Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRR |
Texto Completo: | http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/182 |
Resumo: | The Brazilian fruit presented as major focus of its fruit production of exotic origin highly adapted our environmental conditions, one of these species acclimated in our region is the Ziziphus mauritiana, however not commercially exploited, regionally called to give or poor mace, for its resemblance with the mace, however as can be seen presenting more severe nutritional composition, ie nutritional value higher and because of its abundant spread greater accessibility and no cost, enabling anytime consumption due to its production which occurs throughout the year despite fluctuations during this. Aiming to scale the nutritional value and physical and chemical characteristics of the fruit in order to determine their point of harvest because of their best parameters, this study was conducted, evaluating since the formation of flower buds to full fruit ripening, chemical modifications , physical and functional which the fruits have undergone during its development, and the time in days after anthesis (DAA) required for all such modifications quantifying in stages over visual changes such as changes in the size and color. |
id |
UFRR-6_4ba37b83bc210e0048cdf59aa3b8552b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufrr.br:prefix/182 |
network_acronym_str |
UFRR-6 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFRR |
repository_id_str |
|
spelling |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionaisAgriculturaFruticulturaJujuba chinesaJujuba indianoComposição nutricionalChinese jujubeIndian jujubeNutritional composition.CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAThe Brazilian fruit presented as major focus of its fruit production of exotic origin highly adapted our environmental conditions, one of these species acclimated in our region is the Ziziphus mauritiana, however not commercially exploited, regionally called to give or poor mace, for its resemblance with the mace, however as can be seen presenting more severe nutritional composition, ie nutritional value higher and because of its abundant spread greater accessibility and no cost, enabling anytime consumption due to its production which occurs throughout the year despite fluctuations during this. Aiming to scale the nutritional value and physical and chemical characteristics of the fruit in order to determine their point of harvest because of their best parameters, this study was conducted, evaluating since the formation of flower buds to full fruit ripening, chemical modifications , physical and functional which the fruits have undergone during its development, and the time in days after anthesis (DAA) required for all such modifications quantifying in stages over visual changes such as changes in the size and color.A fruticultura brasileira apresenta como grande foco de sua produção frutos de origem exótica altamente adaptados as nossas condições ambientais, um destas espécies ambientadas em nossa região é o Ziziphus mauritiana, porem não explorado comercialmente, regionalmente denominado por dão ou maçã de pobre, por sua semelhança com a maçã, porém como pode ser verificado apresentando composição nutricional mais acentuada, ou seja valor nutritivo maior e em virtude de sua farta propagação maior acessibilidade e custo nulo, possibilitando a qualquer momento seu consumo em razão de sua produção a qual ocorre durante todo o ano, apesar de flutuações durante este. Visando dimensionar o valor nutritivo e características físicas e químicas do fruto, afim de determinar seu ponto de colheita em virtude de seus melhores parâmetros, este estudo foi desenvolvido, avaliando-se desde a formação do botão floral a completa maturação do frutos, as modificações químicas, físicas e funcionais as quais os frutos sofreram durante seu desenvolvimento e o período em dias após antese (DAA) necessários para todas essas modificações, quantificando em fases ao longo de modificações visuais como mudanças no tamanho e cor.Agência 2Universidade Federal de RoraimaBrasilPRPPG - Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-GraduaçãoPOSAGRO - Programa de Pós-Graduação em AgronomiaUFRRNeves, Leandro Timoni Buchdid Camargohttp://lattes.cnpq.br/0002411542510106Bastos, Victorio Jacob2019-08-13T14:02:06Z2019-08-13T14:04:13Z2019-08-13T14:02:06Z2019-08-13T14:04:13Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisBASTOS, Victor Jacob. Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais. 2016. 59f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2016.http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/182porAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFRRinstname:Universidade Federal de Roraima (UFRR)instacron:UFRR2023-07-24T15:36:52Zoai:repositorio.ufrr.br:prefix/182Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufrr.br:8080/oai/requestangelsenhora@gmail.comopendoar:2023-07-24T15:36:52Repositório Institucional da UFRR - Universidade Federal de Roraima (UFRR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
title |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
spellingShingle |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais Bastos, Victorio Jacob Agricultura Fruticultura Jujuba chinesa Jujuba indiano Composição nutricional Chinese jujube Indian jujube Nutritional composition. CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
title_short |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
title_full |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
title_fullStr |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
title_full_unstemmed |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
title_sort |
Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais |
author |
Bastos, Victorio Jacob |
author_facet |
Bastos, Victorio Jacob |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Neves, Leandro Timoni Buchdid Camargo http://lattes.cnpq.br/0002411542510106 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bastos, Victorio Jacob |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Agricultura Fruticultura Jujuba chinesa Jujuba indiano Composição nutricional Chinese jujube Indian jujube Nutritional composition. CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
topic |
Agricultura Fruticultura Jujuba chinesa Jujuba indiano Composição nutricional Chinese jujube Indian jujube Nutritional composition. CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA |
description |
The Brazilian fruit presented as major focus of its fruit production of exotic origin highly adapted our environmental conditions, one of these species acclimated in our region is the Ziziphus mauritiana, however not commercially exploited, regionally called to give or poor mace, for its resemblance with the mace, however as can be seen presenting more severe nutritional composition, ie nutritional value higher and because of its abundant spread greater accessibility and no cost, enabling anytime consumption due to its production which occurs throughout the year despite fluctuations during this. Aiming to scale the nutritional value and physical and chemical characteristics of the fruit in order to determine their point of harvest because of their best parameters, this study was conducted, evaluating since the formation of flower buds to full fruit ripening, chemical modifications , physical and functional which the fruits have undergone during its development, and the time in days after anthesis (DAA) required for all such modifications quantifying in stages over visual changes such as changes in the size and color. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016 2019-08-13T14:02:06Z 2019-08-13T14:04:13Z 2019-08-13T14:02:06Z 2019-08-13T14:04:13Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
BASTOS, Victor Jacob. Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais. 2016. 59f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2016. http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/182 |
identifier_str_mv |
BASTOS, Victor Jacob. Determinação do ponto de colheita de frutos de Dão (Ziziphuis mauritana L.) em função dos parâmetros físicos, químicos, físico-químicos e funcionais. 2016. 59f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2016. |
url |
http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/182 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Roraima Brasil PRPPG - Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação POSAGRO - Programa de Pós-Graduação em Agronomia UFRR |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Roraima Brasil PRPPG - Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação POSAGRO - Programa de Pós-Graduação em Agronomia UFRR |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFRR instname:Universidade Federal de Roraima (UFRR) instacron:UFRR |
instname_str |
Universidade Federal de Roraima (UFRR) |
instacron_str |
UFRR |
institution |
UFRR |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFRR |
collection |
Repositório Institucional da UFRR |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFRR - Universidade Federal de Roraima (UFRR) |
repository.mail.fl_str_mv |
angelsenhora@gmail.com |
_version_ |
1802112035740188672 |