Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Araújo, Yuri Souza
Data de Publicação: 2017
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRN
Texto Completo: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38826
Resumo: Drying of pitanga pulp (Eugenia uniflora) in spray dryer drier was studied using different formulations that included the addition of milk and whey, gum and albumin in different proportions to assess the effect of these adjuvants (carrier agents) and milk on yield process and the physicochemical characteristics of the product obtained. Using a spray dryer from manufacturer LABMAQ DO BRASIL LMTD, model MSD 1.0. The operating conditions were: initial temperature of 120 ° C, drying air flow rate of 1.65 m³/min, feed flow rate of 0.68 L/h and air flow of the compressor atomization of 0.35 L/min. According to the results, the highest yields were obtained without the addition of milk, and among the additives, whey protein facilitated the highest production of powder, reaching a yield of up to 47%. Regarding the characterization of the powder, they presented about 10% of humidity, with the addition of milk being responsible for a fall in half in the moisture content. All water activities were less than 0.4. This guarantees the preservation of the powder in terms of microbial activity. The powders showed high solubility. However, addition of the milk reduced the solubility of the powder. The basic potential of the milk also reduced the total crew acidity of the powders. Hygroscopicity, which was in the range of 25%, dropped to 15% with milk.
id UFRN_6a2647ef99f197906895fb05738870e6
oai_identifier_str oai:https://repositorio.ufrn.br:123456789/38826
network_acronym_str UFRN
network_name_str Repositório Institucional da UFRN
repository_id_str
spelling Araújo, Yuri SouzaGurgel, Camilla Emanuelle Mendes RochaElpídio, Cinthia Meirelly de AraujoMedeiros, Maria de Fátima Dantas de2017-12-08T15:02:29Z2021-09-27T12:22:24Z2017-12-08T15:02:29Z2021-09-27T12:22:24Z2017-112012941214ARAÚJO, Yuri Souza. Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos. 2017. 52f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química), Departamento de Engenharia Química, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2017.https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38826Drying of pitanga pulp (Eugenia uniflora) in spray dryer drier was studied using different formulations that included the addition of milk and whey, gum and albumin in different proportions to assess the effect of these adjuvants (carrier agents) and milk on yield process and the physicochemical characteristics of the product obtained. Using a spray dryer from manufacturer LABMAQ DO BRASIL LMTD, model MSD 1.0. The operating conditions were: initial temperature of 120 ° C, drying air flow rate of 1.65 m³/min, feed flow rate of 0.68 L/h and air flow of the compressor atomization of 0.35 L/min. According to the results, the highest yields were obtained without the addition of milk, and among the additives, whey protein facilitated the highest production of powder, reaching a yield of up to 47%. Regarding the characterization of the powder, they presented about 10% of humidity, with the addition of milk being responsible for a fall in half in the moisture content. All water activities were less than 0.4. This guarantees the preservation of the powder in terms of microbial activity. The powders showed high solubility. However, addition of the milk reduced the solubility of the powder. The basic potential of the milk also reduced the total crew acidity of the powders. Hygroscopicity, which was in the range of 25%, dropped to 15% with milk.Estudou-se secagem de polpa de pitanga (Eugenia uniflora) em secador spray dryer utilizando diferentes formulações que incluíam a adição de leite e de whey, goma arábica e albumina em diferentes proporções para avaliar o efeito destes adjuvantes (agentes carreadores) e do leite no rendimento do processo e nas características físico-químicas do produto obtido. Utilizou-se um atomizador (spray dryer) do fabricante LABMAQ DO BRASIL LMTD, modelo MSD 1.0. As condições de operação foram: temperatura e vazão do ar de secagem de 120°C, e 1,65 m³/min, vazão de alimentação de 0,68 L/h e fluxo de ar de atomização do compressor de 0,35 L/min. De acordo com os resultados, os maiores rendimentos foram obtidos sem a adição do leite, e dentre os aditivos, o whey protein facilitou a maior produção de pó, atingindo um rendimento de até 47%. Com relação à caracterização dos pós, os mesmos apresentaram cerca de 10% de umidade em média, observando–se que com a adição do leite ocorre importante diminuição no teor de umidade. Todas as atividades de água foram inferiores a 0,4, o que garante a preservação do pó quanto à atividade microbiana. Os pós apresentaram elevada solubilidade principalmente quando processado sem adição do leite. Todavia, a adição do leite reduziu tanto a acidez total tripulável dos pós como a higroscopicidade.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilEngenharia Quimicapitangaatomizaçãospray dryersurinam CherrymilkEngenharias.Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivosinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTSecagemdapolpa_Monografia.pdf.txtExtracted texttext/plain76909https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/1/Secagemdapolpa_Monografia.pdf.txta0c91e23995e7832d43d9203f596eab6MD51ORIGINALSecagemdapolpa_Monografia.pdfMonografiaapplication/pdf1206810https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/2/Secagemdapolpa_Monografia.pdf986a55979591aa43785894018912a57cMD52CC-LICENSElicense_urlapplication/octet-stream43https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/3/license_url321f3992dd3875151d8801b773ab32edMD53license_textapplication/octet-stream0https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/4/license_textd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD54license_rdfapplication/octet-stream0https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/5/license_rdfd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427eMD55LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/6/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD56123456789/388262021-09-27 09:22:24.954oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2021-09-27T12:22:24Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
dc.title.pr_BR.fl_str_mv Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
title Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
spellingShingle Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
Araújo, Yuri Souza
pitanga
atomização
spray dryer
surinam Cherry
milk
Engenharias.
