Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFS |
Texto Completo: | https://ri.ufs.br/handle/riufs/4559 |
Resumo: | Micro and small companies, together with the individual companies, representing approximately 99% of formal enterprises in Brazil and account for 52% of jobs created with a formal contract. In addition, they account for approximately 27% of national GDP. However, despite the importance of SMEs, the observed mortality rate revolves around 27%. Or approximately 1/3 of the open MEPs close the doors before completing two years of operation. The main problems are related to failures in the management process. The tourism industry, which has grown in recent years, is part of that context and was the focus of this work. The main objective is to present developments in the management of business into three segments, namely: hosting Media, Bars and Restaurants, and Travel Agencies, making a comparison between 2012-2014. To that end, it adopted the criteria Excellence Model Management in Management methodology developed by the National Quality Foundation. On the results presented, we realize that there is potential in the analyzed companies, although there is a discontinuity in good management practices for the absence of a system vision of the entrepreneur. |
id |
UFS-2_84795280705f2c1f01a8244304f5f751 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ufs.br:riufs/4559 |
network_acronym_str |
UFS-2 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFS |
repository_id_str |
|
spelling |
Faria, Bianca Esperidião deAndrade, José Roberto de Lima2017-09-26T17:30:42Z2017-09-26T17:30:42Z2015-09-28Faria, Bianca Esperidião de. Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014. 2015.115 f. Dissertação( Pós-Graduação em Economia) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2015 .https://ri.ufs.br/handle/riufs/4559Micro and small companies, together with the individual companies, representing approximately 99% of formal enterprises in Brazil and account for 52% of jobs created with a formal contract. In addition, they account for approximately 27% of national GDP. However, despite the importance of SMEs, the observed mortality rate revolves around 27%. Or approximately 1/3 of the open MEPs close the doors before completing two years of operation. The main problems are related to failures in the management process. The tourism industry, which has grown in recent years, is part of that context and was the focus of this work. The main objective is to present developments in the management of business into three segments, namely: hosting Media, Bars and Restaurants, and Travel Agencies, making a comparison between 2012-2014. To that end, it adopted the criteria Excellence Model Management in Management methodology developed by the National Quality Foundation. On the results presented, we realize that there is potential in the analyzed companies, although there is a discontinuity in good management practices for the absence of a system vision of the entrepreneur.As micro e pequenas empresas, somadas às empresas individuais, representam aproximadamente 99% dos empreendimentos formais no Brasil e são responsáveis por 52% dos empregos gerados com carteira assinada. Além disso, respondem por aproximadamente 27% do PIB nacional. Contudo, apesar da importância das MPEs, a taxa de mortalidade verificada gira entorno 27%. Ou seja, aproximadamente 1/3 das MPEs abertas fecham as portas antes de completar dois anos de funcionamento. Os principais problemas estão relacionados a falhas no processo de gestão. A atividade turística, que cresceu muito nos últimos anos, faz parte desse contexto e foi o foco deste trabalho. O objetivo principal é apresentar a evolução da gestão das empresas em três segmentos, quais sejam: Meios de hospedagem, Bares e Restaurantes, e Agencias de Viagens, fazendo um comparativo do período 2012-2014. Para tanto, foi adotado os critérios de gestão do Modelo de Excelência em Gestão, metodologia desenvolvida pela Fundação Nacional da Qualidade. Diante dos resultados apresentados, percebemos a que existe potencial nas empresas analisadas, embora exista uma descontinuidade nas boas práticas de gestão pela ausência de uma visão sistema do empresário.application/pdfporUniversidade Federal de SergipePós-Graduação em EconomiaUFSBrasilConceito de turismoSegmentação do turismoExcelência em gestãoTourism conceptTargeting tourismExcellence in managementCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIAEvolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFSinstname:Universidade Federal de Sergipe (UFS)instacron:UFSORIGINALBIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdfapplication/pdf2191198https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4559/1/BIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf5a4915bad29b137ccd8d1c5decda331eMD51TEXTBIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.txtBIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.txtExtracted texttext/plain173424https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4559/2/BIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.txtee18d842fd817539045c806c0bad8d09MD52THUMBNAILBIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.jpgBIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1272https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4559/3/BIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.jpg1435b2cbb923161e4952dafd4c3b010eMD53riufs/45592017-11-27 19:52:18.446oai:ufs.br:riufs/4559Repositório InstitucionalPUBhttps://ri.ufs.br/oai/requestrepositorio@academico.ufs.bropendoar:2017-11-27T22:52:18Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
title |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
spellingShingle |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 Faria, Bianca Esperidião de Conceito de turismo Segmentação do turismo Excelência em gestão Tourism concept Targeting tourism Excellence in management CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA |
title_short |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
title_full |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
title_fullStr |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
title_full_unstemmed |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
title_sort |
Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014 |
author |
Faria, Bianca Esperidião de |
author_facet |
Faria, Bianca Esperidião de |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Faria, Bianca Esperidião de |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Andrade, José Roberto de Lima |
contributor_str_mv |
Andrade, José Roberto de Lima |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Conceito de turismo Segmentação do turismo Excelência em gestão |
topic |
Conceito de turismo Segmentação do turismo Excelência em gestão Tourism concept Targeting tourism Excellence in management CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Tourism concept Targeting tourism Excellence in management |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA |
description |
Micro and small companies, together with the individual companies, representing approximately 99% of formal enterprises in Brazil and account for 52% of jobs created with a formal contract. In addition, they account for approximately 27% of national GDP. However, despite the importance of SMEs, the observed mortality rate revolves around 27%. Or approximately 1/3 of the open MEPs close the doors before completing two years of operation. The main problems are related to failures in the management process. The tourism industry, which has grown in recent years, is part of that context and was the focus of this work. The main objective is to present developments in the management of business into three segments, namely: hosting Media, Bars and Restaurants, and Travel Agencies, making a comparison between 2012-2014. To that end, it adopted the criteria Excellence Model Management in Management methodology developed by the National Quality Foundation. On the results presented, we realize that there is potential in the analyzed companies, although there is a discontinuity in good management practices for the absence of a system vision of the entrepreneur. |
publishDate |
2015 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2015-09-28 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2017-09-26T17:30:42Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2017-09-26T17:30:42Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
Faria, Bianca Esperidião de. Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014. 2015.115 f. Dissertação( Pós-Graduação em Economia) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2015 . |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://ri.ufs.br/handle/riufs/4559 |
identifier_str_mv |
Faria, Bianca Esperidião de. Evolução da gestão nas micro e pequenas empresas de turismo em Aracaju : 2012 a 2014. 2015.115 f. Dissertação( Pós-Graduação em Economia) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2015 . |
url |
https://ri.ufs.br/handle/riufs/4559 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Sergipe |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Pós-Graduação em Economia |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFS |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
Brasil |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Sergipe |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFS instname:Universidade Federal de Sergipe (UFS) instacron:UFS |
instname_str |
Universidade Federal de Sergipe (UFS) |
instacron_str |
UFS |
institution |
UFS |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFS |
collection |
Repositório Institucional da UFS |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4559/1/BIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4559/2/BIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.txt https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4559/3/BIANCA_ESPERIDIAO_FARIA.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
5a4915bad29b137ccd8d1c5decda331e ee18d842fd817539045c806c0bad8d09 1435b2cbb923161e4952dafd4c3b010e |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@academico.ufs.br |
_version_ |
1802110764283068416 |