BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12979 |
Resumo: | The wide availability of brewers’ spentgrain (BG) low-cost, associated with thecurrent interest in the health benefits of phenolic acids, opens new possibilities for the use. This review details the potential bioactivities of phenolic compounds present in the BG and its incorporation in animal nutrition and functional foods. The literature shows that the phenolic compound including ferulic, p-coumaric and caffeic acid can have antioxidant, anti-carcinogenic, anti-inflammatory andanti-atherogenic activities. Since these phenolic acids are some of the major phenolic in BG, it is expected that may exhibit similar properties. The BG works as an alternative for animal nutrition, with many nutritional benefits. Although some attempts have been made to incorporate the bioactive components in foods RC, more research is needed in this area. |
id |
UFSM-15_bdd856bc819930706b9ec6544d9338c4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/12979 |
network_acronym_str |
UFSM-15 |
network_name_str |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
repository_id_str |
|
spelling |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODSRESÍDUO DE CERVEJARIA: BIOATIVIDADE DOS COMPOSTOS FENÓLICOS; APLICABILIDADE NA NUTRIÇÃO ANIMAL E EM ALIMENTOS FUNCIONAISBrewers’ spentgrainphenolic acidsbioactivityanimal nutritionfunctional foods.Resíduo de CervejariaÁcidos FenólicosBioatividadeNutrição AnimalAlimentos Funcionais.The wide availability of brewers’ spentgrain (BG) low-cost, associated with thecurrent interest in the health benefits of phenolic acids, opens new possibilities for the use. This review details the potential bioactivities of phenolic compounds present in the BG and its incorporation in animal nutrition and functional foods. The literature shows that the phenolic compound including ferulic, p-coumaric and caffeic acid can have antioxidant, anti-carcinogenic, anti-inflammatory andanti-atherogenic activities. Since these phenolic acids are some of the major phenolic in BG, it is expected that may exhibit similar properties. The BG works as an alternative for animal nutrition, with many nutritional benefits. Although some attempts have been made to incorporate the bioactive components in foods RC, more research is needed in this area.A grande disponibilidade de resíduo de cervejaria (RC) a baixo custo, associado com o atual interesse nos benefícios à saúde dos ácidos fenólicos, abre novas possibilidades para o seu uso. Esta revisão detalha as potenciais bioatividades de compostos fenólicos presentes no RC e a sua incorporação na nutrição animal e em alimentos funcionais. A literatura demonstra que os compostos fenólicos, incluindo o ácido ferúlico, cafeico e p-cumárico podem ter efeitos antioxidantes, anticancerígenos, anti-inflamatório e anti-aterogênicos. Dado que estes ácidos fenólicos são alguns dos principais fenólicos em RC, espera-se que possam exibir propriedades semelhantes. O RC funciona como uma alternativa na nutrição animal, tendo muitos benefícios nutricionais. Embora tenham sido feitas tentativas para incorporar os componentes bioativos de RC em alimentos, é necessária mais investigação nesta área. Universidade Federal de Santa Maria2014-06-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1297910.5902/2236117012979Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 01-10Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 01-102236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12979/pdfStefanello, Flávia SantiFruet, Ana Paula BurinSimeoni, Caroline PosserChaves, Brunele WeberOliveira, Lidia Cauduro deNörnberg, José Laerteinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:03:44Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/12979Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:03:44Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS RESÍDUO DE CERVEJARIA: BIOATIVIDADE DOS COMPOSTOS FENÓLICOS; APLICABILIDADE NA NUTRIÇÃO ANIMAL E EM ALIMENTOS FUNCIONAIS |
title |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS |
spellingShingle |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS Stefanello, Flávia Santi Brewers’ spentgrain phenolic acids bioactivity animal nutrition functional foods. Resíduo de Cervejaria Ácidos Fenólicos Bioatividade Nutrição Animal Alimentos Funcionais. |
title_short |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS |
title_full |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS |
title_fullStr |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS |
title_full_unstemmed |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS |
title_sort |
BREWERS’ SPENTGRAIN: BIOACTIVITY OF PHENOLIC COMPOUNDS; APPLICABILITY IN ANIMAL NUTRITION AND FUNCTIONAL FOODS |
author |
Stefanello, Flávia Santi |
author_facet |
Stefanello, Flávia Santi Fruet, Ana Paula Burin Simeoni, Caroline Posser Chaves, Brunele Weber Oliveira, Lidia Cauduro de Nörnberg, José Laerte |
author_role |
author |
author2 |
Fruet, Ana Paula Burin Simeoni, Caroline Posser Chaves, Brunele Weber Oliveira, Lidia Cauduro de Nörnberg, José Laerte |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Stefanello, Flávia Santi Fruet, Ana Paula Burin Simeoni, Caroline Posser Chaves, Brunele Weber Oliveira, Lidia Cauduro de Nörnberg, José Laerte |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Brewers’ spentgrain phenolic acids bioactivity animal nutrition functional foods. Resíduo de Cervejaria Ácidos Fenólicos Bioatividade Nutrição Animal Alimentos Funcionais. |
topic |
Brewers’ spentgrain phenolic acids bioactivity animal nutrition functional foods. Resíduo de Cervejaria Ácidos Fenólicos Bioatividade Nutrição Animal Alimentos Funcionais. |
description |
The wide availability of brewers’ spentgrain (BG) low-cost, associated with thecurrent interest in the health benefits of phenolic acids, opens new possibilities for the use. This review details the potential bioactivities of phenolic compounds present in the BG and its incorporation in animal nutrition and functional foods. The literature shows that the phenolic compound including ferulic, p-coumaric and caffeic acid can have antioxidant, anti-carcinogenic, anti-inflammatory andanti-atherogenic activities. Since these phenolic acids are some of the major phenolic in BG, it is expected that may exhibit similar properties. The BG works as an alternative for animal nutrition, with many nutritional benefits. Although some attempts have been made to incorporate the bioactive components in foods RC, more research is needed in this area. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-06-05 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12979 10.5902/2236117012979 |
url |
https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12979 |
identifier_str_mv |
10.5902/2236117012979 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12979/pdf |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 01-10 Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 01-10 2236-1170 2236-1170 reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) instacron:UFSM |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
instacron_str |
UFSM |
institution |
UFSM |
reponame_str |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
collection |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
repository.mail.fl_str_mv |
marcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com |
_version_ |
1799950574690500608 |