Alternative food networks and potential for social capital development: Redes alimentares alternativas e potencialidade ao desenvolvimento do capital social
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
Texto Completo: | https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA26-2_08_redes_alimentares |
Resumo: | From sustainability and social justice perspectives, organic food producers have found a bifurcation between conventional growth and maintenance of family farms. The latter are driven to alternative food networks that embrace a broad variety of formats. This article questions how these formats can favor social capital development. Based on a systematic review, 45 articles sustain the existence of a taxonomy of five different types of networks: own production; basket schemes; direct sales; community supported agriculture and; solidarity purchase groups. The reflection regarding expected density and links in each type of network, based on the observed examples, indicate greater potential in groups formed by consumers, followed by those started by producers, basket schemes and, finally, production for self-consumption. This can be a significant contribution to policies aimed to boost responsible consumption and family farm development.SOUZA, Ronaldo Tavares de; CALDAS, Eduardo de Lima. Redes alimentares alternativas e potencialidade ao desenvolvimento do capital social. Estudos Sociedade e Agricultura, jun. 2018, v. 26, n. 2, p. 426-446, ISSN 2526-7752. |
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Alternative food networks and potential for social capital development: Redes alimentares alternativas e potencialidade ao desenvolvimento do capital socialRedes alimentares alternativas e potencialidade ao desenvolvimento do capital social: Alternative food networks and potential for social capital developmentFrom sustainability and social justice perspectives, organic food producers have found a bifurcation between conventional growth and maintenance of family farms. The latter are driven to alternative food networks that embrace a broad variety of formats. This article questions how these formats can favor social capital development. Based on a systematic review, 45 articles sustain the existence of a taxonomy of five different types of networks: own production; basket schemes; direct sales; community supported agriculture and; solidarity purchase groups. The reflection regarding expected density and links in each type of network, based on the observed examples, indicate greater potential in groups formed by consumers, followed by those started by producers, basket schemes and, finally, production for self-consumption. This can be a significant contribution to policies aimed to boost responsible consumption and family farm development.SOUZA, Ronaldo Tavares de; CALDAS, Eduardo de Lima. Redes alimentares alternativas e potencialidade ao desenvolvimento do capital social. Estudos Sociedade e Agricultura, jun. 2018, v. 26, n. 2, p. 426-446, ISSN 2526-7752.A partir de propósitos de sustentabilidade e justiça social, os produtores de alimentos orgânicos encontram uma bifurcação entre o crescimento convencional e a manutenção da produção familiar. Esses últimos são levados a redes alternativas de distribuição de alimentos que abrangem uma ampla variedade de formas. Este artigo questiona como essas formas podem favorecer o desenvolvimento do capital social. Por meio de uma revisão sistemática, 45 artigos deram sustentação a uma taxonomia com cinco tipos de redes: produção própria; esquemas de cestas; venda direta; comunidades de suporte ao agricultor; e grupos de compras solidárias. A reflexão sobre densidade e vínculos esperados em cada tipo de rede, através dos exemplos observados, indica maior potencial daquelas formadas a partir de consumidores, seguidas por grupos de produtores, esquemas de cestas e, por último, produtores para consumo próprio. Essa pode ser uma contribuição significativa às políticas para fomento do consumo responsável e desenvolvimento da agricultura familiar.SOUZA, Ronaldo Tavares de; CALDAS, Eduardo de Lima. Redes alimentares alternativas e potencialidade ao desenvolvimento do capital social. Estudos Sociedade e Agricultura, jun. 2018, v. 26, n. 2, p. 426-446, ISSN 2526-7752.Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)2018-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA26-2_08_redes_alimentares10.36920/esa-v26n2-8Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 26 No. 2: Estudos Sociedade e Agricultura (june to september 2018); 426-446Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 26 Núm. 2: Estudos Sociedade e Agricultura (junho a setembro de 2018); 426-446Estudos Sociedade e Agricultura; v. 26 n. 2: Estudos Sociedade e Agricultura (junho a setembro de 2018); 426-4462526-775210.36920/esa-v26n2reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA26-2_08_redes_alimentares/ESA26-2_08_PDFSouza, Ronaldo Tavares deCaldas, Eduardo de Limainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-01-29T15:29:44Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1011Revistahttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esaPUBhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/oaiestudoscpda@gmail.com||2526-77521413-0580opendoar:2021-01-29T15:29:44Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false |
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