MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13020 |
Resumo: | The growing consumer concern about healthy eating led to the development of functional products, ie, that promotes health and well being of consumers beyond their primary nutritional function. The interest by the addition of probiotic microorganisms in various foods has been growing as a way to increase their nutritional and therapeutic values . However, the biggest problem faced by industries in the use of probiotic bacteria in foods is related to the maintenance and viability of these cultures. The probiotic cultures can not survive in sufficiently high number when subjected to certain conditions, for example, storage at low temperatures and the passage through the human gastrointestinal tract. Given this fact, many studies have focused on the protection and viability of probiotic cultures during production, storage and passage through the gastrointestinal tract probiotic product. Studies have shown that the cultures can be significantly protected by microencapsulation technique. |
id |
UFSM-15_311c4a14d5fd2f78e832d09c2b9c4a84 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/13020 |
network_acronym_str |
UFSM-15 |
network_name_str |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
repository_id_str |
|
spelling |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRYMICROENCAPSULAÇÃO DE PROBIÓTICOS: INOVAÇÃO TECNOLÓGICA NA INDÚSTRIA DE ALIMENTOSMicrocapsulesfunctional foodsbacteriaextrusion.MicrocápsulasAlimentos FuncionaisBactériasExtrusão.The growing consumer concern about healthy eating led to the development of functional products, ie, that promotes health and well being of consumers beyond their primary nutritional function. The interest by the addition of probiotic microorganisms in various foods has been growing as a way to increase their nutritional and therapeutic values . However, the biggest problem faced by industries in the use of probiotic bacteria in foods is related to the maintenance and viability of these cultures. The probiotic cultures can not survive in sufficiently high number when subjected to certain conditions, for example, storage at low temperatures and the passage through the human gastrointestinal tract. Given this fact, many studies have focused on the protection and viability of probiotic cultures during production, storage and passage through the gastrointestinal tract probiotic product. Studies have shown that the cultures can be significantly protected by microencapsulation technique.A crescente preocupação dos consumidores com uma alimentação saudável levou ao desenvolvimento de produtos funcionais, ou seja, que promovam saúde e bem estar do consumidor além de sua função nutricional primordial. O interesse pela adição de microrganismos probióticos em vários alimentos vem crescendo, como forma de aumentar seus valores nutricionais e terapêuticos. Porém, o maior problema encontrado pelas indústrias na utilização de bactérias probióticas em alimentos está relacionado à manutenção e à viabilidade destas culturas. As culturas probióticas podem não sobreviver em número suficientemente alto quando submetidas a determinadas condições, como por exemplo, o armazenamento em baixas temperaturas e a passagem pelo trato gastrointestinal humano. Diante desse fato, diversas pesquisas têm focado na proteção e viabilidade das culturas probióticas durante a produção, armazenamento e passagem do produto probiótico pelo trato gastrintestinal. Os estudos têm mostrado que as culturas podem ser significativamente protegidas através da técnica de microencapsulação.Universidade Federal de Santa Maria2014-06-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1302010.5902/2236117013020Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 66-75Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 66-752236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13020/pdfSimeoni, Caroline PosserEtchepare, Mariana de AraújoMenezes, Cristiano Ragagnin deFries, Leadir MartinsMenezes, Maria Fernanda CáceresStefanello, Flávia Santiinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:03:46Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/13020Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:03:46Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY MICROENCAPSULAÇÃO DE PROBIÓTICOS: INOVAÇÃO TECNOLÓGICA NA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS |
title |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY |
spellingShingle |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY Simeoni, Caroline Posser Microcapsules functional foods bacteria extrusion. Microcápsulas Alimentos Funcionais Bactérias Extrusão. |
title_short |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY |
title_full |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY |
title_fullStr |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY |
title_full_unstemmed |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY |
title_sort |
MICROENCAPSULATION OF PROBIOTICS: TECHNOLOGICAL INNOVATION IN THE FOOD INDUSTRY |
author |
Simeoni, Caroline Posser |
author_facet |
Simeoni, Caroline Posser Etchepare, Mariana de Araújo Menezes, Cristiano Ragagnin de Fries, Leadir Martins Menezes, Maria Fernanda Cáceres Stefanello, Flávia Santi |
author_role |
author |
author2 |
Etchepare, Mariana de Araújo Menezes, Cristiano Ragagnin de Fries, Leadir Martins Menezes, Maria Fernanda Cáceres Stefanello, Flávia Santi |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Simeoni, Caroline Posser Etchepare, Mariana de Araújo Menezes, Cristiano Ragagnin de Fries, Leadir Martins Menezes, Maria Fernanda Cáceres Stefanello, Flávia Santi |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Microcapsules functional foods bacteria extrusion. Microcápsulas Alimentos Funcionais Bactérias Extrusão. |
topic |
Microcapsules functional foods bacteria extrusion. Microcápsulas Alimentos Funcionais Bactérias Extrusão. |
description |
The growing consumer concern about healthy eating led to the development of functional products, ie, that promotes health and well being of consumers beyond their primary nutritional function. The interest by the addition of probiotic microorganisms in various foods has been growing as a way to increase their nutritional and therapeutic values . However, the biggest problem faced by industries in the use of probiotic bacteria in foods is related to the maintenance and viability of these cultures. The probiotic cultures can not survive in sufficiently high number when subjected to certain conditions, for example, storage at low temperatures and the passage through the human gastrointestinal tract. Given this fact, many studies have focused on the protection and viability of probiotic cultures during production, storage and passage through the gastrointestinal tract probiotic product. Studies have shown that the cultures can be significantly protected by microencapsulation technique. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-05 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13020 10.5902/2236117013020 |
url |
https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13020 |
identifier_str_mv |
10.5902/2236117013020 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13020/pdf |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 66-75 Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 66-75 2236-1170 2236-1170 reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) instacron:UFSM |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
instacron_str |
UFSM |
institution |
UFSM |
reponame_str |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
collection |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
repository.mail.fl_str_mv |
marcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com |
_version_ |
1799950574697840640 |