title_short Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
title_full Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
title_fullStr Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
title_full_unstemmed Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
title_sort Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos
author Araújo, Yuri Souza
author_facet Araújo, Yuri Souza
author_role author
dc.contributor.referees1.none.fl_str_mv Gurgel, Camilla Emanuelle Mendes Rocha
dc.contributor.referees2.none.fl_str_mv Elpídio, Cinthia Meirelly de Araujo
dc.contributor.author.fl_str_mv Araújo, Yuri Souza
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Medeiros, Maria de Fátima Dantas de
contributor_str_mv Medeiros, Maria de Fátima Dantas de
dc.subject.pr_BR.fl_str_mv pitanga
atomização
spray dryer
surinam Cherry
milk
topic pitanga
atomização
spray dryer
surinam Cherry
milk
Engenharias.
dc.subject.cnpq.fl_str_mv Engenharias.
description Drying of pitanga pulp (Eugenia uniflora) in spray dryer drier was studied using different formulations that included the addition of milk and whey, gum and albumin in different proportions to assess the effect of these adjuvants (carrier agents) and milk on yield process and the physicochemical characteristics of the product obtained. Using a spray dryer from manufacturer LABMAQ DO BRASIL LMTD, model MSD 1.0. The operating conditions were: initial temperature of 120 ° C, drying air flow rate of 1.65 m³/min, feed flow rate of 0.68 L/h and air flow of the compressor atomization of 0.35 L/min. According to the results, the highest yields were obtained without the addition of milk, and among the additives, whey protein facilitated the highest production of powder, reaching a yield of up to 47%. Regarding the characterization of the powder, they presented about 10% of humidity, with the addition of milk being responsible for a fall in half in the moisture content. All water activities were less than 0.4. This guarantees the preservation of the powder in terms of microbial activity. The powders showed high solubility. However, addition of the milk reduced the solubility of the powder. The basic potential of the milk also reduced the total crew acidity of the powders. Hygroscopicity, which was in the range of 25%, dropped to 15% with milk.
publishDate 2017
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2017-12-08T15:02:29Z
2021-09-27T12:22:24Z
dc.date.available.fl_str_mv 2017-12-08T15:02:29Z
2021-09-27T12:22:24Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2017-11
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.pr_BR.fl_str_mv 2012941214
dc.identifier.citation.fl_str_mv ARAÚJO, Yuri Souza. Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos. 2017. 52f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química), Departamento de Engenharia Química, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2017.
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38826
identifier_str_mv 2012941214
ARAÚJO, Yuri Souza. Secagem da polpa de pitanga (eugenia uniflora) por atomização - efeitos da adição do leite e aditivos. 2017. 52f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química), Departamento de Engenharia Química, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, 2017.
url https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/38826
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Rio Grande do Norte
dc.publisher.initials.fl_str_mv UFRN
dc.publisher.country.fl_str_mv Brasil
dc.publisher.department.fl_str_mv Engenharia Quimica
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Rio Grande do Norte
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFRN
instname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)
instacron:UFRN
instname_str Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)
instacron_str UFRN
institution UFRN
reponame_str Repositório Institucional da UFRN
collection Repositório Institucional da UFRN
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/1/Secagemdapolpa_Monografia.pdf.txt
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/2/Secagemdapolpa_Monografia.pdf
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/3/license_url
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/4/license_text
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/5/license_rdf
https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/38826/6/license.txt
bitstream.checksum.fl_str_mv a0c91e23995e7832d43d9203f596eab6
986a55979591aa43785894018912a57c
321f3992dd3875151d8801b773ab32ed
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
a80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1814833049666322432