MICROBIOTA AND COSERVATION OF MILK
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13033 |
Resumo: | Milk contais a series of compounds such as water, lipids, proteins, carbohydrates and trace elements. Its nutricional characteristics makes it an important substratum for the multiplication of microorganisms. The microbial contamination of the milk can take in two ways: the endogenous and exogenous, ranging quantitatively and qualitatively according to the existing conditions of hygiene. Raw milk kept under refrigeration temperatures for many days can contain bacteria of the following genera: Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Microbacterium, Oerskovia, Propionobacterium, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, Bacillus and Listeria. May also be present some representatives of the group of fecal coliform. To eliminate or reduce to acceptable levels the microbiota of milk, heat treatments are of fundamental importance The objective of this review was to analyze and discuss the influence of the microbiota of milk in processing and storing of milk and preservation methods used to prolong the shelf life and ensure food safety and product quality. |
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MICROBIOTA AND COSERVATION OF MILKMICROBIOTA E CONSERVAÇÃO DO LEITEMilkmicroorganismspreservation.Produtos LácteosMicrorganismosConservação.Milk contais a series of compounds such as water, lipids, proteins, carbohydrates and trace elements. Its nutricional characteristics makes it an important substratum for the multiplication of microorganisms. The microbial contamination of the milk can take in two ways: the endogenous and exogenous, ranging quantitatively and qualitatively according to the existing conditions of hygiene. Raw milk kept under refrigeration temperatures for many days can contain bacteria of the following genera: Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Microbacterium, Oerskovia, Propionobacterium, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, Bacillus and Listeria. May also be present some representatives of the group of fecal coliform. To eliminate or reduce to acceptable levels the microbiota of milk, heat treatments are of fundamental importance The objective of this review was to analyze and discuss the influence of the microbiota of milk in processing and storing of milk and preservation methods used to prolong the shelf life and ensure food safety and product quality.O leite é constituído por uma série de componentes como água, lipídios, proteínas, carboidratos e micronutrientes que o torna um importante substrato para a multiplicação dos microrganismos. A contaminação microbiana do leite pode dar-se por duas vias: a endógena e a exógena, variando qualitativa e quantitativamente de acordo com as condições de higiene existentes. O leite cru mantido sob temperatura de refrigeração por muitos dias pode conter bactérias dos seguintes gêneros:Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Microbacterium, Propionobacterium, Micrococcus, Proteus, Pseudomonas, BacilluseListeria, além de alguns representantes do grupo dos coliformes fecais. A microbiota do leite também é importante no que diz respeito à saúde pública, pois várias zoonoses importantes podem ser transmitidas ao homem por agentes etiológicos presentes no leite cru ou mal pasteurizado. Para eliminar ou reduzir a níveis aceitáveis a microbiota do leite, os tratamentos térmicossão de fundamental importância. O objetivo desta revisão é analisar e discutir a influência da microbiota do leite no processamento earmazenamento do mesmo e os métodos de conservação utilizados para prolongar a vida de prateleira e garantir a segurança alimentar e a qualidade do produto final. Universidade Federal de Santa Maria2014-06-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1303310.5902/2236117013033Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 76-89Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 76-892236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13033/pdfMenezes, Maria Fernanda CáceresSimeoni, Caroline PosserBortoluzzi, DéboraHuerta, KatiraEtchepare, MarianaMenezes, Cristianoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:03:47Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/13033Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:03:47Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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