APPROACH TO THE BRAZILIAN AND EUROPEAN LEGISLATION ON GEOGRAPHICAL INDICATION
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13045 |
Resumo: | The adoption of the Geographical Indication (GI) is associated with the tradition of knowledge and food. Bearing in mind that the studies on this topic are still very recent and scarce in Brazil aimed to conduct a literature review of existing law sand norms in Brazil and in Europe on the aspect of geographical indication. We used the qualitative method, through a descriptive study and using the literature search. It is observed that concerns about Geographical Indications are the oldest in the countries of the European Union, and European legislation brings strong regulation son the subject. In Brazil this vision brought by the Geographical Indication is still very recent and walks to a greater appreciation and regulation of such products. It follows GIs bring extremely positive contributions to local economies and to regional dynamics, providing the real meaning of value creation, acting as a kind of certification with defined attributes, ensuring their consistency with prescribed standards. |
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APPROACH TO THE BRAZILIAN AND EUROPEAN LEGISLATION ON GEOGRAPHICAL INDICATIONENFOQUE À LEGISLAÇÃO BRASILEIRA E EUROPEIA SOBRE A INDICAÇÃO GEOGRÁFICAGeographical indicationRegulationLegislation.Indicação GeográficaRegulamentaçãoLegislação.The adoption of the Geographical Indication (GI) is associated with the tradition of knowledge and food. Bearing in mind that the studies on this topic are still very recent and scarce in Brazil aimed to conduct a literature review of existing law sand norms in Brazil and in Europe on the aspect of geographical indication. We used the qualitative method, through a descriptive study and using the literature search. It is observed that concerns about Geographical Indications are the oldest in the countries of the European Union, and European legislation brings strong regulation son the subject. In Brazil this vision brought by the Geographical Indication is still very recent and walks to a greater appreciation and regulation of such products. It follows GIs bring extremely positive contributions to local economies and to regional dynamics, providing the real meaning of value creation, acting as a kind of certification with defined attributes, ensuring their consistency with prescribed standards.A adoção da indicação geográfica (IG) está associada com a tradição do conhecimento e do alimento. Tendo-se em vista que os estudos nessa temática são ainda muito recentes e escassos no Brasil, objetivou-se realizar uma revisão da literatura sobre as legislações e normatizações existentes no Brasil e na Europa sobre indicação geográfica. Utilizou-se o método qualitativo, através de um estudo descritivo e com utilização da pesquisa bibliográfica. Observa-se que as preocupações com indicações geográficas são mais antigas nos países da União Europeia e que a legislação europeia traz uma forte regulamentação sobre o assunto. No Brasil, essa visão trazida pela indicação geográfica ainda é muito recente e caminha para uma maior valorização e regulamentação dos produtos dessa natureza. Conclui-se as IGs trazem contribuições extremamente positivas para as economias locais e para o dinamismo regional, proporcionando o real significado de criação de valor, atuando como uma espécie de certificação com atributos definidos, garantindo seu enquadramento às normas pré-estabelecidas.Universidade Federal de Santa Maria2014-06-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1304510.5902/2236117013045Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 47-56Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 47-562236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/13045/pdfAlmeida, Sabrina CantarelliDörr, Andrea CristinaGuse, Jaqueline CarlaRossato, Marivane VestenaSidali, Katia LauraMarchese, Aldoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:03:48Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/13045Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:03:48Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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