Work, gender and harassment in professional kitchens
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Estudos Feministas |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/82140 |
Resumo: | This article aims to present the organization of the work in restaurants kitchens and explore some forms that moral and sexual harassment takes in this work environment. To achieve this, it starts with a description of the working processes and the hierarchy that organizes them, centered on thechef’s figure, and presents the elements that make up culinary work ethos. From this contextualization, using elements narrated in interviews by kitchen professionals, we propose a reflection on moral and sexual harassment in this space. |
id |
UFSC-11_6902beb9282795df47263f6b1786ca6d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.ufsc.br:article/82140 |
network_acronym_str |
UFSC-11 |
network_name_str |
Revista Estudos Feministas |
repository_id_str |
|
spelling |
Work, gender and harassment in professional kitchensTrabajo, género y acoso en cocinas professionalesTrabalho, gênero e assédio em cozinhas profissionaiscozinhas assédio sexual assédio moralcocinasacoso sexualacoso moralKitchensSexual haressementMoral haressementThis article aims to present the organization of the work in restaurants kitchens and explore some forms that moral and sexual harassment takes in this work environment. To achieve this, it starts with a description of the working processes and the hierarchy that organizes them, centered on thechef’s figure, and presents the elements that make up culinary work ethos. From this contextualization, using elements narrated in interviews by kitchen professionals, we propose a reflection on moral and sexual harassment in this space.Este artículo tiene como objetivo presentar la organización del trabajo en cocinas de restaurantes y explorar algunas formas que asume el acoso moral y sexual en este ambiente laboral. Para logra-lo, parte-se de una descripción de los procesos de trabajo y la jerarquía que los organiza, centrada en la figura del chef, y presenta los elementos que configuran el ethos del trabajo culinario. A partir de esta contextualización, usando elementos narrados en entrevistas por profesionales de la cocina, se propone una reflexión sobre el acoso moral y sexual en este espacio.No presente artigo, tenho como objetivo apresentar a organização do trabalho em cozinhas de restaurantes e explorar algumas formas que o assédio moral e sexual assume neste ambiente de trabalho. Para tal, parto de uma descrição dos processos de trabalho e da hierarquia que o organiza, centrada na figura do/a chef, e apresento os elementos que compõem o ethos do trabalho culinário. A partir desta contextualização, utilizando elementos narrados em entrevistas por profissionais da cozinha, proponho uma reflexão sobre o assédio moral e sexual nesse espaço.Universidade Federal de Santa Catarina2023-07-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/8214010.1590/1806-9584-2023v31n182140Revista Estudos Feministas; Vol. 31 No. 1 (2023)Revista Estudos Feministas; Vol. 31 Núm. 1 (2023)Revista Estudos Feministas; v. 31 n. 1 (2023)1806-95840104-026Xreponame:Revista Estudos Feministasinstname:Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)instacron:UFSCporhttps://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/82140/53498Copyright (c) 2023 Revista Estudos Feministashttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBriguglio, Bianca2023-07-12T21:40:48Zoai:periodicos.ufsc.br:article/82140Revistahttps://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/indexPUBhttps://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/oai||ref@cfh.ufsc.br1806-95840104-026Xopendoar:2023-07-12T21:40:48Revista Estudos Feministas - Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Work, gender and harassment in professional kitchens Trabajo, género y acoso en cocinas professionales Trabalho, gênero e assédio em cozinhas profissionais |
title |
Work, gender and harassment in professional kitchens |
spellingShingle |
Work, gender and harassment in professional kitchens Briguglio, Bianca cozinhas assédio sexual assédio moral cocinas acoso sexual acoso moral Kitchens Sexual haressement Moral haressement |
title_short |
Work, gender and harassment in professional kitchens |
title_full |
Work, gender and harassment in professional kitchens |
title_fullStr |
Work, gender and harassment in professional kitchens |
title_full_unstemmed |
Work, gender and harassment in professional kitchens |
title_sort |
Work, gender and harassment in professional kitchens |
author |
Briguglio, Bianca |
author_facet |
Briguglio, Bianca |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Briguglio, Bianca |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cozinhas assédio sexual assédio moral cocinas acoso sexual acoso moral Kitchens Sexual haressement Moral haressement |
topic |
cozinhas assédio sexual assédio moral cocinas acoso sexual acoso moral Kitchens Sexual haressement Moral haressement |
description |
This article aims to present the organization of the work in restaurants kitchens and explore some forms that moral and sexual harassment takes in this work environment. To achieve this, it starts with a description of the working processes and the hierarchy that organizes them, centered on thechef’s figure, and presents the elements that make up culinary work ethos. From this contextualization, using elements narrated in interviews by kitchen professionals, we propose a reflection on moral and sexual harassment in this space. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-07-12 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/82140 10.1590/1806-9584-2023v31n182140 |
url |
https://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/82140 |
identifier_str_mv |
10.1590/1806-9584-2023v31n182140 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/82140/53498 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista Estudos Feministas https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista Estudos Feministas https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Catarina |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Catarina |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Estudos Feministas; Vol. 31 No. 1 (2023) Revista Estudos Feministas; Vol. 31 Núm. 1 (2023) Revista Estudos Feministas; v. 31 n. 1 (2023) 1806-9584 0104-026X reponame:Revista Estudos Feministas instname:Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) instacron:UFSC |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) |
instacron_str |
UFSC |
institution |
UFSC |
reponame_str |
Revista Estudos Feministas |
collection |
Revista Estudos Feministas |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Estudos Feministas - Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) |
repository.mail.fl_str_mv |
||ref@cfh.ufsc.br |
_version_ |
1799875327273467904 |