia.pdf.txtExtracted texttext/plain76909https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/1/Secagemdapolpa_Monografia.pdf.txta0c91e23995e7832d43d9203f596eab6MD51ORIGINALSecagemdapolpa_Monografia.pdfMonografiaapplication/pdf1206810https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/2/Secagemdapolpa_Monografia.pdf986a55979591aa43785894018912a57cMD52CC-LICENSElicense_urlapplication/octet-stream43https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/3/license_url321f3992dd3875151d8801b773ab32edMD53license_textapplication/octet-stream0https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/4/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54license_rdfapplication/octet-stream0https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/5/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD55LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/6/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD56123456789/388262021-09-27 09:22:24.954oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2021-09-27T12:22:24Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false |
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